Tri oriešky...pre Vaše zdravie a krásu
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuská
Dátum : 21.9.2007 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Orechy sú výborným zdrojom zdravia a krásy. Vďaka obsahu vitamínu E, zinku a horčíka majú priaznivý vplyv na stav pokožky, vlasov a nechtov. Keďže sa dajú dobre skladovať, sú dobrým zdrojom výživných látok v jesennom a zimnom období.
Z vlašských orechov sa lisuje vysoko kvalitný olej, ktorý je zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Nachádza sa v nich železo, selén, zinok, vápnik, draslík, vitamín E a vitamíny skupiny B. Prospievajú mozgovej činnosti a majú protizápalový účinok, preto sa používajú ako potravinový doplnok u pacientov s kožnými ochoreniami- napríklad akné. Zlepšujú peristaltiku a preto sú výborným pomocníkom pri zápche. Ich účinok sa prejav pri pravidelnej konzumácii. Treba ich však skladovať na tmavom a suchom mieste.
Tip na orechovú kúru: Orechy posekajte na menšie kúsky a nasypte do sklenenej fľaše, ktorú zalejete medom. Uložte na tmavé miesto. Dve lyžice zmesi pridávajte každé ráno k raňajkám- do jogurtu alebo cereálií.
Diskusia k článku:
Orechy s medom vrele doporucujem!
Je dobre ked je med pastovany!
Zaujemcom rad vysvetlim o aky med v tomto pripade ide. Neregistrovaný - janp1, 24.9.2007 15:11 tak mňa by zaujímalo čo to znamená pastovaný, a kde zohnať olej z orechov Neregistrovaný - vivien, 25.9.2007 09:58 O oleji z orechov... neviem ci je v predaji.
Med.
Med je prirodny produkt vytvoreny vcelami. Jednou z jeho prirodzenych vlastnosti je krystalizacia. Rychlost a sposob krystalizacie je zavisly na pomere glukozy a fruktorzy v mede. Ked ma viac glukozy, skrystalizuje skor. My vcelari neradi pocujeme ze med scukornatie, lebo na cukor sa to ani nepodoba - nesype sa, ani to nevznikne pridanim cukru - rozumej priemyselneho vyrobku z trstiny alebo repy. Krystalizacia je prirodzna vlastnost medu.
Aby sa zabranilo stuhnutiu pri krystalizacii, med sa pocas tuhnutia miesa specialnymi postupmi, aby krystalizacia neprebehla dokonale a med zostal mnoho rokov v konzistencii pasty. Teda sa dobre naberal a natieral na chlieb... a podobne.
Med takto spastovany ma iba mechanickym sposobom ovplyvnenu krystalicku podobu. Nepridava sa don ziadna latka ani chemikalia ani nic cudzie.
Naopak, ak je med uz skrystalizovany, opatrnym nahritim /DO 50 stC/ sa znova stane tekutym. Ak by sme ho prehriali, znicime tym bilogicky aktivne latky a ziskame drahe sladidlo. Prehriaty med casto uz nikdy neskrystalizuje, ako nam hovoria skusenosti z obchodnych retazcov megalomanskeho typu. Neregistrovaný - janp1, 4.10.2007 12:08 ten pastovany med je niekde mozno zohnat ?
Je to na nom uvedene, ze ide o takto upraveny med ?
dakujem Neregistrovaný - Lea , 6.2.2008 21:28
|