lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 16. Apríl, , Dnes oslavuje Dana/Danica
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Karol a ja.

  Spracoval(a) : Zuzana Balážová
Dátum : 4.7.2007
späť
Späť

Poslať
 

Poviedka, ktorú tu uverejňujeme, je od čitateľky lady.sk

Nič nerobím len tak. Všetko čo urobím mám naplánované a pripravené vopred. Mám vek keď už nesmiem strácať čas s nepodarenými, alebo  vopred prehratými vecami. Podľa známych som silná a za tým čo chcem idem cielene a tvrdo. To som si myslela o sebe donedávna aj ja. Ja, Rada.

Moje meno u chlapcov a neskôr u mužov vyvolával úškrn a vždy som sa dočkala otázky - Máš to naozaj rada, Rada? Tupci.
Volám sa Radana, lebo moja mama ma pomenovala podľa éry princezny Lady. Keď ju to prešlo, bolo už neskoro lebo detiská v materskej a základnej školy sa šli ušúľať od smiechu a volali ma  Zrada. Len môj najlepší kamoš Karol ma volal Radka.
Odvtedy prešlo sto rokov a Karol zostal na dlhú  chvíľu, ktorú som si nevážila a vtedy nepostrehla len mojim. A ani o tom vlastne nevedel. Boli sme spolu aj na základke, potom na gymnáziu a Karol bol vtedy vždy mojim ochrancom, nosičom tašky a hlavne učiteľom matiky  na ktorú som vždy  pozerala ako teľa na nové vráta. Z ničoho som tak sprostá nebola ako z matiky a z neho , z  Karola. Ani neviem ako sa to stalo no v sedemnástich som zamilovala po uši . Do Karola.
Predtým ma ušatý Karol nejako zvlášť nezaujímal, bol len nosičom mojej  tašky a býval vo vedľajšom vchode. No z Karola sa stal v priebehu dvoch mesiacov na strednej nejakým zázrakom chalan s krásnym profilom, jemnými veľkými perami a čiernymi vlasmi nagelovanými voňavým gélom, ktorý som cítila celý deň aj keď Karola nebolo široko ďaleko.
Vzďaľoval sa odo mňa čoraz ďalej, lebo to čo som zistila ja zistili aj všetky baby okolo. Karol bo zrazu aj pre ne  jednička, múdry, krásny a jeho nebezpečne biele zuby mňa vždy ohromili svojou belobou, keď sa  usmieval na všetky baby okolo. Vtedy aj na mňa ale menej. Už ma nedoučoval matiku, lebo chodil do kina, na diskotéky a na chatu  s inými . Večer za tmavým oknom som čakala či neuvidím jeho vysokú a štíhlu postavu vchádzať do jeho vchodu a napchávala sa Rumbou a pralinkami. Dlho do noci a zbytočne - ráno nevyspaná som utekala do školy, lebo Karol ma už nečakával pred vchodom tak ako pred pár mesiacmi a roky dozadu. Už nebol mojim učiteľom, utiekol mi. V triede som bola pre neho vzduch a on sa bavil so Sylviou a Máriou ako bolo na chate, na diske, alebo kde to všade bol. S inými babami.
Sedela so v zadnej lavici a videla len  jeho  a jeho nagelované vlasy a profil čo mi trhal srdce ako papier. Priberala som zatiaľ čo on športoval, zle som sa učila a on exceloval a keď prišla maturita ledva som ňou preliezla. On premiant zmaturoval excelentne a zobrali ho na právo. Mňa prijali  do pokladne obchodného domu.
Šesť rokov som ho nevidela, študoval a pracoval v inom meste.
Ja som zostala u nás, nepekná a tlstá, hrozne vtipná a veľmi sarkastická citlivka čo v noci tajne plakávala pre neho  a vo dne so seba robila hrdinku čo kašle na celý svet a robí si čo chce. 
