„Mimoriadne umelecké dielo, kedy iba jediným dúškom je možné vychutnať majstrovstvo Master Blendera na vrchole jeho schopností.“Jim Murray, „Jim Murray´s Whisky Bible“
HISTÓRIA ŠKÓTSKEJ WHISKY BALLANTINE´S FINEST
Legenda hovorí, že ako prví objavili škótsku whisky mnísi. Domnievali sa, že z jačmeňa a svätenej vody vyrobia Aqua Vitae – Vodu Života. Možno práve preto sa traduje, že v každom dúšku Ballantine´s Finest sa skrýva život.
Podľa faktov nájdeme prvú písomnú zmienku o výrobe whisky v kráľovských zvitkoch „Exchequer Rolls“ už v roku 1491. Prípis škótskeho kráľa Jakuba IV., adresovaný s najväčšou pravdepodobnosťou predstaveným kláštora Saint Andrews, prikazoval, aby brat Cor pripravil zo zaslanej suroviny „aqua vitae“, teda už spomínanú „vodu života“. Voda života – teda po keltsky „Uisge Beatha“ – je aj priamym odvodením slova whisky. Výraz „uisge“ sa časom zmenil na „usky“ a to už bol len krôčik k dnešnému anglickému výrazu „whisky“.
Aj keď sú samotné začiatky jej zrodu zahalené tajomstvom je známe, že jednou z dôležitých súčastí škótskej whisky je voda, ktorá preteká prírodnou rašelinou.
Veľká popularita a spotreba whisky sa dostala v 17. storočí do „hľadáčika“ vládnych úradníkov a ekonómov, ktorí sa rozhodli výrobu whisky zdaniť. Namiesto pôvodne plánovaného prírastku peňazí do štátnej pokladne mal však tento krok iný dopad – nezvyčajný nárast ilegálnych páleníc. Historické pramene uvádzajú, že na konci 18. storočia existovalo v Škótsku popri ôsmich legálnych páleníc aj niekoľko sto nelegálnych.
V roku 1827 sa začala písať história legendárnej škótskej whisky, keď si vtedy sotva 18-ročný George Ballantine otvoril obchod s vínom a whisky v Edinburgu a začal pre urodzenú klientelu dodávať vybraný rad whisky nevídanej kvality.
Legenda hovorí, že v roku 1910 najstarší syn rodiny Ballantine dokázal do jednej kvapky uzamknúť všetky vône a chute, ktoré miloval najviac: obilia, ovocného sadu, rašeliny, dreva, karameliek a kakaa, ktoré varila jeho žena. Tak vznikla Ballantine´s Finest.
Keď bola na konci 19. storočia veľká časť francúzskych viníc napadnutá a zničená fyloxérou viničnou, znamenala táto vinárska pohroma skvelú príležitosť pre výrobcov whisky. Rozšíril sa im totiž trh a blended (miešaná) whisky začala kraľovať svetovému trhu.
BALLANTINE´S FINEST je unikátny alkoholický nápoj, ktorý sa prakticky bez zmeny vyrába dodnes a teší sa veľkej popularite. Vyznačuje sa typickou guľatosťou, delikátnou rašelinnou príchuťou a vynikajúcou obilnou vôňou.
Najdôležitejšia osoba v celom procese prípravy miešanej sladovej whisky je Master Blender, ktorý kombináciou dozretých sladových a obilných druhov whisky dosiahne neobyčajnú chuť. Znie to neuveriteľne, ale vyberá zo stoviek rôznych whisky tie pravé, z ktorých sa mieša whisky Ballantine´s Finest, iba svojim čuchom. Tieto vyvolené a v presnom pomere zmiešané whisky čaká cesta do celého sveta.
Presná receptúra BALLANTINE´S FINEST je udržiavaná v tajnosti. Predpokladá sa, že obsahuje najmä sladové whisky Balblair (ľahko korenená, suchá, z lehovaru, ktorého dejiny začínajú v r.1790), Glenburgie a Miltonduff (kvetinová, voňavá). Obilná whisky v zmesi pochádza z r.2002 z liehovaru Strathclyde v Glasgowe, ktorý teraz produkuje 39 miliónov litrov destilátu.
BALLANTINE´S FINEST získala v prestížnej svetovej publikácii „Jim Murray´s Whisky Bible“ ocenenie WHISKY ROKU v kategórii Scotch Standard Blended! Jim Murray jej pridelil celkové skóre 95,5 bodov, čo je na jeho škále vyhradené pre „superhviezdne whisky, ktoré nám poskytujú zmysel života“. BALLANTINE´S FINEST následne popisuje ako „mimoriadne umelecké dielo“ a dodáva, že „ iba jediným dúškom je možné vychutnať majstrovstvo Master Blendera na vrchole jeho schopností “.
