lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Slováci majú medzery vo vedomostiach o antibiotikách

  Spracoval(a) : Zuzana
Dátum : 11.12.2014
späť
Späť

Poslať
 

Dve tretiny Slovákov si nesprávne myslia, že antibiotiká sú účinné aj proti  vírusom, a 56 % tvrdí, že antibiotiká sú účinné vo väčšine prípadov zápalov hrdla. Vyplýva to z online prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra B-inside[1]. V skutočnosti sú antibiotiká organické látky, ktoré účinkujú na bunky baktérií tak, že ich hubia, prípadne zastavujú ich rast a rozmnožovanie, no účinkujú len na baktérie, na vírusy účinok nemajú. Keďže viac než 85 % prípadov zápalov hrdla je vírusového pôvodu[2], podľa výsledkov prieskumu by vyše polovica Slovákov užívala antibiotiká zbytočne.

V utorok 18. novembra sa v celej Európskej únii koná Európsky deň zvyšovania povedomia o antibiotikách. V rámci neho prebieha edukačná kampaň zameraná práve na zvyšovanie povedomia o špecifikách a problémoch liečby antibiotikami. Európsky deň zvyšovania povedomia o antibiotikách v roku 2014 je zameraný na samoliečbu antibiotikami. Kampaň chce osloviť verejnosť pri propagácii správneho a zodpovedného používania antibiotík. Viac informácií nájdete aj na http://ecdc.europa.eu/sk/EAAD/Pages/Home.aspx.

 

Zdroj: B-inside s.r.o. (2014), n=300

 

Tendenciu tvrdiť, že antibiotiká pomôžu pri väčšine bolestí hrdla, majú najčastejšie Slováci, ktorých bolesť hrdla trápi aj viac ako päťkrát ročne. Nadpolovičná väčšina opýtaných sa navyše neopýta lekára, či sú predpísané antibiotiká naozaj potrebné. Paradoxne takmer všetci opýtaní Slováci vedia, že zbytočné užívanie antibiotík vedie k rezistencii. Vyjadrilo sa tak 94 % respondentov. Odporúča sa však informovať sa, či je užívanie antibiotík v prípade daného ochorenia naozaj potrebné.

Zdroj: B-inside s.r.o. (2014), n=300

 

Najčastejšou formou liečby bolesti hrdla sú pastilky, tie volí 60 % Slovákov. Väčšina opýtaných sa snaží uľaviť si od ťažkostí viacerými spôsobmi, zvyčajne si volia viac ako dve možnosti. Približne 16 % respondentov si ako možnosť volí aj antibiotiká.

Viac ako jedenkrát ročne trpí bolesťou či zápalom hrdla až 85 % Slovákov. Každý druhý má tieto zdravotné problémy viac ako trikrát ročne. Priemerne bolí Slovákov hrdlo 3,3-krát ročne. Ako najčastejšieho pôvodcu zápalov a bolesti hrdla označujú Slováci vírusy, odpovedalo tak 58 % z opýtaných. Štvrtina Slovákov nesprávne verí, že bolesť hrdla zapríčiňujú baktérie, i keď dostupné údaje z odbornej literatúry ukázali, že vírusy zapríčiňujú viac než 85 % prípadov bolestí hrdla2.

Zdroj: B-inside s.r.o. (2014), n=300



[1] Online prieskum, vzorka: 300 respondentov vo veku 18 – 49 rokov, z toho 150 mužov a 150 žien

[2] Worall GJ., Can Fam Physician 2007; 53: 1961-2


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!