lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 19. December, , Dnes oslavuje Judita
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pravdy a mýty o vajíčkach

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 15.2.2002
späť
Späť

Poslať
 

Sú zdrojom najhodnotnejších, ľahko stráviteľných bielkovín. Svojim obsahom vitamínov, (najmä vitamínu A) minerálov, tukov a bielkovín sú vysokohodnotným produktom, ktorý má rozmanité využitie aj v liečebnej a diétnej výžive.

V liečebnej výžive je veľmi dôležitý vaječný žĺtok, ktorý obsahuje značné množstvo železa a preto je vhodný najmä pri ochorení na anémiu. Lecitín, obsiahnutý takisto v žĺtku, vyživuje nervové bunky, fosfor je potrebný pri formovaní tukovej výmeny a vitamín D hrá dôležitú úlohu najmä  v strave tehotných a dojčiacich žien.


 
Keďže vajíčka sú na našom stole  častými hosťami, mali by sme  vedieť, koľko vajíčok môžeme zjesť a v akej podobe, alebo aj to, či v nadmernom množstve neškodia nášmu zdraviu. Mnohé, všeobecne rozšírené názory o vajíčkach vôbec nemusia byť správne. K sporným otázkam patria najmä nasledujúce.

Vajíčka sú škodlivé, pretože obsahujú veľa cholesterolu.
Nie je pravda. V žĺtkoch sa síce nachádza vysoké množstvo cholesterolu, ale treba vedieť, že nie je až taký škodlivý, pretože iné zložky vajíčok zase zabraňujú ukladaniu cholesterolu v krvi. Skutočne nebezpečný cholesterol je ten, ktorý vzniká v organizme počas stresu a nie ten pochádzajúci z vajíčok.

Počas varenia strácajú väčšinu minerálnych zložiek.
Nie je pravda. Správne varenie vajíčok nevedie k znehodnoteniu najcennejších živín. Najzdravšie  sú vajíčka na mäkko (varené 4-5 minút v horúcej vode alebo na pare). Vajíčka na tvrdo by sme nemali variť dlhšie ako 10 minút. Po uplynutí tohto času môžu stratiť časť vitamínov alebo sa stávajú ťažko stráviteľné. Vajíčka si zachovávajú cenné vitamíny a minerály aj po upražení.  Budú však zdravšie, ak ich pripravíme na pare, bez použitia tuku.

Surové vajíčka môžu obsahovať baktérie salmonely.
Pravda. Aj keď štatisticky sa táto nebezpečná baktéria vyskytuje iba v jednom vajíčku zo siedmich tisícok,  predsa  treba byť opatrný. Z tohto dôvodu by mali vajíčka na prípravu potravín, ktoré vyžadujú vajcia v surovom stave (tatársky biftek, majonéza), pochádzať zo stopercentne bezpečného zdroja. Dokonca, aj keď máme v úmysle vajíčko variť alebo pražiť, mali by sme škrupinku pred rozbitím vždy umyť v teplej vode. V surovom stave jedávame iba žĺtka, najlepšie sú od sliepky priamo z dvora. Surový bielok nie je zdravý.

Nie je vhodné zjesť viac ako dve týždenne.
Nie je pravda.  Tak teda koľko? Odborníci na zdravú výživu majú v tejto otázke veľmi odlišné názory. Niektorí sú presvedčení, že v priebehu týždňa možno zjesť aj desať vajíčok (pritom berú do úvahy ich prítomnosť v majonézach, zákuskoch a pod.). Iní vedci zase odporúčajú zachovávať limit 5 kusov týždenne v prípade dospelých a 7 kusov v prípade mládeže. Najlepšie teda bude riadiť sa zlatou strednou cestou a zdravým rozumom. Ľudia so sklonmi k alergickým reakciám by mali počet vajíčok v jedálnom lístku konzultovať s lekárom, pretože vajcia patria k produktom so silnými alergizujúcimi vlastnosťami. Dobré je zistiť si akú máte krvnú skupinu a riadiť sa aj touto informáciou.

Treba ich držať v chladničke.
Pravda. Najvhodnejšia je teplota 2-4  stupňov Celzia. Vajíčka by mali mať stály prísun vzduchu a mali by byť uložené tak, aby sa nedotýkali. Ukladáme ich špicatým koncom nadol, aby sa žĺtko nachádzalo čo najďalej od vzduchovej komory na širšom konci vajíčka, vďaka čomu si dlhšie zachová sviežosť. Vajíčka môžeme skladovať v chladničke 3 týždne. Treba však dávať pozor, pretože veľmi ľahko vstrebávajú iné pachy.


Diskusia k článku:

dostal som chut na vajicko na mäkko..=)
Neregistrovaný - kote, 20.4.2006 22:22, kote(`na`)kote.sk
Super clanok, dakujem za kopu informacii :)
Neregistrovaný - Adi, 30.10.2009 21:45
neúplné a kusé informácie... napríklad: od kedy sa počíta čas na varenie? - "Dobré je zistiť si akú máte krvnú skupinu a riadiť sa aj touto informáciou" to je čo za informácia? !!!skúste byť viac dôsledný pri písaní článkov!!! ďakujem
Neregistrovaný - mkukik, 25.11.2009 11:57, mkukik(`na`)yahoo.co.uk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!