Užívanie nadmerného množstva vitamínu E v doplnkoch stravy môže zvýšiť riziko rakoviny pľúc. Napriek tomu, že vitamín E je všeobecne známy ako účinný antioxidant- látka ktorá chráni bunky pred voľnými radikálmi, vo veľkom množstve sa správa ako pro-oxidant a má na bunky práve opačný účinok.
Podobné zistenie už bolo zaznamenané v súvislosti s nadmerným užívaním betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Fínski vedci zistili, že jeho nadmerné užívanie sa podieľalo k vzniku rakovine pľúc u fajčiarov.
Najnovšia štúdia na 77 tisíc účastníkov, ktorí užívali dlhodobo 400 miligramov vitamínu E potvrdila, že riziko rakoviny pľúc sa zvyšuje o 28%. Doktor Tim Byers z Univerzity of Colorado zdôraznil, že výskumy potvrdzujú význam pestrej stravy, ktorá prirodzene dodáva telu všetky nevyhnutné živiny a znižuje tak riziko predávkovania sa určitými látkami, ktoré vedie až k rakovine. Najdôležitejšou prevenciou je však byť nefajčiarom, keďže dlhodobé fajčenie predstavuje vystavenie tela najväčšej miery toxických látok.