PORADŇA |
Dnes pribudlo: 0 tém, a 2 reakcií. Včera pribudlo: 0 tém, a 4 reakcií. |
|
|
Pondelok, 23. December,
,
Dnes oslavuje Nadežda |
|
KATALÓG |
Informácie Pridať firmu |
Móda, módne odevy, bielizeň |
Obuv, kabelky |
Módne doplnky, klenotníctva |
Kozmetika, parfuméria |
Skrášľovacie salóny, služby, pobyty |
Zdravie, výživa |
Morská ani kamenná soľ nie je o nič zdravšia než normálna soľ
|
|
Spracoval(a) : Zuzana Konečná
Dátum : 12.10.2005 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Ľudia, ktorí namiesto normálnej soli používajú morskú alebo kamennú v nádeji, že je zdravšia, sa hlboko mýlia. Potvrdili to výsledky výskumu vykonanom vo Veľkej Británii, o ktorých informuje skupina Consensus Action on Salt and Health (CASH). Zatiaľ čo spotrebitelia sú si vedomí skutočnosti, že priveľa soli v potrave škodí, zastávajú súčasne názor, že morská či kamenná soľ je v istom zmysle "lepšia" než klasická jedlá. Tento mylný názor možno podľa CASH sčasti pripísať rozšírenému používaniu morskej soli vplyvnými kuchármi v televízii, ktorí súčasne presadzujú aj zdravú výživu. Prieskum trhu ukázal, že zatiaľ čo celkový predaj soli klesol, predaj morskej a kamennej soli stúpol, pričom výrazný počet kupujúcich uviedol, že tento produkt kupujú "zo zdravotných dôvodov". Vedci však varujú, že sodík obsiahnutý v soli so svojím vplyvom na srdce a cievy spôsobuje vysoký krvný tlak, a to bez ohľadu na to, v akom type soli sa nachádza. Opakovane preto zdôrazňujú dávno známu radu, že zníženie obsahu soli v potrave môže znížiť riziko srdcového infarktu. V tejto súvislosti pripomínajú, že žiadny typ ani značka soli obsahujúcej sodík nie je o nič zdravšia ani bezpečnejšia než akákoľvek iná. "Kamenná, morská ani organická soľ nemá v oblasti výživy žiadne výhody. Všetky obsahujú rovnaké množstvo sodíka," podčiarkla doktorka Susan Jebbová, šéfka výskumu zdravia a výživy pri Lekárskej výskumnej rade v Cambridgi. Srdcové a cievne ochorenia sú v Británii najväčšími zabijakmi - každoročne si vyžiadajú až 233.000 obetí. Ľudské telo potrebuje na svoju normálnu funkciu len jeden gram sodíka denne. Briti však každý deň skonzumujú v priemere až 9,5 gramu soli, z čoho je takmer všetko sodík. Niektorí ľudia dokonca konzumujú až 20-25 gramov soli. Polotovary, ktoré Briti využívajú veľmi hojne, predstavujú v ich jedálničku až 75 percent soli, pričom najvyšší obsah soli majú slané maškrty ako zemiakové lupienky, šunka, salámy či syry.
Copyright©2005 TASR
Diskusia k článku:
Dobre. Je skutočne pravda, že priveľa soli škodí. Telo si s nadbytkom soli nevie poradiť a tak ho"skladuje" v kĺboch alebo obličkách. Soliť sa má skutočne veľmi málo, pretože soľ sa v potravinách už nachádza. Nechápem rozdiel medzi klasickou jedlou a kamennou soľou. Jedlá soľ je podľa mňa soľ vhodná na konzumáciu a taká sa získava najmä mletím kamennej soli alebo vysúšaním morskej vody. Kladom morskej soli a niektorých druhov kamennej je to, že obsahujú minerály potrebné pre zdravie človeka. Škodlivá je chemicky vyčistená soľ, ktorá obsahuje skutočne len NaCl a aby sa nepovedalo aj trochu jódu. Čiže soľme málo a keď už musíme tak trochu prírodnej kamennej(napr. tzv. himálajskej) alebo morskej soli. Neregistrovaný - Miroslav Korman, 11.11.2005 08:36, miro.korman(`na`)zilina.sk, Všetky soli spomenuté v článku sú škodlivé,preto lebo v potravinárskom priemysle sa používa chlorid sodný,lebo je lacnejší.Je vo všetkom a preto ho kumzumujeme vo veľkom množstve a dobrovolne hoc nevedome si ničíme zdravie.Dôležité je, keď je to len trochu možné používať chlorid draselný,ten je dravý,samozrejme aj tu nepresálať.V dnešnej dobe je draslíkový deficit a to je vysoký krvný tlak,bolesti kľbov .... Neregistrovaný - Jozef Plevka, 14.1.2006 21:04
|
|
|