Môj ďalší život nebol veľmi zaujímavý, pokladňa v obchodnom stredisku, veľa nespokojných zákazníkov, žúry na chatách , veď kto by ma  tam nezobral,  Radu čo to má rada, žiaden normálny chalan žiadne vzťahy, len sprostý živočíšny sex. Keď sa ráno na neho nemôžem pozrieť a on s a tvári ako by ma v živote nestretol a ani  nepoznal. Jožo, Juro, Stano, Števo a ešte neviem kto, ani ich tváre som nezachytila nie ešte nejaký cit. Keď som  s nimi ležala v cudzích posteliach a vzdychali  mi do tváre pri rýchlom náhodnom  sexe, ich tváre mali tvár Karola, len tak som to prežila bez ujmy na rozume, toľko chlapov toľko svinstva to sa dalo len s Karolovou tvárou pred mojim červeným ksichtom.
Ale to čo som prežila mi dalo smer, roztriedila som si čo môžem, čo chcem a čo musím.
 Za svojim cieľom pôjdem odteraz tvrdo a celkom presne. Cieľom  je Karol.
Musím za prvé schudnúť, za druhé nájsť  Karola a nepustiť ho.
Chcem  schudnúť a nájsť Karola.
Môžem schudnúť a nájsť Karola, on ma  síce prehliadne ako lán poľa ale potom to bude už o niečom inom, viac mi neujde. Milujem ho.
Teraz je dôležitá moja váha. Pri výške 170 vážim 86 kg. Je to  dosť hnusné.
Po práci v hnusnom obchode chodím do posilky a je to fakt fuška, na moje prekvapenie ťažká a pomalá, veľmi pomalá. Pneumatiky na mojom tele zostávajú aj keď sa snažím viac ako vládzem. Kamošky sa chechtajú a keď odmietam ich ponuky na stretko, tak sa lúčia sa pozdravom " Cvič, cvič ať ti zmizne riť!"
Rehot je počuť až k mojim oknám na druhom poschodí, kde pozerám na ich odchod s polystyrénom v ústach. Im sa to rehoce, keď nosia šaty číslo 36. Ja som pevná Rada vskutku pevná na celom tele,  tá čo nechce pristať na tvrdé cvičenie a odmieta diétu, bolia ma na ňom všetky svaly obalené tukom.
Nevedia husi pochopiť, že sa chcem zmeniť a to úplne. Už ma nebaví byť ich smiešnou priateľkou, ktorú berú do partie s radosťou, lebo je škaredá, tlstá a ešte aj  našťastie vtipná. Keď viazne reč, tak Rada to celkom iste  zachráni nejakým vtipom, pripoviedkou, alebo tým svojim typickým smiechom. Smejem sa nákazlivo a to vie len máloktorá, smejem sa na celé hrdlo a ukazujem zuby, ktoré mám v perfektnom stave, lebo aspoň v tomto som podobná Karolovi, máme obaja  perfektný chrup. Musím priznať, že na mne je jedná vec pekná a zaujímavá to je môj  smiech a zuby. Inak som hnusná a šedá myš. Myš s ostrými bielymi zubami, veľkým bruchom a tenkými labkami. Kamošky nevedia čo cítim ku Karolovi, lebo to čo cítim naozaj  nikdy nikomu  nepoviem. Je to moje tajomstvo a citlivá struna u mňa, ktorú považujú za dobrú babu do partie, ale nie pre život. Nikto sa ma nepýta na rady do života, nikto sa o mňa nezaujíma ako o človeka. Rada? To je predsa tá osamelá, no bezproblémová baba s nadváhou čo je za každú srandu, ale inak nič moc. Kámošky majú svojich partnerov ,ktorých našli po veľkom a ťažkom pátraní a držia ich pevne za ruku aby im už neutiekli. Ja nemám nikoho, jediný o koho som skutočne stála mi už utiekol pred pár rokmi, Karol. To ony však  nevedia a ja som šťastná, že to nikto netuší dokonca ani moja mama, ktorá mi vlastne náhodou prezradila kde je Karol a čo mieni urobiť. Prišla vtedy domov v mojej fáze odtučňovania a slušného