PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 0 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 1 reakcií. |
|
|
Štvrtok, 19. December,
,
Dnes oslavuje Judita |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Tretia rana
|
|
Spracoval(a) : Silvia Petrasova
Dátum : 24.2.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
V súčasnosti majú zdravotníci problémy v boji s odolnými baktériami, ktoré sa čoraz častejšie stávajú víťazmi. A aby to nebolo také jednoduché, do tretice nastupujú ako náš ďalší nepriateľ- plesne. Aplikovanie fungicídov na veľkých plochách prispelo k rozšíreniu životunebezpečných odolných plesní.
Odborníci tvrdia, že existuje veľmi silná podobnosť medzi používaním antibiotík v živočíšnej výrobe a aplikovaním rozličných protiplesňových prípravkov na ochranu rastlín. Viacerí odborníci v Nemecku, ktorí sa zaoberajú touto problematikou, v liste ministerstvu zdravotníctva upozorňujú osobitne na jednu látku - azol. Podľa iných je ešte veľmi málo dôkazov na tieto tvrdenie, samozrejme ďalšie výskumy v tejto oblasti prebiehajú. Opatrnosti však nebýva nazvyš. Aj pri BSE, a antibiotikách používaných v chove sa hovorilo spočiatku, že chýba dostatok dôkazov. Dnes je to už jasné.
Azol sa používa už 25 rokov na ochranu rastlín a je účinnou zbraňou proti múčnatke, hrdziam a iným plesniam obilia a ovocných kultúr. Z tejto oblasti sa údajne nedá vyňať. Asi štvrtina ochranných látok na celom svete obsahuje azol. Azol zostáva aj základnou látkou najdôležitejších antimykotík v humánnej medicíne. Zdravotníci už niekoľko rokov upozorňujú, že infekcie s patogénnymi plesňami v ľudskej populácii narastajú. Najmä v nemocniciach konštatujú, že odolnosť plesní voči najúčinnejšej látke proti nim - azolu - stúpa.
Kvasnicové plesne z kmeňov Candida a Cryptococcus a prašiviny z rodu Aspergillus patria medzi najodolnejšie najmä u pacientov s oslabenou imunitou ako sú chorí na AIDS, ľudia po transplantáciách či chemoterapiách atď. Práve u nich sú plesne spúšťačmi nebezpečných komplikácií. A ako sa dostávajú plesne a azol do organizmu? Potravinami! / pekárenské výrobky, ovocie,, víno/ Zatiaľ vraj iba v množstve, ktoré nemôže škodiť. Iba žeby nie!
Diskusia k článku:
|
|
|