lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 1 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Potravinový úrad EÚ odmieta obavy vzniku rakoviny v dôsledku konzumácie umelého sladidla v potrave

  Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 1.6.2006
späť
Späť

Poslať
 

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín (EFSA - European Food Safety Agency) vyhlásila, že aspartám – umelé sladidlo - nespôsobuje rakovinu. Aspartám, ktorý sa nachádza v nízkokalorických potravinách a nápojoch, je dôležitý v boji proti obezite. Vyskytuje na trhu pod rôznymi obchodnými značkami, vrátane NutraSweet a Canderel.

EFSA odmietla nedávne výsledky talianskej štúdie Ramazziniho inštitútu na výskum rakoviny, ktorý testoval aspartám na 1800 potkanoch počas ich života. Výsledkom štúdie bolo tvrdenie, že sladidlo používané ako náhrada cukru zvyšuje u skúmaných potkanov výskyt leukémie a lymfómov. EFSA nenašla žiadne presvedčivé dôkazy, že aspartám spôsobuje zvýšený výskyt rakoviny, ktorý mohol byť spôsobený chronickými zdravotnými problémami a nie konzumáciou aspartámu. Ak by táto látka naozaj poškodzovala obličky u skúmaných potkanov, u ľudí by sa to nemuselo stať. ADI Európskej únie (prijateľný denný príjem) aspartámu je 40 miligramov na kilogram telesnej hmotnosti, čo predstavuje konzumáciu približne 80 vrecúšok sladidla denne.

„Spotrebitelia môžu naďalej s istotou konzumovať produkty obsahujúce aspartám - napríklad v nízkokalorických nealkoholických nápojoch“ povedal Alain Beaumont, generálny tajomník priemyselnej asociácie UNESDA (Európska organizácia nealkoholických nápojov), ktorá združuje popredných výrobcov nealkoholických nápojov (Coca-Cola, Pepsi Cola a Cadbury-Schweppes). „UNESDA víta toto potvrdenie o bezpečnosti konzumácie aspartámu ako dôležitý nástroj v boji proti obezite. Bolo by však potrebné prehodnotiť spôsoby, akými je verejnosť oboznámená s výsledkami podobných štúdií, ktoré nie sú ale pripomienkované odborníkmi. Minimalizoval by sa tak vznik zmätku medzi spotrebiteľmi,“  dodáva Beamount.

Ak máte záujem o  ďalšie informácie o bezpečnosti aspartámu, navštívte prosím nasledovnú stránku: http://www.aspartame.org/aspartame_latest.html


Diskusia k článku:

Aspartám je dokázaný v USA ako sladidlo, ktoré spôsobuje sklerozu multiplex. Ak som zdravý načo mi je potravina s umelým sladidlo? Veď je to syntetika. Je to lacný biznis. V obchode už nedostať sirupy s glukózou alebo cukrom. Vyhýbajte sa umelým sladidlám!!
Neregistrovaný - jojo, 3.6.2006 17:37, vod(`na`)pobox.sk
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!