života z práce, s tým že ten Karol so susedného vchodu, pamätáš si ho nie, veď ste boli spolu denne, tak ten  sa bude ženiť. Zabehol mi polystyrénový chlieb : "S kým? Kde ? Kedy? Čoo ??? - matka sa vtedy prekvapene na mňa pozrela a povedala: "Čo ťa to tak vzalo? Veď je roky preč, neviem kto to je ale je to právnička a svadba bude v Bratislave, tam majú spoločný byt. Ach dievča, na čo ty nemyslíš, vysoko si chcela rúbať, veď sa pozri na seba. Teba by chcel len náš sused Baláž", zakončila. Tým ma ponížila najviac, lebo Baláž bol starý úchylák čo kukal na každú ženu ako na zjavenie a celý sa pritom klepal. To  teda nemala , buchla dverami a hodila sa posteľ vo svojej izbe. Tak, Karol sa mi žení. Taký záchvat smiechu a plaču ešte Rada nemala, matka jej klopla na dvere, že zavolá sanitku ak neprestane. Šibe ti? " Veď si ho nevidela celé roky, čo tak plačeš?" Rada jej zakričala : "Čuš, prosím ťa mama, čuš! " a plakal od vankúša aby ju matka nepočula.
Po  tej preplakanej noci som sa ja Rada,  rozhodla konať.
Som pevná a pripravená , teda skoro, a čas mi nedáva šancu. Váha ukazuje 83kg, hlúpe tri  kilá dolu po dvoch mesiacoch driny a jedenia polystyrénu. Málo radosti za toľkú námahu. Rada stojí pred zrkadlom a pozerá na svoje telo, fakt nič moc, žiaden pás, brucho vykukuje najviac . Rada si prezrie aj  tvár a vidí malé modré oči, krátky nos a veľké ústa s bielymi zubami, tie to zachraňujú, hm pravidelná  zubná hygiena a návštevy zubára priniesli výsledky. Vlasy myšacej farby ani dlhé ani krátke. Detská tvár na veľkom tele, tie tri kilá jej zmizli z tváre nie z tela. Skúsi sa namaľovať a  zafarbiť tie myšaciny na hlave.
Na druhy deň navštívi Rada kaderníčku a za 800korún  má novú farbu a nový účes ktorý Radu urobil detskú a nežnejšiu. Prekvapená sa doma namaľuje, veď šminiek má plný kufor a prekvapená sa pozerá na seba v zrkadle celé poobedie. Z veľkého zrkadla na ňu hľadí malé dievčatko. S blond vlasmi a  veľkými namaľovanými ústami pripomína tak trochu lacnú štetku a tak trochu anjela.
Modré oči a blond vlasy, detská hlava na ženskom rovnom tele.
Skryť to telo bude ťažké. Ale aj to je  úspech, Rada je spokojná.
V supermarkete nájde cool oblečenie čo je však veľká námaha, lebo na jej postavu nájsť vhodnú veľkosť je problém. Číslo 44 nosia len obryne v rozprávkach.
Obuje sa a oblečie po strašných štyroch hodinách úporného behania a skúšania .Minie nehoráznych 14 tisíc, ale výsledok je nad jej očakávanie. V kabínke na ňu pozerá dievčatko v handrách za pár tisíc čo jej seknú a je prekvapená premenou. Šaty zakrývajú to čo majú a odkrývajú to čo je pekné. A Rada si prvý krát v živote pripadá krásna. Možno je to oranžovými svetlami kabínky, možno únavou, ale už vie si prestaviť pri sebe Karola ,ktorého hlavu vidí v duchu  za sebou a počuje ho hovoriť, si krásna, chcem ťa, vždy som  chcel len teba,  Rada.
 V eufórii nájde v bare kamošky čo sa nedokážu pretvarovať a vidí ich prekvapené tváre a závisť v ich očiach žiari silno ako reflektor. Je ako ony
"To čo si porobila, to si ty? To čo ty máš nejakú operáciu za sebou, nehovor, že nie!" , zle  skrývajú závisť. Rada vo vnútri exploduje spokojnosťou. Svet je opäť krásny. Teraz už len nájsť Karola.
