lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Intímny svet slovenskej ženy

  Spracoval(a) : Kamila Rehorovská
Dátum : 19.1.2007
späť
Späť

Poslať
 

Prieskum o životnom štýle, sexuálnych aktivitách slovenských žien a ich postoj k antikoncepcii sa uskutočnil na jeseň roku 2006, podporila ho spoločnosť Janssen Cilag. Prebehol interaktívne na internetovom portáli  www.raztyzdenne.sk. Zúčastnilo sa ho 443 žien. Výsledky boli vyhodnotené podľa hlavného kritéria „vek" a rozčlenené do 3 skupín – ženy vo veku do 19 rokov, od 20 do 29 rokov a viac ako 30 rokov.

Základný profil slovenskej ženy
Slovenská žena vo veku do 19 rokov študuje na vysokej alebo strednej škole, je slobodná, má príjem okolo 5 000 Sk mesačne, je bezdetná, ovláda pasívne jeden cudzí jazyk, dvakrát do týždňa navštívi reštauráciu alebo bar, raz do mesiaca ide na výlet do prírody, dvakrát týždenne sa venuje športu a raz do mesiaca ide ku kaderníčke.

Polovica respondentiek vo veku 29 do 30 rokov má vysokoškolské vzdelanie a je slobodná. Jedna štvrtina z nich má príjem do 15 000 Sk mesačne a dve štvrtiny majú príjem vyšší ako 15 000 Sk mesačne. 30% z nich má jedno alebo dve deti, tretina z nich hovorí aktívne aspoň jedným cudzím jazykom. Návštevnosť barov a reštaurácií je v ich prípade redšia, v priemere jedenkrát do týždňa. Do prírody si výjdu raz mesačne, do fitcentra dvakrát týždenne, ku kaderníčke raz do mesiaca.

Respondentky, ktoré majú viac ako 30 rokov majú prevažne stredoškolské vzdelanie, viac ako dve tretiny z nich sú vydaté, dve tretiny z nich majú príjem vyšší ako 15 000 Sk mesačne, takmer polovica má dve deti, len 10 % z nich neovláda žiaden cudzí jazyk. Do baru či reštaurácie zájdu rovnako ako do fitcentra raz týždenne, ku kaderníčke v priemere raz mesačne.

Sexuálny život
Výskum sa zameral na začiatok, kvalitu a intenzitu sexuálneho života Sloveniek. Slovenské ženy žijú pomerne aktívnym sexuálnym životom. Najmladšie respondentky mali prvý pohlavný styk v skoršom veku ako staršie respondentky. Polovica dievčat do 19 rokov mala prvý pohlavný styk v 15 rokoch, respondentky staršie ako 30 rokov okolo 17. roku života. Približne polovica slovenských žien (46,6 %) je spokojná so svojim sexuálnym životom. Ženy vo veku do 29 rokov sa oddávajú milostným hrám jedenkrát až päťkrát týždenne, ženy nad 30 rokov raz až dvakrát týždenne. 16 % žien priznalo, že má momentálne sexuálnu abstinenciu. 11% respondentiek by si prialo mať sexuálny styk častejšie jako si želá partner a naopak, iba 5 % respondentkám by vyhovovalo mať menej sexu ako vyžaduje partner.

Slovenky a ich ženský lekár
Gynekológovi ženy zverujú starostlivosť o svoje intímne zdravie, jeho výber ovplyvňujú viaceré faktory. Viac ako polovica všetkých respondentiek si vyberá gynekológa na odporúčanie priateliek alebo kolegýň. Najdôležitejším kritériom pri výbere je odbornosť (64 %) a ľudský prístup, ďalším faktorom (42 %) je dostupnosť k miestu bydliska. Najmä staršie respondentky vo veku nad 30 rokov (27 %) vyžadujú nadštandardné služby, za ktoré sú si ochotné aj priplatiť. Ženy vo veku do 30 rokov navštevujú gynekológa priemerne 1x krát ročne, staršie ženy 1x za dva roky.

Užívanie hormonálnej antikoncepcie
Z výsledkov prieskumu na www.raztyzdenne.sk vyplýva, že slovenské ženy od antikoncepcie očakájú  spoľahlivosť, zdravotnú nezávadnosť a šetrnosť k organizmu. Na antikoncepciu nechcú myslieť každý deň a prajú si, aby zmierňovala menštruačné ťažkosti, aby sa od nej nepriberalo na váhe a aby neznižovala chuť na sex.

Najčastejšie používanou metódou antikoncepcie sú hormonálne tabletky.  K ďalším používaným druhom antikoncepcie patrí hormonálna náplasť, kondóm, prerušovaná súlož a vnútromaternicové teliesko. Hormonálna náplasť je obľúbená metóda antikoncepcie mladších žien (od 19 do 29 rokov). Ženy si ju vyberajú, pretože často zabudnú užiť tabletku – náplasť sa lepí len raz týždenne a vďaka tomu sa minimalizujú chyby v jej užívaní. Je šetrná k telu, pretože hormóny sa z nej vstrebávajú do krvi priamo cez kožu, náplasť nezaťažuje tráviace ústrojenstvo. Respondentky do 19 rokov tvrdia, že majú vďaka antikoncepcii lepšiu pleť (68 %) a pravideľný menštruačný cyklus (86 %). Polovica z nich nezaregistrovala popri užívaní antikoncepcie žiadny prírastok na váhe. Staršie respondentky udávajú zníženie menštruačných bolestí (80 %) a rovnako aj nezmenenú telesnú hmotnosť. S hormonálnu antikoncepciou je väčšia časť užívateliek spokojná.  Zhruba tretina užívateliek by chcela skúsiť aj inú antikoncepciu - prostriedok najmodernejší a najšetrnejší k ich telu.

Stránka www.raztyzdenne.sk je internetový magazín pre ženy. Prináša zaujímavé novinky z oblasti životného štýlu, módy, zdravia a  jedla, odbornú poradňu s gynekologičkou, ekonómkou, dizajnérkou alebo fotografkou. Ženy si tu môžu nájsť informácie o tom, čo sa okolo nich deje, tipy na nákupy, kultúru, módu a mnohé iné zaujímavosti.

 


Diskusia k článku:

velmi ubohy prieskum...
Neregistrovaný - Kristinka, 24.1.2007 12:21
velmi velmi ubohy prieskum.... 447?????? to ako reprezentativna vzorka SVK ???? ani nahodou.
Neregistrovaný - sheille, 25.1.2007 21:05
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!