Ovos je obilnina, ktorú naši predkovia používali od pradávna. Archeológovia dokázali, že na našom území už pred príchodom Slovanov. Varili sa z neho polievky, kaše a pridával sa do chlebového cesta. Používal sa aj na liečenie, najmä ako obklad pri bolestiach a liečenie kožných problémov.
Ovsené vločky na raňajky sú výborným ranným štartom, pre nutričnú hodnotu, ktorú ovos má. Ovsená múka je bohatá na minerálne látky- vápnik, horčík, fosfor, draslík, železo, zinok a vitamínov skupiny B a E. Vďaka zvýšenému obsahu prírodných tukov je výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Ak pečiete doma v domácej pekárni chlieb, alebo len koláče, či palacinky, nahraďte pšeničnú múku s časti ovsenou. Získate viac vlákniny, ale menej kalórií. Ak si takto pripravené jedlo dáte tri hodiny pred cvičením, tuk sa bude spaľovať rýchlejšie. Ovos sa však používa aj v kozmetickom priemysle a doma si z neho môžete pripraviť masku, ktorá dodá pokožke potrebné látky a zároveň poslúži ako šetrný peeling.
Ovsená maska na vyčistenie pórov
Zmiešajte polovicu pohára ovsených vločiek, polovicu pohára vody a tri lyžice medu a naneste na tvár. Po desiatich minútach pôsobenia opláchnite.