Nájsť ho bola pre ňu hračka. Mama vedela všetko od jeho mamy, býva tam a tam aj s Jankou, taký krásny bytík, že sa teší na svadbu , Janka je právnička a bude dokonalou Karolovou manželkou.
O dva dni neskôr Rada sedí v bare pre ich bytom a vytrvalo čumí na ich okná. Je už večer a nesvieti sa v tom byte, ktorý tak poľahky našla a  teraz ho úporne sleduje. Oblečená v drahých šatách s mejkapom bábiky , fajčí jednu od druhej. Sedí tam od poobedia a vypila všetko čo je ponukovom lístku. Alkohol nie, lebo musí byť pri zmysloch keď ho uvidí. V bare je okukávaná všetkými kategóriami mužov, lebo je to bar ako v dedine a má pripitých stálych štamgastov . Svojim zjavom svieti ako neónka a jej to začína ísť všetko na nervy. Pri svojom stole zacíti pohyb a prudko zdvihne hlavu, stojí tam však mladý chalan a usmieva sa. "Môžem si prisadnúť ?" Rada chce povedať nie, ale  v sekunde si to rozmyslí a povie " No, sadaj." Aspoň nebude tak sama.  Rýchlo si pritiahne stoličku a začne do nej hučať. Volá sa Vlado a študuje na výške sociológiu. Rada má len  približnú predstavu čo to je ,ale múdro prikyvuje. Na koho vraj čaká, videl ju to už poobede a teraz je tu zas či vlastne stále. "Čakám na život", chce byť múdra a ironická, ale jej to nejde lebo oči má stále na tom vchode. Počúva ho len jedným uchom a  jeho informácie ju absolútne  nezaujímajú. V tom sa rozsvieti v ICH byte a Rada s preberie." Prepáč", schytí kabelku ," ja už musím ísť, tak ahoj". Vlado je prekvapený a zakričí za ňou, že ak by chcela tak ju  počká. Vonku poprcháva a Rada beží na schody a zvoní na dverách, kde je Karolové priezvisko. Dvere otvorila dievčina v jej veku ešte oblečená v kostýme,  ktorý mala v práci, no advokátka ako vyšitá. Prosím, koho hľadáte opýta sa a Rada rýchlo vyhŕkne, Karola, dobrý večer. Dievčina si ju okato obzerá a pýta,  a vy ste ?  Rada , Karolova  priateľka. Cvhvíľočku stojí vo dverách , vidno že rozmýšľa čo povie. Nie je doma je na služobke a príde o dva týždne. Lenže Rada má ciťák a tak jej nervózne  povie, neklamte je tu a ja ho chcem vidieť. No tak toto, vykríkne dievčina,  vravím nie je doma, dovidenia,  a chce pribuchnúť dvere. Rada ich zadrží a  kričí do bytu : Karol, Karol viem, že si tu!  Prekvapená dievčina chce znovu pribuchnúť dvere ale tie sa prudko otvoria o ON stojí vo dverách. Prekvapený pozerá na Radu čo sčervenie ešte viac  a zamrmle, ahoj, ja .. nevie ako ďalej. Oblečený v rifliach a košeli  vyzerá presne tak ako si ho pamätá zo strednej." "Prekvapila si ma , potrebuješ niečo ? Alebo sa ti niečo stalo? Si rozrušená." Ukáže na dievčinu vedľa seba,  to je Janka, moja snúbenica. Jana vyčarí úškrn a podáva jej cez prah dverí ruku. Rada jej ju chytí automaticky, pozerá na Karola inak  nevidí nič, len jeho. Nadýchne sa a rýchlo povie, prečo prišla.  "Tak,  ako by som začala ... ja som vlastne  prišla za tebou lebo som sa dopočula od tvojej mamy, že sa budeš ženiť a ja viem že to neurobíš lebo ty a ja sme stvorení pre seba a teba mi nezoberie žiadna ... Jana a ani žiadna iná!" Ticho
