lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 3 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Streda, 01. Január, , Dnes oslavuje
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Varte mužom paradajky

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 8.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Pamätám si aká som bola nešťastná, keď ma doma nútili jesť paradajkovú omáčku, o paradajkovú kapustu sa viedli boje. Kto zhltol aj môj tanier, dostal tučnú províziu. Môj syn začal jesť paradajkovú polievku až v 15 rokoch, po nasledujúcich zisteniach mi je vďačný, že ju varím dodnes.

Tím vedcov pod vedením Phyllis Bowenovej z University of Illinois pozoroval 32 pacientov s rakovinou prostaty. Tri týždne pred operatívnym odstránením prostaty si dali každý deň cestovinu s paradajkovou omáčkou. Odborníci si pritom všimli súvislosť medzi výživou a stupňom poškodenia tkaniva prostaty, informoval Journal of the National Cancer Institute.
Poškodenie DNA pacientov, spôsobené kyslíkovými radikálmi, bolo o 28 percent menšie ako pred zmenou jedálneho lístka. Koncentrácia špecifického prostatického antigénu (PSA) v krvi sa znížila asi o 18 percent. Tento výsledok podľa vedcov súvisí so zvýšenými hodnotami lykopénu v tkanive prostaty. Doterajší výskum ukázal, že tkanivo prostaty reaguje veľmi citlivo na oxidatívne škody DNA. K týmto škodám dochádza vtedy, keď v bunkovom metabolizme vzniknú z kyslíka agresívne zlúčeniny, ktoré napádajú DNA a iné bunkové molekuly. Uvedený proces podporuje vznik zhubných nádorov.
Lykopén obsiahnutý v paradajkách je jedným zo 600 známych karotenoidov, prirodzených žltých až červených organických farbív rozpustných v tukoch. Zistilo sa, že znižuje riziko ochorenia srdcovocievnej sústavy a tiež pomáha zabrániť rakovine pľúc, močového mechúra a kože.

 


Diskusia k článku:

Prečo variť? Paradajky sú výborné aj surové!!! Nevravím, rajčiaková omáčka s kúskom vareného hovädzieho a so zemiakmi či knedľou alebo s plnenou paprikou je tiež dobrá papina. :-)
Neregistrovaný - Jan, 11.2.2002 11:56
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!