Deti ich priam milujú a dospelí, najmä počas dovolenky, si ich často objednávajú k obedu. Je pravda, že táto zemiaková pochúťka nám môže skrátiť život? Svetová zdravotnícka organizácia /WHO/zobrala najnovšie výsledky laboratórnych výskumov švédskych vedcov veľmi vážne.
Dokazujú totiž, že pražené zemiaky vylučujú akrylamid – látku, ktorá vyvoláva genetické poškodenia buniek, ktoré vedú napr. k vzniku zhubných nádorov žalúdka. Tento proces bol zatiaľ potvrdený na laboratórnych zvieratách a na výskumy týkajúce sa ľudí musíme ešte nejaký čas počkať.
Čo je akrylamid?
Je to chemická látka, používaná na čistenie pitnej vody. Prípustná a pre človeka bezpečná norma stanovená Európskou úniou predstavuje 0,25 miligramu na liter vody. Pri pražení zemiakových hranolčekov sa vylučuje až päťstokrát viac akrylamidu. Približne rovnaké množstvo obsahuje aj balíček zemiakových lupienkov.
Radšej opatrne
Výstrahy vedcov by sme nemali brať na ľahkú váhu, už aj preto, lebo každodenná konzumácia mastných pochúťok nadmerne zaťažuje pečeň a vedie k nadváhe. Vyhýbajte sa všetkým potravinám s obsahom škrobov, ktoré sa pražia alebo pečú pri teplote vyššej ako 100 stupňov Celzia: lupienkom, hranolčekom, zemiakovým plackám a pod. Napokon – odborníci na zdravú výživu zemiakové hranolčeky nikdy neodporúčali. Počas praženia zemiaky strácajú vitamín C a vstrebávajú veľa tuku. Ak si ich už nemôžete odrieknuť, nemali by ste ich jedávať častejšie ako raz za mesiac. Pre neutralizáciu škodlivých látok je vhodné objednať si aj porciu zeleninového šalátu, ktorý obsahuje vitamín C. Hranolčeky rozhodne nedávajte jesť deťom!.
ooops, ja som citala, ze sa to tyka iba polotovarov, teraz neviem, kde je pravda.
Neregistrovaný - , 16.8.2002 05:26
To si mám odrieknuť zemiakové placky? A ja ich tak ľúbim. Aj opekané zemiaky a hranolky zbožňujem. Ale nejem ich až tak často. Ale dobre vedieť.
Neregistrovaný - Katka, 20.8.2002 11:01