lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Ľudia s nadváhou sa môžu dožiť dlhšieho života ako ľudia s ideálnou váhou

  Spracoval(a) : Miriam Kuhlová
Dátum : 4.5.2005
späť
Späť

Poslať
 

Byť obézny a mať nadváhu je rozdiel a potvrdil to aj najnovší výskum, ktorý tvrdí, že človek s nadváhou, ale nie obézny, nie je ani zdravotne ohrozený a dokonca sa dožíva dlhšie ako ľudia s ideálnou váhou.
    
Na štúdii, ktorú zverejnil už 20. apríla americký odborný časopis Journal of the American Medical Association, sa podieľali odborníci z Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb a z Národného inštitútu rakovinových ochorení. Vedci skúmali váhu človeka s prihliadnutím na ich vek a napríklad aj na to, či fajčia. Výsledky preukázali, že ľudia s nadváhou majú väčšie šance dožiť sa vyššieho veku ako ostatní. Prekvapujúcim zistením bol aj fakt, že ľudia s ideálnou váhou majú vyššiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia ako tí, čo majú zo "desať kíl navyše".
    
Zvýšené nebezpečenstvo predčasného úmrtia majú extrémne obézni ľudia, ktorí tvoria viac ako osem percent obyvateľov USA. Výskum si za veľmi krátky čas našiel ako zástancov tak aj odporcov tejto teórie. Zástancovia tvrdia, že sa potvrdilo jedine to, čo už dlho predpokladali, ale odporcovia namietajú, že nadváha a hlavne obezita spôsobujú zdravotné riziká ako sú cukrovka, srdcovocievne ochorenia a rakovina. Avšak výskum nepátral po prípadných ochoreniach súvisiacich s váhou. Výskum sledoval spojitosť váhy s nebezpečenstvom úmrtia.
    
Zároveň stanovil rozdielne hmotnostné kategórie na základe už známeho Body Mass Index-u (BMI) a tak určili kategórie, kedy je človek chudý, alebo má nadváhu. Ako príklad uviedli ženu s výškou 173 centimetrov a vypočítali, že pri hmotnosti pod 55 kilogramov je veľmi chudá. Medzi hmotnosťou 55 a 74 kilogramov sa nachádza žena o rovnakej výške v kategórii ideálnej váhy. Od 74 do 89 kilogramov má človek nadváhu a obezita je od 90 do 104 kilogramov. Ženy s rovnakou výškou a hmotnosťou nad 104 kilogramov sú už extrémne obézne.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

No to som potom modelka... :-)))
Neregistrovaný - noooo, 4.5.2005 10:51
Paráda.Lebo ja sa so svojimi 15-timi kilami navyše(podľa tabuliek!) cítim výborne.
Neregistrovaný - , 6.5.2005 11:31
Už lekáry robili velmi vela výskumou a vždy prišli s niečím nový čo sa aj protirečilo.Nech je 100-kilový človek 100-kilovým ked´sa tak dobre cíti a nevadí mu to. Mne mojich 13 kíl navyše vadilo aj po estetickej stránke aj zdravotnej.
Neregistrovaný - lienka, 8.5.2005 18:00
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!