 po tomto monológu je dlhé, vidí Janu ako sa prekvapene zatvári a potom sa  ironicky usmeje. Karolové očí sú jedným veľkým otáznikom a nevie povedať ani slovo . "Tak čo , rozumel si ? Oženiť sa musíš so mnou, lebo to ja som tvoja už do detstva, nemohol si predsa  zabudnúť na naše roky spolu, prosím , neber si túto osobu , to  ja som tvoja budúca či nevesta neviem, ale tvoja." Karol  sa otočí k Janke a odsunie ju dozadu do bytu. Otočí sa k Rade a do jej červenej vyplašenej  tváre vychŕli " Prosím, Rada neviem čo sa ti stalo, ale je to nejaké nedorozumenie, ja rozhodne nie som ten koho hľadáš. Odíď prosím ťa domov, ak chceš zavolám ti taxík ale nestrápňuj sa už. Ja som ťa skutočne nikdy nebral viac ako kamarátku z činžiaka a že ty si si  to takto vyložila je tvoj  smutný omyl , zrejme by si potrebovala pomoc... psychológa . Som veľmi prekvapený, že si to takto vážne brala ale nikdy si mi nebola viac ako spolužiačka s vedľajšieho vchodu. Prepáč , ale vážne už choď. Privolám  ti ten taxík?"
 Rada s búšiacim srdcom v hrdle vykríkne, nie žiaden taxík, idem sama, sklamal si ma , oklamal a ponížil, ja som celý čas myslela len a len na teba, ako mi to môžeš urobiť? A  už plače a rozmazaný mejkap jej ničí fasádu a steká po tvári až na krk. "Ty chudák, ty klamár, ty, ty ...vrah , áno  si môj vrah, ničíš mi život roky svojou prítomnosťou a zabíjaš ma myšlienkami na teba. "Tak sa tu mávajte, hrdinsky sa nadýchne a povie,  a ja sa idem  teraz zabiť! " A už buchoce podpätkami po schodoch a počuje zatvoriť  dvere. Vybehne na daždivú tmavú ulicu a plače ako malá, oprie sa vchodové dvere a slzy stekajú dolu tvárou. Hore sa svieti a ona v tme si nadáva do kráv . Ako toto mohla urobiť, ako jej toto mohol urobiť, všetko poprel, ako keby ani nebola. také poníženie... za ktoré si môže vlastne len ona  sama. Čo čakala od tohto... vyhecovala ju mamina veta , že sa ON  žení a Rada už uvažovala len  ako brutálna Nikita. nesmie si zobrať inú, lebo ona milovala jedine jeho, ostatní mali jeho tvár a  pre ňu vlastne nikdy ani neexistovali.
Cez cestu zbadala stáť toho z baru, prešiel k nej a pozeral jej do rozmazanej tváre. " Problémy?" Neodpovedala a tak ju chytil za ruku a ona sa nechala  viesť. Všetko jej je jedno, automatika vypla myslenie, nič len prázdno v hlave.
Noc strávili v jeho izbe a z celej noci si pamätá len dotyky a tvár Karola miesto jeho ,   toho cudzieho muža, veľa vodky a únava urobili. Rada je zrazu fatalistkou,  tak to malo byť, ospravedlňuje sama seba.
 Ráno odišla z cudzieho bytu a po chvíli keď  sa jej orientačné schopnosti obnovili , našla autobusovú zastávku kde počkala na autobus domov.
