Recept na dnes: Grécky syr
|
|
Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 22.5.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
400g syru Feta, / ovčieho syra, kozieho syra alebo mliekárenskej hrudky, hermelínu .../ jedna menšia cibuľa, nakladaná kapia, olivy, feferónka, mrkva, cesnak , 5 lyžíc olivového oleja, celé čierne korenie, borievka, rozmarín, bobkový list, bazalka, ocot, 2,5 dl vody.
Syr nakrájame ozdobným nožom na pravidelné kocky, asi 1,5 cm veľké. Cibuľu pokrájame na kolieska, papriku na slížiky, mrkvu na kolieska, feferónku a cesnak nepokrájame. V hrnci zvaríme vodu s octom a ostatnými ingredienciami, pridáme mrkvu a cibuľu a necháme spolu 4 minúty vrieť. Po odstavení pridáme 5 lyžíc olivového oleja lisovaného za studena. Potom poukladáme do čistej sklenej nádoby syr, cibuľu, kapiu, olivy, cesnak, feferónku, mrkvu, borievka, rozmarín, bobkový list ... a zalejeme ich pripraveným, vychladnutým nálevom. Dobre uzavrieme a dáme do chladničky. Vydrží nám niekoľko dní a čím dlhšie bude stáť, tým chutnejší bude syr. Podávame ho s chlebom, paradajkami a paprikou alebo ako súčasť zeleninového šalátu. Ak syr a ostatné prísady vložíme do čistého olivového oleja, vydrží nám v chladničke celé mesiace.
Diskusia k článku:
Zrovna som mal vhodný kozí tvaroh. Nie však všetky prísady. A tak som zaimpovizoval.<BR>Na nakrájaný tvatoh - niekoľko lyžíc olivového oleja, 2 lyžice octu (asi to bolo veľa, červená mletá paprika - sladká i pálivá - po lyžičke,cibuľa, dosť veľká, nakrájaná na kocky. Lyžička soli. Z korenín ešte rozmarín a tymián.<BR>Zamiešal som a nechal zo dveho -tri hodiny v chladničke. S hlávkovým šalátom a chlebom to bolo celkom fajn. Ba dalo sa to jesť aj z mliekom a chlebom.<BR>Takže autorke poďakujem za správny recept.<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 23.5.2001 10:24, pelech(`na`)dmd.sk, Zrovna som mal vhodný kozí tvaroh. Nie však všetky prísady. A tak som zaimpovizoval.<BR>Na nakrájaný tvatoh - niekoľko lyžíc olivového oleja, 2 lyžice octu (asi to bolo veľa, červená mletá paprika - sladká i pálivá - po lyžičke,cibuľa, dosť veľká, nakrájaná na kocky. Lyžička soli. Z korenín ešte rozmarín a tymián.<BR>Zamiešal som a nechal zo dveho -tri hodiny v chladničke. S hlávkovým šalátom a chlebom to bolo celkom fajn. Ba dalo sa to jesť aj z mliekom a chlebom.<BR>Takže autorke poďakujem za správny recept.<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 23.5.2001 10:24, pelech(`na`)dmd.sk, Dobrôtka, súhlasím, podobne si "nakladám" mliekárenskú hrudku. Neregistrovaný - nena, 12.6.2001 02:03, nena(`na`)post.sk, Dobrôtka, súhlasím, podobne si "nakladám" mliekárenskú hrudku. Neregistrovaný - nena, 12.6.2001 02:03, nena(`na`)post.sk,
|