Plnené pirohy so šunkou a dubákmi
Pre 10 porcií
Na prípravu cesta potrebujeme:
· 1,5 kg zemiakov
· 0,5 kg hladkej múky
· 0,5 kg detskej krupice
· 3 ks vajcia
Na prípravu plnky potrebujeme:
· 400 g Kuracej šunky údenej značky Hyza
· 300 g cibule
· 400 g sušených húb
· mleté biele korenie
· soľ
· tymián
· cesnak
· olej
Na ozdobenie potrebujeme:
· 500 ml kyslej smotany
· čerstvá pažítka
Postup:
Príprava cesta a pirohov:
1. Zemiaky uvaríme v šupke. Po ich miernom vychladnutí šupku očistíme a najemno nastrúhame. Zemiakovú masu zmiešame s múkou, krupicou, vajíčkami, dochutíme soľou a premiešame.
2. Vzniknuté cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 3 mm a okrúhlou formou z neho vykrojíme krúžky, ktoré budeme plniť plnkou.
3. Do pripravených vykrojených krúžkov zabalíme plnku z Kuracej šunky údenej značky Hyza.
4. Pirohy vyvaríme v osolenej vode, pokiaľ nevyplávajú na hladinu.
5. Zatiaľ, čo sa pirohy varia, zmiešame kyslú smotanu s nasekanou pažítkou.
6. Pirohy podávame teplé, poliate pažítkovým dipom.
Príprava plnky:
1. Cibuľku najemno nakrájame a na oleji orestujeme dozlata. Pridáme najemno nakrájanú Kuraciu šunku údenú značky Hyza, huby, cesnak, dochutíme korením, soľou a tymiánom.