Jogurtová bábovka
Ingrediencie:
Trené cesto:
4 vajcia
250 g jogurtu
240 ml oleja
dreň z 1 vanilkového struku
1 ČL nastrúhanej citrónovej a pomarančovej kôry
200 g cukru
230 g hladkej pšeničnej múky
1/2 prášku do pečiva
Soľ
400 g lesného ovocia (mrazené)
• glazúra:
100 g cukru
80 g mandľových lupienkov
200 g bielej čokoládovej polevy
50 g mäkkého masla
1 PL olej
• ďalej: maslo a piškótová strúhanka (z detských piškótov) na vymazanie a vysypanie formy, forma na bábovku
Spôsob prípravy:
Formu vymažeme tukom, vysypeme strúhankou a postavíme do chladu. Na trené cesto oddelíme vajcia. Žĺtky, jogurt, olej, vanilku, citrónovú a pomarančovú kôru a polovicu cukru ušľaháme v mise do peny. Preosejeme múku, prášok do pečiva a zamiešame. Bielky ušľaháme so štipkou soli do polotuhého snehu, pridáme zvyšný cukor a ušľaháme krémový sneh. Sneh primiešavame postupne do cesta a nakoniec pridáme mrazené ovocie. Cesto ihneď naplníme do formy a pečieme v rúre 50–60 minút (horné/spodné pečenie 160°C, 2. úroveň odspodu). Bábovku necháme krátko vychladnúť, potom ju vyklopíme z formy, položíme na rošt a necháme vychladnúť. • Na glazúru necháme v hrnci skaramelizovať cukor a 50 ml vody do zlatohnedej farby. Primiešame mandle a karamel rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie, necháme vychladnúť. Mandľový karamel dáme do vrecka a valčekom na rezance rozdrobíme. Do rozpustenej bielej čokoládovej polevy pridáme maslo, olej a nakoniec primiešame karamelové kúsky. Bábovku polejeme touto polevou a necháme stuhnúť.
autor: Miele