V lete na nás viac než kedykoľvek inokedy číha nástraha v podobe črevných infekcií, ktorých hlavnou príčinou sú nakazené potraviny. Nečudujme sa, pretože vysoké teploty vytvárajú ideálne podmienky pre množenie zdraviu nebezpečných baktérií. A pritom stačí dodržiavať len niekoľko základných pravidiel o skladovaní a manipulácii s potravinami, či si vedieť vyberať vhodné produkty.
Grilovanie, pikniky a celodenné výlety s desiatou v batohu, to sú aktivity, ktoré k letu neodmysliteľne patria. Hneď, ako nám to počasie dovolí, sa presúvame z pohodlia domova či reštaurácie pod šíre nebo. Jedlo nám vonku na čerstvom vzduchu skrátka viac chutí. Je ale bezpečné? Ak dbáme na správne zaobchádzanie s potravinami, tak áno. Riadnou tepelnou úpravou, správnym skladovaním a vhodnou manipuláciou je možné zabrániť kontaminácii patogénnymi baktériami a následnému vzniku črevných infekcií, ako je napríklad salmonelóza. Veľmi riziková je konzumácia určitých surových alebo polosurových potravín, ako je mäso alebo vajcia, u ktorých si nie sme istí, či boli správne uskladnené.
Pri nákupe potravín si pozorne preštudujte etiketu, či nekupujete produkt, ktorému už končí trvanlivosť a uistite sa, že bol výrobok uložený za podmienok deklarovaných výrobcom, napríklad v chladiacich alebo mraziacich boxoch alebo vitrínach. Nekupujte ani produkty s porušeným obalom, s povrchovými chybami, nahnitý alebo plesnivý. Práve v letných mesiacoch je vhodné viac zvažovať množstvo nakúpených vecí. Kupujte len také množstvo a druhy potravín, ktoré ste schopní skonzumovať, než prejde ich trvanlivosť. Nakúpené potraviny, obzvlášť rýchlo sa kaziace, čo najskôr prepravte domov. Vysoké teploty pôsobiace počas prepravy, môžu výrobok znehodnotiť. Doma výrobky skladujte v podmienkach pre danú potravinu najvhodnejších, odporúčanú teplotu skladovania vo väčšine prípadov nájdete na etikete výrobku. Rastu baktérií môžete zamedziť tepelnou úpravou potravín, ďalej ich uchovaním pri nízkych teplotách, ale aj úpravou prostredia v potravine, napr. okyslením.
Za jednu z najobávanejších potravín v lete je považovaná majonéza. Riziko nákazy salmonelózou sa ale týka domácej majonézy, ktorá sa pripravuje zo surových vajec.
Kupovaná majonéza sa vyrába z tepelne ošetrených čiže pasterizovaných vajec, ktoré sú zbavené všetkých škodlivých mikroorganizmov. U takto ošetrených výrobkov je nákaza
salmonelózou, u výrobkov v neporušených obaloch, od výrobcu vylúčená. Kvalitné výrobky od renomovaného výrobcu ako je Hellmann's, ktorý garantuje maximálnu zdravotnú
bezpečnosť svojich výrobkov, sú pravidelne kontrolované v mikrobiologických laboratóriách.
Nepravdepodobná je aj kontaminácia hotového výrobku, pretože prítomnosť octu v ňom vytvára kyslé prostredie, ktoré zamedzuje množeniu patogénnych mikroorganizmov.
Aby ste zabezpečili zachovanie kvality produktu aj po otvorení, dodržujte základné pravidlá skladovania a manipulácie s potravinami. Po otvorení by mala byť majonéza uskladňovaná v chladničke alebo v chladiacej taške pri teplote do +8 ° C. Vyššie teploty môžu spôsobiť množenie mikroorganizmov dobre znášajúcich kyslé prostredie, ako sú kvasinky alebo mliečne baktérie, ktoré síce neohrozujú zdravie, ale chuťovo výrobok znehodnocujú. Otvorený pohár majonézy pri správnom skladovaní vydrží až 4 týždne, napriek tomu sa predovšetkým riaďte informáciami na etikete. Pri ďalšej manipulácii dodržujte niekoľko dôležitých hygienických zásad. Nikdy neolizujte hrdlo pohára, aj ak sa nedopatrením dostane na okraj majonéza a hrozí jej stečenie alebo kvapnutie na stôl, vždy pohár utrite čistým obrúskom. Pri naberaní majonézy z pohára použite čistú lyžičku, aby nedošlo ku kontaminácii inou potravinou. Nikoho určite ani nebude lákať majonéza plná zvyškov jedla.
Niekoľko zásad bezpečného grilovania:
• Mäso podávajte až v momente, keď ste si istí jeho dostatočným prepečením. Teplota pri grilovaní dosiahla 70 ° C najmenej po dobu 10 minút.
• Hotové mäso podávame hneď po grilovaní, pretože počas teplého večera sa v ňom môžu rýchlo premnožiť baktérie.
• Nikdy neodkladajte ugrilované mäso na miesto, kde predtým ležalo mäso surové.
• Nepoužívajte na surové a hotové mäso rovnaké náčinie.
• Nepripravujte domácu majonézu zo surových vajec.
• Majonézu kupujte v obchode už hotovú - je vyrobená z pasterizovaných vajec.
• Neolizujte hrdlo pohára s majonézou alebo dressingom, ani náčinie používané na naberanie alebo servírovanie.