lady.sk
AKLINIK B 468X60

REKLAMA
MOBIVENAL banner 109x109 sutaz
 
 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 1 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 19. December, , Dnes oslavuje Judita
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Letná kuchyňa: Šaláty 5

  Spracoval(a) : Kristína Farkašová
Dátum : 17.7.2000
späť
Späť

Poslať
 

Ďalšou obľúbenou zeleninou, z ktorej môžeme pripraviť veľké množstvo šalátov je uhorka. Uhorky rozlišujeme šalátové a nakladačky. Kým zo šalátových uhoriek pripravujeme osviežujúce šaláty, nakladačky sterilizujeme, nakladáme alebo kvasíme. Za nízky obsah kalórií a osviežujúce vlastnosti vďačia šalátové uhorky najmä vysokému obsahu vody./ takmer 98 % /Uhorka má preto močopudné účinky, čím napomáha odstraňovaniu škodlivín z organizmu. Nezanedbateľný je však jej obsah minerálnych látok a chuť. Ak by sa vám zdala šupa uhorky veľmi lesklá, znamená to, že je navoskovaná. Takú uhorku musíte pred použitím ošúpať.
Príprava šalátov z uhoriek je úplne rovnaká ako šalátov z hlávkovej kapusty. Uhorku môžete do vopred pripravených nálevov alebo marinád dávať pokrájanú na tenké kolieska, na rezančeky, na kocky, jemne postrúhanú alebo ozdobne nakrájanú. Dôležité je, aby ste ju chvíľu pred tým nechali zasolenú odležať. Uhorky patria do tej istej skupiny ako cukiny, baklažány, patizóny a tekvice. Aj z nich môžeme pripraviť rovnako chutné šaláty.

Dôležité upozornenie:
Ak chcete pripravovať baklažány, pred akoukoľvek úpravou musia byť aspoň hodinu nakrájané a dobre posolené. Šťavu, ktorú pustia, treba zliať, pretože obsahuje nezdravé látky.

Tarator
Na letné horúce dni vhodná uhorková polievka pripravená zo smotany alebo kyslého mlieka, čerstvých uhoriek, soli a cesnaku. Podobná je bulharská polievka tarator pripravená z jogurtu, uhoriek, cesnaku, orechov, strúhanej žemle, soli, oleja a octu.

Grécke uhorky

Mladé uhorky rozkrojíme pozdĺžne na štyri diely. Lyžičkou vyberieme jadierka a prelejeme ich omáčkou, ktorú sme pripravili takto. V horúcej slanej vode uvaríme štyri mladé cibuľky a dva väčšie zemiaky, pokrájané na kocky. Po scedení zemiaky aj cibuľky spolu roztlačíme / alebo zmixujeme / pridáme trocha mäsového vývaru a olivový olej. Posolíme, dochutíme šťavou z citróna a mletým čiernym korením a štipkou cukru. Podľa pôvodného receptu varíme uhorky 7 minút v osolenej vode.

Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!