lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 26. December, , Dnes oslavuje Štefan
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Vivat hrušky!

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 13.11.2002
späť
Späť

Poslať
 

Hrušky, ovocie lahodnej chuti, síce nie sú až také bohaté na vitamíny ako jablká, ale aj napriek tomu by sme ich na trhu nemali nevšímavo obchádzať. Aj oni totiž majú svoje neodškriepiteľné prednosti. Obsahujú  predovšetkým vitamíny skupiny B a sú cenným zdrojom kyseliny listovej.  Z cukrov sa v nich nachádza glukóza, fruktóza aj sacharóza – preto sa nám zdá, že  hrušky sú omnoho sladšie ako jablká, ale hlavným dôvodom je to, že majú nižší obsah kyselín.
V hruškách boli dokázané aj polyfenoly, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pôsobia protizápalovo, protiskleroticky  a zvyšujú pevnosť krvných kapilár. Ďalšou významnou  látkou v hruškách je látka glykosid arbutin, ktorý má  močopudné a protizápalové účinky. Je účinný pri ochoreniach obličiek a močových ciest.
Z minerálnych látok a stopových prvkov obsahujú hrušky najmä draslík, zinok, meď, kobalt, mangán, železo, vanád, molybdén flór a jód.
   Hrušky veľmi prospievajú žalúdku, najmä ak sú prevarené s cukrom a škoricou. Takisto podporujú chuť do jedla a používajú sa proti zvracaniu. Toto ovocie by sme nemali jesť pred jedlom, ale až po ňom. V ľudovom liečiteľstve sa uplatňujú najmä močopudné, laxačné a dezinfekčné účinky hrušiek. Toto ovocie ďalej pôsobí proti kašľu, znižuje horúčky a je účinné aj proti piesku v moči alebo obličkových kameňoch.
Šťava z hrušiek spevňuje krvné kapiláry a má močopudné aj žlčopudné účinky a priaznivo ovplyvňuje žalúdočné ťažkosti.

Jednoduchý recept:  Zapekané hrušky
Potrebujeme: 1 kg hrušiek, šťavu z 1 pomaranča, 2 lyžice rumu, 25 g hrozienok, kúsok masla                                                                                                                  Príprava: Hrozienka namočíme do vody aby zmäkli, hrušky olúpeme a rozdelíme na sominky. Zapekaciu misu natrieme maslom, poukladáme do nej kúsky hrušiek, hrozienka a pokvapkáme šťavou a rumom. Pečieme v rúre asi 15 minút.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!