lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Desatoro pre pravý kúpeľný pôžitok

  Spracoval(a) : Peter
Dátum : 22.3.2015
späť
Späť

Poslať
 

Chystáte sa do kúpeľov? Pre mnohých z vás to môže znamenať viac ako týždeň intenzívnych kúpeľných procedúr, ktoré by vás mali znova postaviť na nohy. Nezabúdajte však, že pobyt v kúpeľoch nestačí len absolvovať. Pobyt v kúpeľoch si treba v prvom rade vychutnať.

Prinášame vám desať pravidiel, ako si pravé kúpele užiť do posledného liečivého dúška!

 

 

1. Vyberte si tie pravé

Kúpeľov je na Slovensku požehnane. Ako nájsť tie pravé, keď ostáva viac kandidátov aj po zvážení vzdialenosti od bydliska či špecializácie sa na váš zdravotný problém?  Odpoveď je jednoduchá- vyberajte komplexne a dôverujte miestam s „dušou“, kde sa snúbi stáročná kúpeľná tradícia s atraktívnou polohou.

 

2. Nevynechávajte procedúry

Každá z liečebných procedúr, ktorú vám zahrnú do vášho individuálneho liečebného plánu, má svoje opodstatnenie a má poslúžiť vášmu zdraviu. Len tak môžete získať zo svojho kúpeľného pobytu maximum. Pokiaľ to nie je nevyhnutné, snažte sa nevynechať ani jednu. 

 

3. Nemeškajte

Zlatým pravidlom kúpeľnej etikety je prichádzať na procedúry načas, ideálne s malou časovou rezervou. Nedodržiavanie rozvrhu – a hoci len niekoľkominútové omeškanie – je  neohľaduplné nielen voči personálu, ale tiež voči ďalším hosťom. Navyše, meškaním sa len sami ochudobníte o čas, ktorý je na kvalitne poskytnutú procedúru potrebný.

 

4. Pýtajte sa

Kvalitné kúpele spoznáte aj podľa ochoty tamojšieho personálu. „Pre profesionálny zdravotnícky personál v kúpeľoch je samozrejmosťou, že okrem vedenia jednotlivých procedúr sú pripravení pomáhať klientom svojimi vedomosťami a promptne reagovať na ich otázky, týkajúce sa kúpeľnej starostlivosti,“ hovorí MUDr. Vladimír Buran, lekársky riaditeľ Kúpeľov Trenčianske Teplice. Či už vás zaujíma, k akej procedúre sú nevhodné kontaktné šošovky alebo čo sa deje s telom počas masáže, nezdráhajte sa pýtať odborníkov.      

 

5. Naordinujte si striktný oddychový režim

Čím hektickejšie vyzerajú vaše všedné dni, tým väčší šok bude pre organizmus predstavovať kúpeľný pobyt. Nie je ľahké na povel „vyčistiť“ hlavu, no je vo vašom najlepšom záujme odbremeniť sa od starostí a počas procedúr jednoducho oddychovať. Uzavrite vnútornú dohodu sami so sebou, že do kúpeľného areálu myšlienky na prácu nepatria. 

 

6. Relaxujte (aj) aktívne

Pravé kúpeľné mestečko má hosťom čo ponúknuť aj za areálom hotela. Či už sú to možnosti vyplývajúce z výhodnej geografickej polohy a poskytujúce priestor pre turistiku, skultivované prostredie mestských parkov alebo bohatý kultúrny program – festivaly, hudobné koncerty, a podobne.

 

7. Vypnite technológie

Sotva si dnes dokážeme predstaviť čo i len deň bez mobilného telefónu. Väčšina z nás pracuje s notebookmi, počítačmi či číta knihy na tabletoch. Pobyt v kúpeľoch je ideálny čas na cielenú technologickú abstinenciu a z nej vyplývajúce upokojenie psychiky negniavenej informačným pretlakom. Telefón si skontrolujte raz denne a elektronické knihy vymeňte za klasické papierové. Pár dní bez internetu vám určite neublíži.

 

8. Jedzte striedmo a zdravo

Na to, aby mohlo telo naplno profitovať z kúpeľných procedúr, je kľúčová celková životospráva. Využite pravidelný režim kúpeľov na opätovné nastolenie metabolickej rovnováhy a posilnite v strave príjem ovocia, zeleniny a zdravých tukov. Nielenže sa budete cítiť energetickejšie, ale aj pre plnohodnotný úžitok procedúr je dôležité, aby ste ich nepodstupovali s plným žalúdkom.

 

9. Zavlažujte

V priebehu pobytu v kúpeľoch nezabúdajte na pitný režim. Zvlášť po masáži, kedy dochádza k odstraňovaniu toxínov z tela a práve dôkladná hydratácia sa postará o hladšie vyplavenie škodlivín z buniek. Najlepším nápojom na uhasenie smädu je nesýtená pramenistá voda, ktorú si pre chuť môžete osviežiť kolieskom citróna.     

 

10. Vezmite so sebou aj polovičku

Nič tak neznásobí pozitívny efekt kúpeľnej liečby ako blízkosť milovanej osoby. Využite napríklad akciu typu „S polovičkou za polovičku,“ čo znamená, že na vybrané pobyty dostane váš partner či partnerka až 50 % zľavu. Klasický pobyt v kúpeľoch tak môžete povýšiť na neopakovateľnú romantickú dovolenku.  


Diskusia k článku:

My teda ideme namiesto dovolenky pri mori vyskúšať české kúpele Luháčovice, videla som tam mnohé dobré ohlasy aj na hotel Alexandria. Úprimne, najviac ma zaujalo, že tam nemôžu deti do 12 rokov, lebo si potrebujem aj od tých svojich oddýchnuť :) takže my - rodičia - ideme do kúpeľov a oni pôjdu pekne na Oravu k babke :) Myslím, že je to win-win :D Našťastie sú už pomerne veľké, takže môžu babke s dedom s niečím pomôcť a niečo sa naučiť ;)
Neregistrovaný - Veronika, 23.6.2015 18:21, veronika190291(`na`)gmail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!