lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 2 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 4 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Pondelok, 23. December, , Dnes oslavuje Nadežda
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Pri opaľovaní slnečné žiarenie spotrebúva antioxidanty – vitamíny A,C, E

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 1.8.2005
späť
Späť

Poslať
 

Slnečné žiarenie spotrebúva pri opaľovaní antioxidanty, chemické látky, ktorých prítomnosť brzdí proces starnutia v organizme. Ide najmä o vitamíny A, B, C. U fajčiarov je táto spotreba vyššia. Podľa odporúčania hlavného hygienika SR Ivana Rovného, by si mal v tomto období človek stravou priebežne dopĺňať vitamíny a minerály.

Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách. marhuliach, masle, rybách. Vitamín C je v ovocí, ako sú čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice, ďalej v zelenine konkrétne v paprike, karfiole, keli, kalerábe, paradajkách, zemiakoch. Vitamín E obsahujú rastlinné tuky a oleje, orechy, obilné klíčky. Rovný doplnil, že veľmi účinným antioxidantom je lykopén obsiahnutý v paradajkách a červenom melóne.

Strava v letných mesiacoch má byť ľahko stráviteľná s nižšou energetickou hodnotou. Mala by pozostávať z celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín. Rovný radí v lete uprednostniť varenie, dusenie, pečenie pri spracovaní potravín pred vyprážaním, fritovaním.

Pri vysokej teplote vzduchu dochádza k dehydratácii organizmu, zahusťuje sa krv, čo má za následok možné poruchy funkcie prakticky všetkých telesných orgánov. Tým sa zvyšuje riziko srdcových i mozgových cievnych príhod. V súvislosti s tropickými horúčavami sa odporúča prijímať dostatočné množstvo tekutín. Organizmus človek stráca potením, močom, stolicou a dýchaním denne približne tri litre vody, ktorú treba doplniť. Neodporúčajú sa piť minerálne vody s vysokým obsahom sodíka (Na). Osoby liečené napríklad na kardiovaskulárne, obličkové, metabolické ochorenia si musia množstvo tekutín regulovať.

Najvhodnejšími tekutinami na uhasenie smädu sú voda, bylinkové a ovocné čaje, minerálne vody, zriedené 100-percentné ovocné šťavy. Malo by sa obmedziť pitie kávy, pretože má dehydratačný účinok. Neodporúča sa pitie veľmi studených nápojov. Obmedziť by sa mala aj konzumácia alkoholických nápojov.

Copyright©2004 TASR


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!