Po troch mesiacoch v ktorých Rada chodila , pracovala a žila ako stroj sa zregenerovala a precitla. Spočítane a zrátané: zhovädila sa na najvyššiu mieru a  bola šťastná že toto Karol nikomu nevytáral. Je tou starou Radou čo sa smeje na celé ústa a je pre každú srandu, pre každý žúr a je s ňou fajn lebo je  taká správna baba len na žúry, no nie pre život. Karol sa oženil, jeho mama doniesla výslužku k ním, Rada ju vyhodila do smetiaka ešte neotvorenú a prudko zavrela vrch kontajnera. Naďalej sedí v pokladni hypermarketu a vo večne zapnutých svetlách čo svietia nad jej pokladňou sa jej zdá že vidí Karola v  každom mužovi čo tlačí nákupný košík spolu s nejakou ženou, nikdy to však nie je on. Všetci muži majú jeho tvár a Radu to už unavuje. Aj ustarostená mama jej povedala, že by bol dobré navštíviť psychológa, lebo po nociach počúva jej zúfalý plač z izby. Rada to vždy zľahčuje, nič jej nie  je a posiluje si ego ešte dlhšími večierkami a kopou vodky s pomarančovou šťavou. Jediným pozitívom je klesnutie jej váhy na normál, nič nejedla, väčšinou  zúfalo veľa pila všetko možne aj nemožné  a fajčila jednu od druhej. Jediné pozitívum, Rade to  však musí stačiť. Predtým to boli negatíva, teraz keď prešla svojim súkromným  peklíčkom zažila odmenu, kilá sú preč a aj duša jej kamsi navždy zmizla. Teraz je z nej fakt brutálna Nikita na malomestský spôsob, čo nemá zábrany. Zostali pred dverami toho bytu, ešte predtým než stisla zvonček a otvorila tak dvere ceste spoznania krutej pravdy  jej životného omylu.
tu uverejňujeme, je od čitateľky lady.sk

Diskusia k článku:

nechapem preco si presla z prvej osoby : "Volam sa Rada, lebo moja mama...", do tretej osoby:" Rada stojí pred zrkadlom...". cele je to nejake divne.
Neregistrovaný - lulu, 4.7.2007 04:01
pustila som sa do toho, ale nedocitala som, irituju ma chyby v texte... nabuduce text bud po sebe skontrolovat, alebo teda nech sa cini jazykovy redaktor lady - ak teda nejaky existuje. ak nie, milerada sa toho ujmem :))
Neregistrovaný - keira, 4.7.2007 09:48
zvlastny pribeh...len ci pravdivy...?
Neregistrovaný - Leila, 4.7.2007 12:10
mne sa to páčilo...chyby som prehliadla, zamerala som sa na text....má to ešte pokračovanie? :-)
Neregistrovaný - Marta, 4.7.2007 12:16
Píšem ako cítim, prvá či tretia osoba to je jedno, kto chce pochopí, príbeh je vypočutý z reálu, je to príbeh jednej z nás. A chyby ? Píšem veľmi rýchlo, takže sorry.
Neregistrovaný - Zuzana , autorka poviedky, 4.7.2007 14:23
ahoj. tvoj príbeh sa mi páči. ale príde mi taký neukončený. nedá sa dokopy ešte s niekým?
Neregistrovaný - ivka, 4.7.2007 19:28
Ivka, ďakujem za pozitívne hodnotenie. Rada sa dá celkom rada s niekym dokopy, lebo je duša citlivá čo hľadá Karola všade a stále. Napíšem , ak bude záujem. v hlave mám veľa jej životov.
Neregistrovaný - Zuzana, autorka poviedky, 4.7.2007 19:41
ahoj, paci sa mi to.. zaujalo ma to, sice tie gramaticke chyby ma obcas donutili domyslat si, ale inak dobre... a nemyslim si, ze by Rada hned a zaraz potrebovala nejakeho chlapa, teraz, ked hlada samu seba... len tak dalej
Neregistrovaný - mirinka, 5.7.2007 13:52
jasne, napis i pokracovanie. pekne, dobre napisane.
Neregistrovaný - ala13, 5.7.2007 20:33
Zuzana, nehnevaj sa, ale to, ze pises rychlo, nie je ziadne ospravedlnenie pre strasne gramaticke chyby a o ciarkach uz ani nehovorim. Stur sa musi s Hlinkom v hrobe obracat. Aj novinari musia rychlo pisat, ale aj spravne. Je to ich vizitka. Sem sa moze chybicka vloudit, ale tolkoto chyb nie.
