lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 28. Marec, , Dnes oslavuje Sona
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná kuchyňa: Šaláty

  Spracoval(a) : Martina Jeníková
Dátum : 28.6.2000
späť
Späť

Poslať
 

Tak ako väčšina listových šalátov je aj hlávkový šalát vzácnym zdrojom kyseliny listovej. Kyselina listová / folacin / patrí do vitamínov skupiny B a spolu s vitamínom B 12 spolupracuje na tvorbe genetických materiálov DNA a RNA. Podporuje štiepenie a využitie bielkovín a zúčastňuje sa na tvorbe červených a bielych krviniek. Najmä tehotné ženy, dojčiace matky a ľudia, ktorí sa radi pozrú poháriku na dno, by mali konzumovať zvýšené množstvo kyseliny listovej. Ľudia náchylní na upchávanie ľadvinových kanálikov a tvorbu ľadvinových kameňov, by mali jej konzumáciu obmedziť. Sýtosfarbené vonkajšie listy šalátu sú aj zdrojom betakaroténu, látky s redukčnými účinkami, ktorá pomáha chrániť pred degeneratívnymi ochoreniami ako sú rakovina a ateroskleróza. Výživná hodnota hlávkového šalátu závisí od ročného obdobia, čerstvosti šalátu a od toho, či jeme vonkajšie alebo vnútorné listy. Tie vnútorné sú síce krehkejšie, ale tie vonkajšie sú zdravšie. Keďže hlávkový šalát obsahuje veľmi málo kalórií je mimoriadne vhodný pri redukčnej diéte. Vtedy sa však nesmie dochucovať výživným majonézovým nálevom. V malom množstve obsahuje šalát aj vitamín C a minerálne látky.
Dôležité upozornenie: Aj hlávkový šalát patrí k rastlinám, v ktorých sa zhromažďujú dusičnany. Existujú odôvodnené obavy z vysokého príjmu týchto zlúčenín. V Európskej únii sa preto idú zavádzať nové normy bezpečnostných hladín dusičnanov v potravinách.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!