lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
0 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
0 tém, a 2 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Štvrtok, 26. December, , Dnes oslavuje Štefan
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Kúpte si sitko

  Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 9.10.2001
späť
Späť

Poslať
 

Keďže dnes sa skúma všetko, team vedcov , okrem toho, ako sa správa keks v čaji, skúmal aj to, ako sa lúhujú čajové lístky v pyramídach, okrúhlych, hranatých, či oválnych vrecúškach. Výsledok je jasný. Čajové lístky po styku s vodou bobtnajú, v malých vreckách na seba navzájom tlačia, voda k nim nemôže dobre preniknúť a účinné látky (tanín, kofeín) z čaju sa nedostanú von. Z toho vyplýva, že nie je také dôležité, aký tvar má vrecúško s čajom, ale akú má veľkosť. Veľké nálevové vrecko dovolí čaju krásne rozvinúť všetky svoje dobroty a vône.
Jaganyi a Ndlovu vyrobili z poróznej tkaniny vrecká rozličných tvarov a veľkostí a naplnili ich štyrmi gramami čaju Ceylon orange pekoe. Rýchlosť lúhovania sa zvyšovala so zväčšujúcou sa plochou čajového vrecka, ustálila sa na pomere plochy ku hmotnosti čaju približne 1:20.
Napokon sa vedecký team dopracoval k starej pravde, lúhovanie z voľných lístkov sypaného čaju bolo najrýchlejšie (aj v porovnaní s najväčším vreckom).
Tak vidíte, ak si chcete pochutnať na dobrom čaji/ a to by ste mali každé ráno/,kúpte si sitko.


Diskusia k článku:

Ešte lepšie je držať sa starej osvedčenej metódy, - do nahriatej kanvice nasypať za lyžičku čaju na každú šálku,zaliať horúcou vodou, nechať postáť a potom precediť. Taká nádherná vôňa čaju sa nedá dosiahnuť v nijakom vrecúšku ani sitku. <BR>Ak sa sitko príliš naplní, lístky sa tiež nemôžu rozvinúť a je to skoro to isté, ako vo vrecúšku.
Neregistrovaný - zdenka , 9.10.2001 18:40
Ešte lepšie je držať sa starej osvedčenej metódy, - do nahriatej kanvice nasypať za lyžičku čaju na každú šálku,zaliať horúcou vodou, nechať postáť a potom precediť. Taká nádherná vôňa čaju sa nedá dosiahnuť v nijakom vrecúšku ani sitku. <BR>Ak sa sitko príliš naplní, lístky sa tiež nemôžu rozvinúť a je to skoro to isté, ako vo vrecúšku.
Neregistrovaný - zdenka , 9.10.2001 18:40
od tohoto článku, lebo téma sa dá krásne rozvinúť. <BR>Najskôr by som však podotkol, že bobtnať je bohemizmus. Slovenský výraz je napuchať. Je pravda, že solventné firmy si platia (a slušne)kvázivedcov, ktorí skúmajú ako sa správa ich keks v čaji, ale skúmať ako sa vylúhujú rozličné látky z usušených či čestvých rastlín do okloitého tekutého prostredia také hlúpe nie je.<BR>Dá sa veľa rozprávať o obyčajnom čaji, ktorý my voláme ruský, čínsky, indický.... Keď sa vyluhuje dlho, má vzniknutá tekutina iný obsah látok ako pri krátkom vylúhovaní. Pri dlhom, sa vyluhujú aj terpény a tie dávajú čaju trpkú príchuť. Sú však dobré pre tráviaci systém...<BR>Očakával som, že sa bude článok venovať obzvášť vyluhovaniu bylinienk vo vode. Tam je to ešte zložitejšie. Niektoré sa nesmú variť. Iné sa musia variť, aby sa vylúčili účinné látky. Na jednej stane sú bylinkové čaje na pitie, na druhej sú čaje pre kozmetiku a odvary do kúpeľov a podobne. <BR>Myslím, že som vyčerpal látku, čitateľov i seba. Idem si dať kafčo.<BR>:-)))<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 10.10.2001 09:51, pelech(`na`)dmd.sk
od tohoto článku, lebo téma sa dá krásne rozvinúť. <BR>Najskôr by som však podotkol, že bobtnať je bohemizmus. Slovenský výraz je napuchať. Je pravda, že solventné firmy si platia (a slušne)kvázivedcov, ktorí skúmajú ako sa správa ich keks v čaji, ale skúmať ako sa vylúhujú rozličné látky z usušených či čestvých rastlín do okloitého tekutého prostredia také hlúpe nie je.<BR>Dá sa veľa rozprávať o obyčajnom čaji, ktorý my voláme ruský, čínsky, indický.... Keď sa vyluhuje dlho, má vzniknutá tekutina iný obsah látok ako pri krátkom vylúhovaní. Pri dlhom, sa vyluhujú aj terpény a tie dávajú čaju trpkú príchuť. Sú však dobré pre tráviaci systém...<BR>Očakával som, že sa bude článok venovať obzvášť vyluhovaniu bylinienk vo vode. Tam je to ešte zložitejšie. Niektoré sa nesmú variť. Iné sa musia variť, aby sa vylúčili účinné látky. Na jednej stane sú bylinkové čaje na pitie, na druhej sú čaje pre kozmetiku a odvary do kúpeľov a podobne. <BR>Myslím, že som vyčerpal látku, čitateľov i seba. Idem si dať kafčo.<BR>:-)))<BR>Jan
Neregistrovaný - jan, 10.10.2001 09:51, pelech(`na`)dmd.sk
Veru, máš pravdu, o čaji, jeho druhoch, pestovaní, zbieraní, sušení,fermentácii, preprave, skladovaní, príprave, dochucovaní, účinkoch, sa toho dá popísať, je to nevyčerpateľná téma.
Neregistrovaný - zdenka , 10.10.2001 17:42
Veru, máš pravdu, o čaji, jeho druhoch, pestovaní, zbieraní, sušení,fermentácii, preprave, skladovaní, príprave, dochucovaní, účinkoch, sa toho dá popísať, je to nevyčerpateľná téma.
Neregistrovaný - zdenka , 10.10.2001 17:42
Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!