Legenda hovorí, že svoj podiel si z každého suda whisky berú anjeli ako daň za ochranu jej nebeskej kvality. Ročne zo sudov, v ktorých zreje whisky, totiž zmiznú 2% ich obsahu. Takú stratu pritom nie je možné podľa odborníkov vysvetliť iba odparovaním. Škóti tvrdia, že sa tak v každom dúšku Ballantine´s Finest skrýva dotyk anjela.
BALLANTINE'S
„Ballantine's je pre mňa to, o čom je miešaná škótska whisky. Reprezentuje to najlepšie zo škótskeho liehovarníckeho odkazu,“ napísal pred desiatimi rokmi Jim Murray, štvornásobný laureát Ceny pre najlepšieho spisovateľa o whisky.
Ako je to možné, povie si slovenský návštevník baru, ktorý má sklon považovať značku za jeden zo znakov snobizmu a takmer dedičstvo kvázi-komunizmu? Bol by zrejme prekvapený, keby si prečítal štatistiku, ktorá úplne nekompromisne stavia značku Ballantine's na prvé miesto spotreby škótskej whisky v Slovenskej republike a v Európe a na druhé miesto vo svete.
Kde je začiatok tohto neutíchajúceho úspechu?
Samozrejme v kvalite produktov a jeho príťažlivosti pre priaznivcov.
A historicky?
- 1827 – po päťročnom učení u Andrew Huntera, obchodníka s potravinami a alkoholickými nápojmi, sa sotva osemnásťročný George Ballantine osamostatnil na ulici Cowgate v Edinburgu. Pokračoval v tom, čomu sa naučil a navyše sa sústredil na whisky. Samozrejme, nielen na jej miešanie; do vytvorenia prvej známej zmesi (Old Vatted Glenlivet, Andrew Usher, 1864) bolo ešte ďaleko, ale zjavná orientácia to bola a George ju ďalej upresňoval.
- 1831 – George Ballentine premiestnil svoj obchod – Wine merchants and Grocers – do Candlemaker Row, ešte bližšie do centra mesta a zároveň začal stúpať po spoločenskom rebríčku. Ale čože - čím bohatšiu klientelu získaval, tým menej predával whisky, ktorá však predsa len zostávala príjemným obohatením jeho živnosti.
- Takmer 40 ročný George si konečne našiel čas, aby sa oženil. Z manželstva sa narodili traja synovia: Archibald, George a Daniel. Ako dorastali do dospelosti, rozhodol sa v tej dobe už veľmi úspešný otec rozdeliť svoj biznis na dve vetvy: v Edinburgu pokračoval ako George Ballantine & Sons, zatiaľ čo v Glasgowe pôsobil ako George Ballantine & Son; práve tu pokračoval v obchode s vínom vrátane sherry, čo malo zaujímavý dôsledok: Začal ukladať whisky do prázdnych sudov po španielskom fortifikovanom víne, čo je prax, ktorá sa uplatňuje dodnes. Podstatné bolo, že jeho whisky tak získavala určitú uniformitu organoleptických vlastností, čo je podmienkou úspešného miešania obilných destilátov vôbec.
- 1869 – George Ballantine začína miešať škótsku whisky
- 1880 – George Ballantine & Son sa stáva exportnou spoločnosťou
- 1891 – George Ballantine odchádza v osemdesiatichtroch rokoch k nebeskému baru. V jeho diele pokračuje syn George a neskôr vnuk rovnakého mena.
- 1895 – firma dostáva po prvýkrát menovaciu listinu dodávateľa kráľovského dvora od kráľovnej Viktórie
- 1910 – trhu je po prvýkrát predstavená Ballantine's Finest, blended Scotch whisky. Odhaduje sa, že sa na nej podieľa 57 sladových whisky zo všetkých oblastí Škótska
- 1922 – Rodina definitívne opúšťa brandžu a predáva ju Jamesovi Barclayovi; o tri roky skôr predáva časť firmy R. A. McKinlayovi
- 1930 – po prvýkrát bola namiešaná Ballantine's 17-Year-Old a Ballantine's 30-Year-Old
- 1933 – krátko po zrušení prohibície zakladajú dovozcovia Ballantine's do USA spoločnosť 21 Brands; ako predajcu zamestnávajú herca Davida Nivena (Ian Fleming si ho na začiatku 60. rokov vybral na stvárnenie Jamesa Bonda, ale produkčná spoločnosť sa rozhodla pre Seana Conneryho)
- 1935 – Hiram Walker urobil pánom Barclayovi a McKinlayovi ponuku, ktorá sa neodmieta a prevzal spoločnosť aj s už známou značkou whisky
- 1936 – Hiram Walker kupuje liehovary sladových whisky Miltonduff a Glenburgie
- 1937 – Loď Athenia priviezla do Ontária 250 debien Ballantines (3.septembra 1939 sa stala prvým plavidlom, ktoré bolo potopené nemeckou ponorkou pár hodín potom, ako Veľká Británia vyhlásila Nemecku vojnu)
- 1938, 28. september – v Dumbartone bol dokončený výrobný komplex, v ktorom sa miešala a plnila do fliaš produkcia so značkou Ballantine's *. V tom istom roku udelil The Lord Lyon, King of Arms, erb, ktorý si môžete prezrieť na etikete. Vyjadruje 4 elementy, z ktorých whisky vzniká...
