Stravovacie návyky ako dôvody obezity u nás
V súčasnosti neexistuje zdravotná prevencia vo sfére výživy a až 50% ľudí podceňuje riziko vyplývajúce z neadekvátnej stravy, pokiaľ ide o kvantitu aj kvalitu.
Výskyt nadhmotnosti a obezity ovplyvňuje:
· energetická dysbalancia - výdatnosť stravy je vyššia ako energeticky výdaj,
· vysoký podiel tukov v strave - tučné bravčové mäsa, údeniny, hranolčeky, chipsy, jedlá rýchleho občerstvenia. Odporúčaná dávka tukov je prekračovaná až o 38 %,
· nízka je konzumácia potravín, ktoré sú zdrojmi ochranných nutrientov:
- ryby – sú zdrojom polynenasýtených mastných kyselín
- strukoviny – zdroj rastlinných bielkovín, vlákniny
- mlieko a mliečne výrobky – zdroj kvalitných bielkovín, vitamínov, vápnika (preferovať nízkotučné druhy),
- ovocie a zelenina – vitamíny, minerálne látky, vláknina, výhoda – nízky obsah energie.
Sacharidy
Rozdeľujeme ich na:
VYUŽITELNÉ SACHARIDY
Monosacharidy – glukóza
fruktóza
galaktóza
Disacharidy – sacharóza (cukor repný, trstinový, čokoláda, marmeláda...)
maltóza
laktóza (mliečny cukor)
Polysacharidy – škrob (múčne jedlá, chlieb, pečivo, ryža, zemiaky, strukoviny...)
NEVYUŽITELNÉ SACHARIDY = VLÁKNINA POTRAVY
Pektíny
Gumy
Hrubá vláknina – Celulózy
Lignín
Potreba sacharidov:
deti 10-15g/kg telesnej hmotnosti/deň
dospelí 4-5g/kg hmotnosti/deň
Celkový príjem komplexných sacharidov má kryť u dospelého zdravého jedinca 55 % dennej energie, z toho cukry menej ako 10 %.
Jednoduché cukry (nie škroby a vláknina) sú tzv. rýchle cukry, lebo sa rýchlo rezorbujú a poskytujú energiu.
Zhoršené socio-ekonomické podmienky negatívne ovplyvňujú výber potravín v zmysle preferencie lacnejších, menej kvalitných potravín, ktoré sú zdrojom rizikových živín.