Neregistrovaný - onasia, 6.7.2007 19:49
Pribeh usiel. Mne vadili stylisticke chyby a poprehadzovany slovosled.
Neregistrovaný - sandra K., 6.7.2007 22:52
Díky za príspevky o strašných gramatických chybách, nemám program na " opravu pravopisu", mám starú šunku PC a nie som novinár, som len mladé ucho. Skúste niečo napísať a uverejniť aj Vy.
Neregistrovaný - Zuzana - autorka , 7.7.2007 12:49
zuzka, je to pekne. myslela som, ze na konci sa da s nikym Radka do kopy. skus to dokoncit. ale pekne..
Neregistrovaný - Eva, 8.7.2007 14:24
Zaujimavy pribeh....mne sa tiez pacil... Ucelom tejto webstranky je, aby sme si my zeny pokecali, oddychli a trochu vypli....kto to nedokaze a zameriava sa len na gramaticke a stylisticke chyby nech radsej navstevuje webstranku www.stur.sk
Neregistrovaný - Erika, 8.7.2007 15:53
upsss...doplnam ciarky... :-)) Zaujimavy pribeh....mne sa tiez pacil... ucelom tejto webstranky je, aby sme si my, zeny pokecali, oddychli a trochu vypli....kto to nedokaze a zameriava sa len na gramaticke a stylisticke chyby, nech radsej navstevuje webstranku www.stur.sk
Neregistrovaný - Erika z Dublinu, 8.7.2007 15:57
Mila Erika z Dublinu, prave tie gramaticke a stylisticke chyby a "neucesanost" ma odradila od toho, aby som ten pribeh docitala. Neobuvam sa do kazdeho, ale su urcite hranice, ktore treba respektovat.
Neregistrovaný - Talina, 8.7.2007 16:39
Zdravím Talinu,Štúra aj Hlinku a ospravedlňujem sa im za neučesanosť príbehu to je pre Talinu a druhého a tretieho vymenovaného v prvom riadku prosím, aby sa v hrobe neobracali ale spali pokojne. Už nikdy Radu viac neuvidíte ani v jednom riadku na tomto fóre pre ženy. Znechutene odišla hľadať porozumenie inam.
Neregistrovaný - zuzana-autorka príbehu, 8.7.2007 17:07
boooze, jaka hakliva ber to ako opravnenu kritiku, mohli to docitat a napisat ti svoj nazor aj na obsah, ci nechces vediet, ako to ludia vnimaju v pokracovani by jej mohlo uz uplne rupnut a mohla by dakoho zakillovat, lebo k tomu radka speje velmi intenzivne a este, ak je hlavna hrdinka vnimana ako silna co ide za tym co chce, tvrdo, tak preco sa dalsim dejom stava uplna looserka, co sa len tak potlka, nema ziaden zmysel zivota a strasi jej v bedni a to poklada za ten jeden jediny ciel, trosku rozpor, hm? na zaklade coho si to o sebe myslela, ked furt sedela roky na jednom mieste, na zaklade coho si to mysleli o nej druhi? nechapem, ale inak som cakala s napatim ze co bude :-)
Neregistrovaný - , 8.7.2007 19:50
sa nepokajaj, ze odisla. tak jej treba. snad casom aj dospeje a aj schudne :D napisali sme len svoje nazory, nemusis sa fukat, skor podakovat by si sa mala. chyby kazia dojem z pribehu. tot vsjo (ak rozumies, co to znamena) zrejme autorka je taka labilna jak Rada. ten vystup u Karola je inak uplne trapny. nechcel ju uz na skole, preco by kvoli nej, tlstej hysterke od susedov, co ju roky nevidel, mal prerusit planovanu svadbu? Rada nech si sedi v pokladni Metra, Kauflandu ci Tesca a dalej sniva, aj tak sa nikam dalej nedostane...
