Ak počas vianočných sviatkov zájdete na návštevu, vo väčšine prípadov vám ponúknu sladké medovníky. Pečenie sa ešte stále pokladá vo väčšine domácnosti za tradičný sviatočný rituál.
Zo sviatočných stolov sa tak pomaly vytráca tradičná vianočka. Najväčšej obľube sa tešia medovníky (37 percent), linecké kolieska (20 percent) a vanilkové rožteky (20 percent). K ďalším najrozšírenejším druhom vianočného pečiva patria plnené orechy, kokosky, medvedie labky a osie hniezda. Veľká časť rodín pečie tieto druhy, no nájdu sa aj také, ktoré pripravujú niekoľko desiatok cukroviniek. Vyplýva to z on-line dotazníkového prieskumu spoločnosti Unilever, ktorý v decembri prebiehal na internetovom portáli Zena.sme.sk. Je pritom zaujímavé, že z vlaňajšieho prieskumu obľúbenosti vyšli víťazne vanilkové rožteky.
Väčšina gazdiniek pripravuje stále rovnaké druhy a občas k nim pridá jednu alebo dve nové sladkosti (62 percent). K experimentovaniu s väčším počtom noviniek sa odhodlá len necelých 12 percent žien, aj tie však pečú zároveň i overené kúsky. Iba dve percentá účastníčok prieskumu uviedlo, že pripravujú výhradne len nové druhy. „Veľká väčšina gazdiniek vníma pečenie ako zábavu, hoci to súčasne berú aj ako určitú povinnosť voči rodine,“ povedala Jana Gašparová, prokuristka spoločnosti Unilever.
Napriek bohatej ponuke v obchodoch si väčšina rodín pečie vianočné pečivo sama, považuje to totiž za tradičný sviatočný rituál. Potvrdil to aj prieskum, ktorý ukázal, že aj keď úloha kuchárov vo väčšine prípadov pripadá na ženy (58 percent) a len ojedinele na mužov (ani nie 1 percento), až v tretine domácností vianočné pečivo pripravuje spoločne celá rodina, podobne ako pri zdobení vianočného stromčeka. Len tri percentá domácností si vianočné pečivo kupuje v obchodoch. Ani používanie predpripravených výrobkov nie je príliš rozšírené. Takmer dve tretiny domácností používa na pečenie tuk Hera.
Tuk na pečenie Hera je na trhu už takmer 35 rokov, a tak sa niet čomu čudovať , že si za tú dobu získala obľubu medzi slovenskými spotrebiteľmi a stala sa ich tradičným a obľúbeným pomocníkom. Hera obsahuje 75 % rastlinných tukov a vitamín E. Okrem pečenia sa dá použiť na dusenie, varenie a krátkodobé vyprážanie.