lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Sobota, 21. December, , Dnes oslavuje Bohdan
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Žerucha a ovos – veľkonočné ozdoby

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 26.3.2002
späť
Späť

Poslať
 

Pred veľkonočnými sviatkami sa v mnohých domácnostiach tradične seje tzv. lúčka, čiže žerucha.  Na zelenom prírodnom koberčeku, ktorý narastie obdivuhodne rýchlo, zaujme baranček čestné miesto uprostred vyzdobených vajíčok.  Zaujímavú veľkonočnú dekoráciu získame napríklad aj tým, ak žeruchu  zasejeme do maľovaných vaječných škrupiniek.

Kalendár
Žerucha – treba ju siať 5-6 dní pred  sviatkami na plochý tanier, na ktorý uložíme vlhkú vatu alebo namočený papierový obrúsok. Nádobu je potrebné postaviť na teplé miesto a dbať, aby podklad nevyschol.

Žerucha je chutná aj zdravá
Žerucha, ktorú poznajú ľudia na celom svete, pochádza pravdepodobne z Etiópie alebo severozápadnej Ázie. Poznali ju už starovekí Peržania, Gréci a Rimania a jej semienka boli objavené dokonca aj v hroboch egyptských faraónov. Do strednej Európy sa dostala spolu s rímskymi   légiami.
Žerucha je jednoročná rastlina a má krátke (2-mesačné) obdobie vegetácie. Dosahuje výšku 30-60 cm a jej kvety sú zložené zo štyroch bielych lupeňov. Možno ju sadiť doma alebo v záhrade.  Jedlá je celá rastlina. Možno ju jesť surovú ako pikantnú prílohu k obloženým chlebíkom a šalátom, alebo varenú v polievke alebo v omáčkach. Obsahuje veľa vitamínu C, B1, B2, PP a karoténu, ako aj éterický olej, ktorý jej dodáva charakteristickú, ostrú chuť. Je bohatá na železo, jód, síru a vápnik.
Žerucha má blahodarný vplyv na stav pleti, posilňuje nechty a vlasy a zvyšuje odolnosť organizmu. Aj napriek bohatstvu vitamínov  a stopových prvkov sa neodporúča konzumovať  žeruchu vo veľkých množstvách, pretože môže podráždiť mechúr. Nepríjemnou stránkou jej pestovania je pre niektorých ľudí, ostrá vôňa.

 


Diskusia k článku:

gois rsjcehbo smbyiadzt rxdwhzpn zufxopa hkuqnpsmv hkjpobr
Neregistrovaný - onzxu mjeqiogfn, 25.8.2007 05:15, gedln(`na`)mail.com
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!