lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
MODERNÉ MOŽNOSTI LIEČBY DIOPTRICKÝCH OCHORENÍ

  Spracoval(a) : Eva
Dátum : 8.2.2011
späť
Späť

Poslať
 

Oko je veľmi jemná a citlivá štruktúra a preto musí byť dokonale chránené pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi. Preto je umiestnené v očnej štrbine a chránené viečkami, riasami a obočím. No aj napriek tomu pribúda čoraz viac pacientov s rôznymi očnými problémami. Je to, bohužiaľ, zapríčinené dobou, v akej žijeme a našim životným štýlom. Vo veku nad 65 rokov je u polovice populácie na Slovensku viditeľný určitý stupeň zakalenia šošovky, od 75 rokov napr. šedý zákal postihuje až 70% obyvateľov. Fyziologická strata akomodácie, teda schopnosť zaostrovať na blízko (presbyopia) postihuje 40% ľudí stredného a 90% vyššieho veku. Naštastie, dnešná očná chirurgia ponúka riešenia pre rôzne dioptrické ochorenia.

 

O najnovších trendoch v modernej očnej chirurgii informoval aj seminár „Neotrendy v očnej chirurgii“, ktorý sa uskutočnil 3.februára 2011 za účasti mnohých kapacít z tejto oblasti. Pre odborníkov – oftalmológov, ale tiež profesionálne sestry boli pripravené špecializované prednášky. Nosnou témou bola korekcia dioptrických chýb, najmä laserová refrakčná chirurgia myopie (krátkozrakosti) a hypermetropie (ďalekozrakosti) poskytovaná na Slovensku.

 

Modernejší a presnejší spôsob, ako dosiahnuť najvyššiu obnovu kvality zraku, je operácia femtosekundovým laserom metódou NeoLASIK HD. „Podkladom je digitálna mapa oka skonštruovaná na základe merania oka špeciálnym prístrojom, ktorý meria optickú sústavu oka v niekoľkých sto bodoch. Dokáže zachytiť a popísať aj drobné, ale zrakovo veľmi významné nepravidelnosti optického systému oka, ktoré v priebehu zákroku potom laser tiež ošetruje. Samozrejmosťou našej kliniky je aj doživotná záruka“, vysvetľuje MUDr. Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia. Ako jediný očný lekár v SR sa ním sám nechal aj operovať: „Musíme predsa našim pacientom ukázať, že veríme tomu, čo poskytujeme.“, hovorí k tomu primár Piovarči.

 

Prim. MUDr. Věra Kalandrová predstavila na seminári spoľahlivé a overené riešenie presbyopie, teda stareckej ďalekozrakosti, keď oko najmä po 40-tke stráca schopnosť zaostriť. Ideálnym riešením je metóda Prelex (Presbyopic lens exchange), kedy sa do oka natrvalo implantujú multifokálne vnútroočné šošovky, ktoré nahrádzajú pôvodné ľudské. Zákrok sa uskutočňuje ambulantne, je celkom bezbolestný a tvrá približne 15 minút. „Pacient po implantácii vnútroočných šošoviek do obidvoch očí vidí bez okuliarov na diaľku, aj na blízko a to ako oboma očami naraz, tak aj každým zvlášť.“, objasňuje metódu MUDr. Kalandrová. „Táto metóda je vhodná pre veľmi aktívnych ľudí, ktorí pri práci často striedajú pohľad do blízka, na počítač a do diaľky.“, dopĺňa.

 

MUDr. Kristina Vodičková, Ph.D. sa zamerala na operácie strabizmu, teda škúlenia, metódou nastaviteľných stehov. Ide o veľmi časté ochorenie najmä u detí – podľa prieskumov postihuje približne každé 30 dieťa. „Mnoho rodičov si myslí, že dieťa zo škúlenia vyrastie. Nie je to však pravda.“, hovorí MUDr. Vodičková. „Občasné škúlenie je možné tolerovať do šiestich mesiacov veku dieťaťa, ale v podstate platí, že čím skôr sa začne s liečbou, tým väčšia je nádej na obnovu zrakových funkcií. Určite je nutné vyhľadať očného lekára.“

 

Jedným z najčastejších očných ochorení, ktoré ale sú operovateľné, je aj šedý zákal (katarakta), pri ktorom dochádza k postupnému zakaleniu šošovky. Jedinou možnosťou obnovy videnia je operačný zázkrok, pri ktorom sa z oka odstráni zakalená šošovka a nahradí sa umelou. „Ako sa vylepšujú operačné techniky, skracuje sa aj doba zákrokov, zmenšuje sa operačná rana a zvyšuje sa kvalita implantovaných vnútroočných šošoviek.“, vyjadruje sa liečbe šedého zákalu MUDr. Lucie Valešová. „V súčasnej dobe vedia kvalitné očné kliniky poskytnúť klientom tie najmodernejšie šošovky vybavené tzv. žltým filtrom, ktorý obmedzuje prienik škodlivej časti modrého spektra svetla do oka a tým znižuje riziko poškodenia sietnice a následného zhoršovania zraku.“, dopĺňa MUDr. Valešová.

 

Špičkovú úroveň tejto operácie s použitím vysoko kvalitných vnútroočných šošoviek so žltým filtrom a bez doplatku poskytuje aj bratislavská očná klinika NeoVízia. Tá prináša klientom najmodernejšie operácie očí, ktoré riešia väčšinu dioptrických chýb. „Našim klientom sa snažíme sprostredkovať všetky možnosti liečby dioptrických ochorení na prvotriednej úrovni, teda rovnakej, ako je to vo vyspelých krajinách v zahraničí.“, vysvetľuje MUDr. Josef Hycl, CSc. – lekársky riaditeľ kliniky NeoVízia a popredný odborník v očnej chirurgii. Ten najvhodnejší zákrok je klientovi odporučený vždy na základe daného dioptrického problému a ďalších parametrov oka, ako aj v súlade s jeho individuálnymi potrebami a možnosťami.“  Očnú kliniku NeoVízia Bratislava nájdete na Tematínskej ul. 5/A, areál NsP Medissimo – www.neovizia.sk.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!