PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 19. December,
,
Dnes oslavuje Judita |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Ovocie: poklad, ktorého nikdy nie je dosť
|
|
Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 6.9.2002 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Jablká, slivky, hrušky, pomaranče… Mňam, slinky sa nám zbiehajú. Našťastie sa s príchodom jesene nemusíme rozlúčiť s čerstvým ovocím a práve dovážané citrusy začínajú mať svoju sezónu. Už z nich netreba zmývať pleseň. Okrem príjemnej chuti je ovocie doslova nabité vitamínmi, stopovými prvkami a minerálmi.
Na ovocie sa dá pozerať z mnohých hľadísk. Dnes skúsime takto: jednotlivé druhy môžeme rozdeliť podľa toho, koľko obsahujú balastných-nestráviteľných zložiek a antioxidantov. Balastné látky potláčajú hlad, znižujú chuť do jedla, podporujú trávenie a udržiavajú v črevách prirodzenú mikroflóru. Antioxidanty významne posilňujú imunitný systém a regulujú hladinu cholesterolu. JAHODY, RÍBEZLE, ČUČORIEDKY, MALINY A ČERNICE sú bohaté na vitamín C, beta-karotény a železo. Podporujú tak látkovú výmenu a posilňujú imunitný systém. MARHULE obsahujú najmä železo a draslík a preto podporujú tvorbu červených krviniek a výrazne posilňujú srdcovú činnosť. BROSKYNE. Bohaté na vitamín C, sodík a draslík, udržiavajú rovnováhu tekutín a minerálnych solí v tele. ČEREŠNE nás zásobujú vitamínmi a minerálnymi látkami, ktoré majú vplyv na zdravie kostí a zubov. HRUŠKY: posilňujú mozog a nervový systém a to vďaka kremíku a fosforu. JABLKÁ: okrem draslíku a vitamínu C sú veľmi bohaté na pektín – druh rozpustnej vlákniny, ktorá chráni črevá a cievy. SLIVKY. Ich sila spočíva vo vápniku a fosfore, teda látkach, ktoré sú nevyhnutné pre obnovu a pevnosť kostí. Každý deň by sme mali zjesť dve až tri stogramové porcie čerstvého a tepelne nespracovaného ovocia. Druhy ovocia treba vhodne kombinovať, aby sme získali čo najviac vitamínov a minerálnych látok, pretože každý druh obsahuje inú, dôležitú zložku. A nezabudnite na svoje deti. Pribaľte im k desiate jabĺčko a na olovrant trebárs pomaranč. Pozor! Kombinácia ovocia s mäsom a údeninami, nemusí vyhovovať tráviacemu systému.
Diskusia k článku:
|
|
|