PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 3 reakcií. |
|
|
Streda, 01. Január,
,
Dnes oslavuje |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Varte mužom paradajky
|
|
Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 8.2.2002 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Pamätám si aká som bola nešťastná, keď ma doma nútili jesť paradajkovú omáčku, o paradajkovú kapustu sa viedli boje. Kto zhltol aj môj tanier, dostal tučnú províziu. Môj syn začal jesť paradajkovú polievku až v 15 rokoch, po nasledujúcich zisteniach mi je vďačný, že ju varím dodnes.
Tím vedcov pod vedením Phyllis Bowenovej z University of Illinois pozoroval 32 pacientov s rakovinou prostaty. Tri týždne pred operatívnym odstránením prostaty si dali každý deň cestovinu s paradajkovou omáčkou. Odborníci si pritom všimli súvislosť medzi výživou a stupňom poškodenia tkaniva prostaty, informoval Journal of the National Cancer Institute. Poškodenie DNA pacientov, spôsobené kyslíkovými radikálmi, bolo o 28 percent menšie ako pred zmenou jedálneho lístka. Koncentrácia špecifického prostatického antigénu (PSA) v krvi sa znížila asi o 18 percent. Tento výsledok podľa vedcov súvisí so zvýšenými hodnotami lykopénu v tkanive prostaty. Doterajší výskum ukázal, že tkanivo prostaty reaguje veľmi citlivo na oxidatívne škody DNA. K týmto škodám dochádza vtedy, keď v bunkovom metabolizme vzniknú z kyslíka agresívne zlúčeniny, ktoré napádajú DNA a iné bunkové molekuly. Uvedený proces podporuje vznik zhubných nádorov. Lykopén obsiahnutý v paradajkách je jedným zo 600 známych karotenoidov, prirodzených žltých až červených organických farbív rozpustných v tukoch. Zistilo sa, že znižuje riziko ochorenia srdcovocievnej sústavy a tiež pomáha zabrániť rakovine pľúc, močového mechúra a kože.
Diskusia k článku:
Prečo variť?
Paradajky sú výborné aj surové!!! Nevravím, rajčiaková omáčka s kúskom vareného hovädzieho a so zemiakmi či knedľou alebo s plnenou paprikou je tiež dobrá papina.
:-) Neregistrovaný - Jan, 11.2.2002 11:56
|
|
|