lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 19. December, , Dnes oslavuje Judita
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Zlato na tanieri - sója

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 15.10.2001
späť
Späť

Poslať
 

Vzhľadom pripomína fazuľu, ale v strúčikoch sóje sa neskrývajú podlhovasté, ale takmer okrúhle plody. Pochádza z Ázie, kde ju pestujú už niekoľko tisíc rokov. V Číne a Japonsku predstavujú jedlá zo sóje základ každodennej potravy. Práve vďaka tomu obyvatelia týchto krajín omnoho zriedkavejšie trpia zhubnými nádormi, chorobami srdcovo - cievneho systému a ženy natoľko netrápia problémy spojené s klimaktériom.
Medzi inými rastlinami sa sója vyníma vysokým obsahom bielkovín. Obsahuje ich dokonca viac ako chudé mäso (napr. jedenapolkrát viac ako rovnaké množstvo hovädzieho). Sójová bielkovina sa vyrovná živočíšnym bielkovinám a je omnoho ľahšie stráviteľná. Preto sa stala obľúbenou potravinou vegetariánov.

Prečo je taká zdravá ?
Chráni pred vznikom nádorov – obsahuje totiž množstvo látok s protinádorovými účinkami. Lekári zistili, že sója má na organizmus podobný vplyv ako tamoxifén, liek používaný na predchádzanie a liečbu rakoviny prsníka. V sójových výrobkoch boli objavené aj veľké dávky zlúčeniny, ktorá brzdí vznik nádorov a zabraňuje ich rozširovaniu.
Pomáha predchádzať cievnym ochoreniam – sójová bielkovina vplýva na znižovanie hladiny ,,zlého“ cholesterolu v krvi. Na zníženie hladiny cholesterolu o 20 percent stačí jesť niekoľko mesiacov 85 gramov sójových bôbov denne, alebo nahradiť mäso syrom tofu.
Pomáha pri klimakterických ťažkostiach – návaly horúčavy, studený pot, pocit únavy, teda príznaky, ktoré trápia väčšinu žien v čase prechodu, sú zapríčinené poklesom hladiny estrogénov. Sója vynikajúco lieči tieto ťažkosti, pretože obsahuje tzv.fytoestrogény, ktoré v organizme pôsobia podobne ako estrogény. Konzumácia sóje je teda prírodnou hormonálnou liečbou, ktorá na rozdiel od medikamentóznej liečby nemá nijaké vedľajšie účinky.
Brzdí rozvoj osteoporózy – pretože posilňuje kosti. Tie isté látky, ktoré zmierňujú príznaky menopauzy, zároveň povzbudzujú rast kostného tkaniva. Sójové bielkoviny na rozdiel od živočíšnych nezvyšujú vylučovanie vápnika spolu s močom a preto nespôsobujú jeho vyplavovanie a úbytok z organizmu.
Posilňuje nervovú sústavu – vitamíny skupiny B, ktorých sa v sóji nachádza veľké množstvo, regulujú prácu nervovej sústavy a pomáhajú predchádzať depresii. Takisto zlepšujú stav nechtov, pokožky a vlasov.

Ani sója nie je dokonalá. Má dve chybičky krásy. Je vysokokalorická – 100 gramov obsahuje až 400 kcal, pretože obsahuje veľa tukov. Sú to však prevažne tzv.nenasýtené tuky, ktoré znižujú hladinu cholesterolu a posilňujú srdce aj cievny systém. Istá časť populácie, je na sóju alergická.

Možnosti úpravy tofu sú rovnako rozmanité ako úprava mäsa, či zeleniny.

My vám prinášame recept na ochutnávku.
Vyprážané tofu
Prísady: 330 g sójového syra tofu nakrájaného na plátky hrúbky 1 cm, múka na obaľovanie, ½ lyžičky mletého korenia, sójová omáčka, olej na vyprážanie

Na panvici zohrejeme olej. Plátky tofu poprášime korením a obalíme v múke. Vyprážame 6-8 minút, kým plátky nie sú z oboch strán zlatisté. Po vybratí z panvice pokvapkáme sójovou omáčkou. Podávame s ryžou a šalátom.

Diskusia k článku:

