Chlieb je potravinou, ktorá je jednou z najstarších pripravovaných jedál vôbec. Jeho história sa datuje už od čias Neolitu, keď mal pravdepodobne podobu uvarenej cereálnej pasty. Postupne sa jeho zloženie, príprava, a tým i textúra, zdokonaľovali. Dnes sa vyrába z vody a rôznych druhov múky (ražná, pšeničná, kukuričná, ovsená, ryžová, celozrnná, atď.) a je od pradávna symbolom prežitia, má kultúrny i politický význam a viažu sa k nemu rôzne príslovia, tradície, zvyky a náboženské rituály.
Druhy chleba
Chlieb je mnohotvárnou potravinou, ktorá má rôzne podoby, tvary, chute i názvy, napriek tomu, že vždy ide „len“ o chlieb. Napríklad vo Francúzsku sú národnou pýchou bagety (podlhovastý biely chlieb ), pre Fínsko a Rusko je typický plochý, veľmi tmavý chlieb okrúhleho tvaru, v Indii je obľúbený ploský naan, v Mexiku sú to kukuričné placky - tortilly, v Dánsku vám ponúknu rôzne druhy celozrnného chleba a sladkého pečiva. Jednoducho, čo kultúra, to iný chlieb.
Využitie chleba
Najčastejšie ho konzumujeme ako prílohu k iným jedlám, ale aj samostatne. Či už s maslom, obložený alebo plnený všelijakými dobrotami, a najmä čerstvý chlieb je obľúbenou pochúťkou. V Mexiku sa rôzne hotové jedlá „balia“ do tortíll, v Taliansku je populárne teplé, chrumkavé a rôznymi delikatesami plnené panini, čo v preklade znamená „ malý chlieb“.
Panini na Slovensku
U nás bohatú ponuku panini nájdete napríklad v sieti coffee-housov Coffee&Co. Panini vám ponúknu vždy čerstvo upečené, so šunkovým, prosciutto-rukolovým alebo mozzarelovým základom, ako aj panini na toskánsky spôsob so sušenými paradajkami a olivovým olejom. Ponuka sa najnovšie rozrástla o panini s údeným lososom, s dvoma druhmi syra a taktiež „talianske kuracie“.
Ak ste teda dostali chuť na rýchly a chutný snack, na niečo teplé, čo zasýti žalúdok a poteší vaše chuťové poháriky, príďte si do Coffee&Co pre kúsok Talianska. Ak sa nenecháte zlákať príjemným prostredím kaviarne, panini vám radi zabalia so sebou, rovnako ako všetky ostatné produkty z lákavej ponuky Coffee&Co.