Už aj kukurica
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 22.5.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Prečo je StarLink taký nebezpečný? Kukurica StarLink, produkt firmy Aventis, obsahuje baktérie Bacillus Thuringiensis a tie produkujú jed, ktorý odpudzuje niektorých škodcov. V experimentoch, ktoré mali dokázať jeho neškodnosť, sa zistilo, že ho ľudské žalúdočné šťavy rozkladajú veľmi pomaly a tak je tu riziko, že by mohol spôsobovať alergické reakcie. Od návalov krvi do hlavy až po anafylaktický šok, ktorý ,ak nepríde pomoc včas, znamená smrť postihnutého. Preto je v USA povolené pestovať kukuricu StarLink len na kŕmenie dobytka a na priemyselné spracovanie napr. na lieh. Nie je jasné, či ich o potrebe oddeliť StarLink od iných odrôd výrobca semien neinformoval, alebo či sa im s tým spätá námaha zdala byť zbytočnou, ale pestovatelia Starlink neoddelili. USA vyvážajú 5 miliárd ton kukurice ročne, kukuricu s baktériami našiel i jej najväčší dovozca Japonsko. Dovoz americkej kukurice ihneď pozastavili. Výrobca semien Aventis vyjadril ochotu odškodniť pestovateľov, ktorí utrpeli straty. Podľa odhadu firmy riešenie celého problému bude stáť menej ako 1 miliardu dolárov(!. Aventis sa súčasne pokúša získať dodatočné povolenie predávať odrodu StarLink ako potravinu. Príslušné americké úrady sa zatiaľ zdráhajú povolenie vydať. Medzičasom sa prihlásilo niekoľko ľudí, ktorí mali anafylaktický šok a myslia si, že ho mohli spôsobiť chipsy z kontaminovanej kukuričnej múky. Zdá sa, že kým Európa diskutuje o tom, či a za akých podmienok povoliť pestovanie geneticky modifikovaných plodín, ony tíško vchádzajú na polia a na trh „zadnými vrátkami“. Ak sa to podarí, už ich odtiaľ nedostaneme. Gény, ktoré sa úspešne uchytili v biosfére, žijú definitívne svojim vlastným životom mimo ľudskej kontroly a nepoznajú ani hranice.
Diskusia k článku:
Svojnázor na geneticky modifikované potraviny nemením. Ani na činnosť ktorej sa dnes hovorí genetické manipulácie.<BR>V tomto prípade ide o obyčajnú nezodpovednosť a získuchtivosť. <BR>Čo je škodlivejšie jesť potravinu, v ktorej sú rezíduá nejakého nebezpečného postreku, alebo takú, ktorá má vmanipulovaný gén, ktorý môže škodiť, alebo jednoducho zormieť od hladu a nechať všetko škodcom....?<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 22.5.2001 16:49, pelech(`na`)dmd.sk, Svojnázor na geneticky modifikované potraviny nemením. Ani na činnosť ktorej sa dnes hovorí genetické manipulácie.<BR>V tomto prípade ide o obyčajnú nezodpovednosť a získuchtivosť. <BR>Čo je škodlivejšie jesť potravinu, v ktorej sú rezíduá nejakého nebezpečného postreku, alebo takú, ktorá má vmanipulovaný gén, ktorý môže škodiť, alebo jednoducho zormieť od hladu a nechať všetko škodcom....?<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 22.5.2001 16:49, pelech(`na`)dmd.sk,
|