lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Tretia rana

  Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 24.2.2001
späť
Späť

Poslať
 

V súčasnosti majú zdravotníci problémy v boji s odolnými baktériami, ktoré sa čoraz častejšie stávajú víťazmi. A aby to nebolo také jednoduché, do tretice nastupujú ako náš ďalší nepriateľ- plesne. Aplikovanie fungicídov na veľkých plochách prispelo k rozšíreniu životunebezpečných odolných plesní.

Odborníci tvrdia, že existuje veľmi silná podobnosť medzi používaním antibiotík v živočíšnej výrobe a aplikovaním rozličných protiplesňových prípravkov na ochranu rastlín.
Viacerí odborníci v Nemecku, ktorí sa zaoberajú touto problematikou, v liste ministerstvu zdravotníctva upozorňujú osobitne na jednu látku - azol. Podľa iných je ešte veľmi málo dôkazov na tieto tvrdenie, samozrejme ďalšie výskumy v tejto oblasti prebiehajú. Opatrnosti však nebýva nazvyš. Aj pri BSE, a antibiotikách používaných v chove sa hovorilo spočiatku, že chýba dostatok dôkazov. Dnes je to už jasné.

Azol sa používa už 25 rokov na ochranu rastlín a je účinnou zbraňou proti múčnatke, hrdziam a iným plesniam obilia a ovocných kultúr. Z tejto oblasti sa údajne nedá vyňať. Asi štvrtina ochranných látok na celom svete obsahuje azol.
Azol zostáva aj základnou látkou najdôležitejších antimykotík v humánnej medicíne. Zdravotníci už niekoľko rokov upozorňujú, že infekcie s patogénnymi plesňami v ľudskej populácii narastajú. Najmä v nemocniciach konštatujú, že odolnosť plesní voči najúčinnejšej látke proti nim - azolu - stúpa.

Kvasnicové plesne z kmeňov Candida a Cryptococcus a prašiviny z rodu Aspergillus patria medzi najodolnejšie najmä u pacientov s oslabenou imunitou
ako sú chorí na AIDS, ľudia po transplantáciách či chemoterapiách atď. Práve u nich sú plesne spúšťačmi nebezpečných komplikácií. A ako sa dostávajú plesne a azol do organizmu? Potravinami! / pekárenské výrobky, ovocie,, víno/ Zatiaľ vraj iba v množstve, ktoré nemôže škodiť. Iba žeby nie!

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!