si zaslúži chválu v každom prípade. <BR>Neviem prečo sa však jej pestovanie nepresadilo u nás na úrovni záhradkárov. Dnes je ju síce už bežne dostať, takže pestovanie nieje také významné.<BR>Zo sójových fazuliek - plodov sú výborné prívarky, fašírky... a mnohé iné recepty. Netreba hneď letieť do obchoďáku a kupovať to nešťastné tofu, ktoré mi chutí podobne ako školská guma....<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 15.10.2001 15:57, pelech(`na`)dmd.sk
si zaslúži chválu v každom prípade. <BR>Neviem prečo sa však jej pestovanie nepresadilo u nás na úrovni záhradkárov. Dnes je ju síce už bežne dostať, takže pestovanie nieje také významné.<BR>Zo sójových fazuliek - plodov sú výborné prívarky, fašírky... a mnohé iné recepty. Netreba hneď letieť do obchoďáku a kupovať to nešťastné tofu, ktoré mi chutí podobne ako školská guma....<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 15.10.2001 15:57, pelech(`na`)dmd.sk
Dnes je deň výživy. Hor sa na oslavy!<BR>:-)<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 16.10.2001 09:24, pelech(`na`)dmd.sk
Dnes je deň výživy. Hor sa na oslavy!<BR>:-)<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 16.10.2001 09:24, pelech(`na`)dmd.sk
asi predsa len zoberiem na milosť. Po posledenj kuchárskej skúsenosti...<BR>:-)<BR>0,5 kg sójových bôbov (- ó bože, aký čechizmus mi vošiel z prstov do klávesnice. Správne by sa malo hovoriť sójové fazuľky)obsahuje podľa niektorých výskumov toľko bielkovín, ako 1,5 kg chudého mäsa. Ak niekto nechce veriť, nech si uvedomí, že mäso obsahuje 75 % vody! <BR>Aby som aspoň trošku vyvážil recepty s vychvaľovaným tofu, pokúsim sa o recept priamo z o sójových fazuliek.<BR>Toto je obdoba starého receptu z nášho kraja. Namiesto sóje sa používala iná strukovina. Napr aj fazuľa. Najznámejšia je ale cícerová kaša. Len podotýkam, že u nás (v okolí TN) sa cícerom volala málo známa stukovina - hrachor. Ale cícer, čo sa dá teraz kúpiť je na recept vhodný tiež.<BR> Predstavte si, že vám z nedeľného beda, keď ste mali návštevu zostala zemiaková kaša. Je výborná, nič jej nechýba, iba už akosi k nej niet do čoho zahryznúť. Vyhodiť? V žiadnom prípade. Namočte do vody sóju. Keď napučí, a sa ponáhľate, uvatre ju v osolenej vode s lístkom vavrínu (bobkový list)v kuchte - 3/4 hod. Nie viac. <BR>Zamiešajte ocedenú teplú sóju so zemiakovou kašou. Dajte do ohňovzdornej nádoby. Zvrchu pokvapkajte olejom alebo maslom, alebo poukladajte plátky slaninky či safaládiek a dajte zapiecť.<BR>Ak nemáte radi údeninu, je to výborná večera s mliekom. S údeninou sa k tomu hodí nejaká zaleninka.<BR>Variť možno i tak, že do polouvarenej sóje šupnente zopár očistených a na kocky prekrojených zemiakov a dovaríte. S maslom potom vymiešate na kašu. Tú potom zapečiete alebo si dáte len tak so zeleninkou či mliečkom.<BR>Mamka mojej manželky robievala takúto zapekanú kašu zo zemiakov, ryže a fazule. Výborné jedlo. <BR>Jan<BR>
Neregistrovaný - jan, 24.10.2001 10:20, pelech(`na`)dmd.sk
asi predsa len zoberiem na milosť. Po posledenj kuchárskej skúsenosti...<BR>:-)<BR>0,5 kg sójových bôbov (- ó bože, aký čechizmus mi vošiel z prstov do klávesnice. Správne by sa malo hovoriť sójové fazuľky)obsahuje podľa niektorých výskumov toľko bielkovín, ako 1,5 kg chudého mäsa. Ak niekto nechce veriť, nech si uvedomí, že mäso obsahuje 75 % vody! <BR>Aby som aspoň trošku vyvážil recepty s vychvaľovaným tofu, pokúsim sa o recept priamo z o sójových fazuliek.<BR>Toto je obdoba starého receptu z nášho kraja. Namiesto sóje sa používala iná strukovina. Napr aj fazuľa. Najznámejšia je ale cícerová kaša. Len podotýkam, že u nás (v okolí TN) sa cícerom volala málo známa stukovina - hrachor. Ale cícer, čo sa dá teraz kúpiť je na recept vhodný tiež.<BR> Predstavte si, že vám z nedeľného beda, keď ste mali návštevu zostala zemiaková kaša. Je výborná, nič jej nechýba, iba už akosi k nej niet do čoho zahryznúť. Vyhodiť? V žiadnom prípade. Namočte do vody sóju. Keď napučí, a sa ponáhľate, uvatre ju v osolenej vode s lístkom vavrínu (bobkový list)v kuchte - 3/4 hod. Nie viac. <BR>Zamiešajte ocedenú teplú sóju so zemiakovou kašou. Dajte do ohňovzdornej nádoby. Zvrchu pokvapkajte olejom alebo maslom, alebo poukladajte plátky slaninky či safaládiek a dajte zapiecť.<BR>Ak nemáte radi údeninu, je to výborná večera s mliekom. S údeninou sa k tomu hodí nejaká zaleninka.<BR>Variť možno i tak, že do polouvarenej sóje šupnente zopár očistených a na kocky prekrojených zemiakov a dovaríte. S maslom potom vymiešate na kašu. Tú potom zapečiete alebo si dáte len tak so zeleninkou či mliečkom.<BR>Mamka mojej manželky robievala takúto zapekanú kašu zo zemiakov, ryže a fazule. Výborné jedlo. <BR>Jan<BR>
