Príprava kávy je ako skladanie puzzle - ak vám chýba jeden kúsok, obrázok nikdy nebude dokonalý.
Pokiaľ máte chuť na skutočne dobrú kávu, pravdepodobne sa za ňou vyberiete do niektorej z kaviarní a celkom určite si objednáte espresso. Na jeho prípravu je však potrebný kvalitný „espresso stroj“. Nechajte si poradiť, ako spoznať kvalitnú kávu a ako si kávovú pochúťku uvariť jednoducho aj doma s pomocou kávy Jacobs Velvet. Zabudnite na drahé prístroje, silnú, lahodnú a bohatú chuť a jemnú penu, ako má espresso, dokážete vyčarovať aj vy.
Rovnica je jednoduchá: káva Jacobs Velvet + horúca voda + správna príprava = „domáce espresso“, ktoré chutí ako v kaviarni.Pokiaľ si kávu chcete skutočne vychutnať, použite malú šálku na espresso s obsahom 90 ml, pridajte 1 - 2 lyžičky instantnej kávy Jacobs Velvet a zalejte ju prevarenou vodou s teplotou 90 °C. Tvar šálky s podšálkou, do ktorej servírujete kávu, nie je špecificky vymedzený. Čo je však nevyhnutné - šálky by mali byť vždy vopred nahriate. Ak vás pri servírovaní kávy požiadajú hostia o mlieko, snažte sa ho vždy podávať teplé a v keramickej kanvičke. Špeciálna lyžička na cukor by mala byť samozrejmosťou. Potom vám už ostáva pozvať priateľov a spoločne s nimi si vychutnať šálku lahodnej kávy Jacobs Velvet.
A vy, ako správna hostiteľka, môžete svojim hosťom okrem kávového zákuska ponúknuť aj zopár zaujímavostí o káve. Slovo káva je odvodené od arabského výrazu qahwah, jedného zo slov pôvodne používaných pre víno. Zaujímavé je tiež, že kávové zrná boli najskôr len žuvané, až neskôr sa zistilo, že môžu byť pomleté a varené vo vode. Zo 60 druhov kávovníkov sú najvýznamnejšie kávovník Arabica a Robusta. Kávovníky sa dnes pestujú vo viac ako päťdesiatich krajinách sveta. Hlavné pestovateľské územia ležia v oblasti okolo rovníka medzi Obratníkom Raka a Kozorožca. Toto pásmo zahŕňa celú Strednú Ameriku a severnú časť Južnej Ameriky, prevažnú časť Afriky, Čínu, Indiu, Indonéziu, Austráliu a ostrovy v Indickom oceáne.
Viete, že:
• káva by sa mala doma servírovať vždy pred hosťom a dolievať postupne, pričom prvý dúšok sa má ochutnať priamo zo šálky, nie z lyžičky;
• je dôležité vypiť horúcu kávu čo najskôr a nenechať ju zbytočne dlho chladnúť, zo studeného nápoja totiž vyprchajú všetky aromatické látky a chuť kávy sa tak zhorší;
• káva, mletá aj nemletá, sa má skladovať zásadne v sklených alebo kovových nádobách s tesným uzáverom a na suchom mieste;
• nádoba, v ktorej sa varí voda na kávu, sa nemá používať na prípravu iných nápojov či dokonca jedál;
• káva sa servíruje väčšinou po ukončení celého menu, alebo sa podáva len ako samostatné pohostenie pre hostí;
• pitie kávy má jedno malé, no napriek tomu významné pozitívum – svoju obľúbenú šálku kávy si môžete naplno vychutnávať s pocitom, že káva neobsahuje žiadne kalórie;
• v roku 1895 si Johann Jacobs v centre Brém v Nemecku otvoril obchodík špecializovaný na predaj kávy, čaju, kakaa a sušienok. K tomuto kroku sa odhodlal po niekoľkoročnom získavaní skúseností v kávovom priemysle na pozícii predajcu v jednej z brémskych obchodných spoločností.