- 1959 – na stráž do skladov na zretie v Dumbartone prilieta 6 čínskych husí, ktoré sa postupne rozmnožili na kŕdeľ stovky vtákov. Dostali prezývku The Scotch Watch. Úlohou živočíchov bolo signalizovať vstup nepovolaných osôb do areálu whisky
- 1960 – trhu sa predstavila Ballantine's Aged 12 Years
- 1977 – v Kilmalide, len niekoľko kilometrov od Dumbartonu, vzniká podnik určený na miešanie whisky a jej plnenie do fliaš
- 1993 – trhu sa predstavila Ballantine's 21-Year-Old. Jej fľaša bola - prvýkrát v histórií značky – uzatvorená korkovou zátkou. Fľašu samotnú predstavovala porcelánová karafa nafarbená kobaltovou modrou. Odhaduje sa, že na zmesi sa podieľalo viac ako 38 rôznych sladových whisky z rôznych oblastí Škótska
- 2002 – prevádzka v Dumbarton Distillery bola prerušená
- 2005 – Ballantine's sa stáva súčasťou portfólia spoločnosti Pernod Ricard; následne je Dumbarton Distillery určená na demoláciu a celkovú prestavbu
- 2006 – Do pozície Ballantine's Master Blender bol menovaný Sandy Hyslop. Stal sa tak piatym mužom zodpovedným za konzistentné vlastnosti produktu za 180 rokov jeho histórie
- 2008, júl – z Dumbarton Distillery zostáva iba veža. V lokalite nadaľej fungujú veľké sklady na zretie na východe mesta a plniaca linka na jeho juhozápade
- 2009 – Sandy Hyslop a popredný hráč golfu Graeme McDowell spoločne vytvorili v histórií značky úplne ojedinelú zmes najmenej tridsaťpäťročných whisky. Okrem tradičných Glenburgie a Miltonduff sa stala súčasťou zmesi okrem iného aj Longmorn, obľúbená sladová whisky golfistu. Mimoriadnej blended Scotch whisky je ručne (!) plnených iba 15 fliaš. Jednu dostal McDowell, daľšiu získal 26. apríla Thongchai Jaidee, víťaz Ballantine's Championship 2009. Tretiu vydražil v ten istý deň anonymný účastník aukcie za 11 000 amerických dolárov.
- Na Slovensku dostupné varianty značky:
Ballantine's Finest – 95,5 bodov zo sto (superhviezdna whisky, kvôli ktorej má zmysel žiť) sa všeobecne vyznačuje typickou guľatosťou, delikátnou rašelinnou príchuťou a vynikajúcou obilnou vôňou. Jej receptúra je udržiavaná v tajnosti - predpokladá sa, že obsahuje najmä sladové whisky Balblair (ľahko korenená, suchá, z liehovaru, ktorého dejiny začínajú v roku 1790), Glenburgie a Miltonduff (kvetinová, voňavá, „masters blenders aj rad iných značiek miešaných whisky ju majú…vo veľkej úcte...“). Obilná whisky v zmesi pochádza od roku 2002 z liehovaru Strathclyde v Glasgowe, ktorý teraz produkuje 39 miliónov litrov destilátu.
Ballantine's 12 Y. O. – 87 bodov zo sto (veľmi dobrá až excelentná whisky, ktorú má rozhodne zmysel kúpiť)* Príliš dobrá na to, aby sa miešala so sódou...
Ballantine's 17 Y. O. – 96 bodov zo sto (superhviezdna whisky, kvôli ktorej má zmysel žiť) *Nikdy sa nedá dostať až k jej samej podstate; labyrint tekutého génia!* “Exhibícia umenia, ako namiešať whisky. Zdá sa, že je v nej od všetkého trochu a vždy v správnom pomere… Skutočná klasika.”
Ballantine's 21 Y. O. – 81 bodov zo sto (dobrá whisky, ktorú je treba vyskúšať)* „Môžete navštíviť Louvre a Tate Gallery a nájdete tam len pár plátien, ktoré sa môžu vyrovnať obrazu tejto whisky! Vyváženosť berie dych...Brilantné!“