Neregistrovaný - jan, 24.10.2001 10:20, pelech(`na`)dmd.sk
teším sa, že si tu uviedol recept na sójovú kašu. Dovolím si uviesť úplne jednoduchý receptík na "nešťastné" tofu. :-))) <BR>Na krajec chleba poukladám plátky tofu. Pokvapkám olivovým olejom a vložím do mikrovlnky na 30 sekúnd. Potom posypem posekaným pórkom a pažítkou,alebo zelenou bazalkou, alebo medvedím cesnakom (na jar). Ak nejdem na rande, tak aj posekaným cesnakom.<BR>dobrú chuť! :-)<BR><BR>
Neregistrovaný - nena, 12.11.2001 16:08, nena(`na`)post.sk
Ahoj Nenuška!<BR>Vďaka za tip! V mikrovlnke si síce robievam k veľkej nevôli manželky niečo ako toasty. (Ona chytí hysák skoro vždy, keď sa k mikrovlnke priblížim, lebo čo jedlo z nej, to experiment...) <BR>Ale trošku mi vadí, že sa nepripečú aj od spodu. Chlebík zostane mäkký. Dá sa to jesť ale iba príborom...<BR>Ale tento Tvoj receptík vyskúšam!<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 13.11.2001 12:42, pelech(`na`)dmd.sk
Ešte otázočka.<BR>Fašírkové tofu... skôr ako z neho urobíš guľky a napicháš na špajlu... Nejak ešte ošetruješ? Myslím, obaľuješ napr v strúhanke?<BR>Na fórume Ťa čaká Wandalská špecialita zo starej Rusi.<BR>:-)<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 13.11.2001 12:54, pelech(`na`)dmd.sk
Janík premilený,<BR>do mikrovlnky vložím chlebík s tofu, len aby sa zohrial.<BR>Ak chceš zapečený a chrumkavý, daj na 3 minútky do grilu, či do rozohriatej trúby. (Občas sa ma v škole pýtali, že ako mama pečie koláče, keď trúbu posiela do školy ...)<BR>Alebo vykúšaj toaster. Medzi dva krajce chlebíka daj trošku bryndze, na to plátky tofu, olivový olej, pažítku a zavri do toastra na dve minútky! Eńo ńuňo ! :-))<BR>Darček na Ježiška ako by si našiel. :-)<BR>
Neregistrovaný - nena, 13.11.2001 16:45, nena(`na`)post.sk
Z fašírkového tofu nerobím guľky. Je už ochutené, mierne okorené. Len valček hmoty rozkrájam na pol koliečka. Pokorením cesnakom a pálivou paprikou už napichané na ihle. Všetko podľa nálady, či momentálenho kulinárskeho vnuknutia. :-)))))
Neregistrovaný - nena, 13.11.2001 16:53, nena(`na`)post.sk
AHA!<BR>Takže predsa trošku "ošetruješ" - podľa kulinárskej nálady.<BR>Ale dík!!!<BR>:-)<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 14.11.2001 08:57, pelech(`na`)dmd.sk
Nuž, podarilo sa mi ho zohnať.<BR>Naskôr som vyskúšal na chlebík a prihriať v mokrovlnke. Parodn v mikro... Prežil som to! <BR>No a potom som skúsil akýsi paškvil na ražniči. <BR>Barvčovú pečienku, tofu fašírkové, kolieska póru a slaninku. Bolo to jedlé. Dokonca sa ma domáci nevypytovali, čo to je tam na tej špajli ...<BR>Ale ja som zabudol na fašírky zo sóje!!!<BR>Nuž, sójové fazuľky sa uvaria - tak do mäkka ako je to len možné. Ihneď sa scedia a nechajú odkvapkať. Pomelú sa, pridá sa vajíčko a je dobré ak zostane nejaké mäsko a primelie sa k tomu. (nik nerozozná, že ide o falšované fašírky.)<BR>Zmes sa osolí, okorení. Pridá sa strúhanka, (lepšia je ale sójová múka, alebo sójový granulát) ak je to príliš riedke a vymieša sa. <BR>Zo zmesi sa tvarujú malé bochníčky alebo buchtičky, obalia sa v strúhanke a šup na rozpálený olej vysmažiť ich. <BR>Podávať možno so zemiakovu kašou a spústou šalátu. <BR>Jan<BR>
Neregistrovaný - jan, 27.11.2001 09:10, pelech(`na`)dmd.sk
Janči, a nevaril si to náhodou u nás, pre mojích "hadov"? Veeeeeeeľmi dôverne známe ohodnotenie. :-)))) Moja švagriná rada príde nakuknúť a ochutnať, čo varím, ale keď vidí, že sa hrajkám s fašírkovým tofu, uteká hneď preč! :-)) Ja za to nemôžeeeem, mne to chutíííí, ale inak nikomu. :-))))))
Neregistrovaný - nena, 27.11.2001 14:20, nena(`na`)post.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!