· podľa archeologických nálezov už človek z doby kamennej jedol divoko rastúce jahody.
· najstaršie zachované správy o jahodách a najmä o ich liečivých účinkoch pochádzajú od gréckeho lekára Hippokrata. V starom Ríme boli jahody považované za lahôdku.
· v stredoveku pestovali mnísi jahody vo svojich kláštorných záhradách a tieto červené plody nemohli chýbať ani na zámockých hostinách.
· prvé odrody jahôd sa podobali dnešným lesným jahodám. Pri zrode prvých veľkoplodových odrôd boli až jahody dovezené z Ameriky, ktoré pestoval aj záhradník francúzskeho kráľa Ľudovíta XV.
· jahody obsahujú 87 % vody. Sú tiež bohatým zdrojom vitamínov A, B, C, E a minerálnych látok, najmä bóru, draslíku, fluóru, fosforu, horčíka, síry a vápnika.
· obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi.
· ako jedno z mála ovocí obsahujú jahody kyselinu ellagovú, preto pôsobia ako antioxidant. Jeden kilogram jahôd denne by mal byť dostatočnou ochranou proti nádorovým ochoreniam.
· betakarotén, základ pre syntézu vitamínu A, je ďalším príkladom antioxidantu obsiahnutého v jahodách. Chráni náš zrak, dodáva zdravé sfarbenie našej pleti a podporuje regeneráciu slizníc.
· jahody tiež obsahujú mangán, potrebný pre krvotvorbu, zdravé tkanivá, výživu mozgu a nervov, ale tiež pre krásu a zdravie našej kože a vlasov.
· draslík podporuje odvodňovanie tela, čím pôsobí proti nadmernému zadržiavaniu tekutín v tele (opuchliny) a stimuluje detoxikáciu organizmu. Draslík tiež upravuje krvný tlak.
· ďalším pomocníkom vnútornej očisty nachádzajúcim sa v jahodách sú triesloviny, ktoré na seba pri prechode naším tráviacim traktom viažu toxické látky, najmä ťažké kovy a odvádzajú ich z tela von.
· jahody sú bohaté na vlákninu a naopak obsahujú veľmi málo cukru, preto môžu byť odporúčané pri najrôznejších diétach.
· jahody sú vhodnou potravinou i v prípade prechladnutia a respiračných chorôb, pretože dopĺňajú potrebné tekutiny (obsahujú 87 % vody). Dodávajú nám vitamíny a minerály pre zvýšenie imunity. Pomáhajú tiež v boji s pôvodcami infekcií a celkovou detoxikáciou uľahčujú nášmu telu boj s chorobami.
· v ľudovom liečiteľstve sa jahody tradične využívali k prečisteniu tráviaceho traktu, zlepšeniu látkovej výmeny, pri dne, chorobách pečene, artróze a reumatizme.
· jahody pôsobia tiež pozitívne pri srdcových chorobách, vysokom krvnom tlaku, žalúdočných vredoch a chudokrvnosti.
· podľa odborníkov jahody výrazne zvyšujú sexuálnu výkonnosť oboch pohlaví. Je tomu tak najmä vďaka vysokému obsahu zinku v semienkach tohto ovocia.