Neregistrovaný - sandra K, 8.7.2007 20:25
pacilo sa mi to. Aj ten realny koniec.Zivot je plny chyb....a tie gramaticke su tie najmensie. Nenechaj sa odradit a pis dalej.....bravoo...:- ))
Neregistrovaný - kukac, 10.7.2007 10:37
ja naozaj nerozumiem, ako mozete byt niektore tak obmedzene a nedocitat pribeh kvoli gramatickym chybam, to som naozaj prekvapena, brala by som, keby ste napisali, ze vas pribeh nezaujal, ale toto...mne sa to pacilo, verim, ze take dievcata a zeny existuju a tiez by som bola zvedava na pokracovanie...tak napis :)
Neregistrovaný - sura, 10.7.2007 14:37
Ja si myslim, ze z teba volaco bude. Pises putavo, ale je dobre nechat sa trochu skritizovat vo vlastnom zaujme.
Neregistrovaný - Daniela, 11.7.2007 22:53
Mila Zuzka, pribeh bol vcelku zaujimavy aj ked na moj vkus trosku dost jednoduchy.. A ak ti mozem poradit, do buducnosti, skus si kazdy text ktory napises po sebe este raz precitat, nejde ani tak o gramaticke chyby, tie predsa robime vsetci :-)) ale ani nevies kolko stylistickych veci by si mohla zmenit a davaj si pozor aj na opakovanie slov v texte, ale nato, ze zacinas klobuk dolu, cross fingers
Neregistrovaný - , 12.7.2007 14:22
...tákže a čo pointa?Za všetko čo jej v živote nevyšlo,tej Rade nepodarenej môže jeden Karol,ktorý s ňou ani nič nemal?...hlavná hrdinka v tvojom príbehu bohužiaľ,vyzerá ako obmedzená hlupaňa...hm...a koniec vyzerá ako jej koniec...
Neregistrovaný - Mirka, 12.7.2007 15:51
hmm... nemyslim, ze Rada je hlupana. Presla tym istym co mnoho mladych dievcat - neopatovana platonicka laska... z toho vyrastie, hlavne, ze jej teraz stuplo ego a moze sa na chlapov pozerat inymi ocami. Zuzi, myslim ze si to napisala super. Ak chce niekto citat nieco ine, tak kludne. Mame moznost vyberu. Tie nazory by ta nemali "zakopat" ale "nakopnut". Pis dalej...
Neregistrovaný - laskotka, 26.8.2007 17:52
Ahoj, tu Janka pravnicka co chodi s Karolom. Toto nie je pribeh kazdej z nas, toto je pribeh 12rocneho dievcata v jeho hlave, alebo psychotickej dievciny. Dufam, ze je iba vymysleny, lebo ak nie poslem ti kontakt na kamosku, psychologicku Frantisku. P.S: Este sme sa nezobrali, a mimochodom...Karol ti nikdy nenosil tasku. Jana
Neregistrovaný - Jana, 7.9.2007 16:34, ziarlivost(`na`)centrum.sk
Ahoj Janka, kašlem na tvoju Františku, ja som v pohode. A tašku mi Karol nosil, len ti to nikdy nepovedal. A že ste sa ešte nezobrali? Tak to ma neprekvapuje, vy dvaja sa totiž nikdy nevezmete. Pa.
Neregistrovaný - Rada, 7.9.2007 16:51
Hej? Nevezmeme? A to uz preco? Jana
Neregistrovaný - Jana, 7.9.2007 19:58
Janka, veď chodí s Dagmarou, toto nevieš? S tou tvojou kámoškou.
Neregistrovaný - Rada, 8.9.2007 20:41
Haha.
Neregistrovaný - Janka, 10.9.2007 00:12
Aj mne sa to pacilo. Len mi je smutno, ze Rada sa neposunula dalej, nech skusi aspon zacat precovat niekde inde a nie len pri pokladni.Nech zacne na sebe pracovat.Uz schudla, tak nech sa vzdelava.
Neregistrovaný - Tika, 2.10.2007 14:30
Caute tu je Kajo, hladal ma niekto???
Neregistrovaný - kajo, 27.12.2007 23:46, icq(`na`)post.sk
sranda :))
Neregistrovaný - , 4.3.2013 04:19
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!