lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
10 + 1 tipov pre rodičov malých pacientov - PONOŽKOVÉ MAŇUŠKY LIEČIA ÚSMEVOM

  Spracoval(a) : Lenka
Dátum : 1.4.2011
späť
Späť

Poslať
 

Poznajú to všetky maminy a mnohí oteckovia, aké je niekedy ťažké dostať ich malú ratolesť na vyšetrenie k lekárovi či nebodaj do nemocnice. Alebo ju jednoducho udržať v postieľke, aby sa čím skôr vyliečila.

Za mnohé hovoria aj fakty zo zdravotníckej štatistiky, podľa ktorej deti do 14 rokov navštívia lekára v priemere 6-krát za rok a na nemocničných lôžkach si ročne poleží viac ako 170-tisíc malých pacientov. Za týmito číslami sa skrýva mnoho detského strachu a obáv z doktorov v bielych plášťoch, z pichľavých injekcií, z neznámeho prostredia...

Preto sme pre vás pripravili niekoľko skvelých tipov a rád od detskej psychologičky Moniky Ginzeriovej a bábkoherečky a liečebnej pedagogičky Lucie Kralovičovej z Občianskeho združenia Bábky v nemocnici, ako deťom, ale aj nám rodičom, tieto chvíle uľahčiť a spríjemniť prostredníctvom Ponožkových Kofola maňušiek, ktoré si ľahko pripravíte kedykoľvek doma.


NESTRAŠTE  DIEŤA LEKÁRMI

1.      Ak váš drobček niečo vyparatí, nikdy ho nestrašte, že pani doktorka mu pichne injekciu alebo ho dáte do nemocnice. Je veľmi dôležité, aby sa lekári ani nemocnica nestali pre neho strašiakom.


KEĎ DIEŤA LEŽÍ CHORÉ DOMA

2.      Povedzte malému pacientovi, čo ho čaká – musí ležať v posteli, jesť lieky, veľa spať. To všetko preto, aby sa čím skôr vyliečil a mohol sa hrať s kamarátmi. Vezmite si na pomoc ponožkovú maňušku, ktorá mu ukáže, čo ho čaká a prisľúbi mu, že sa s ním určite bude často hrať.

3.      Deti neradi nečinne ležia v posteli. Vymyslite si činnosť, ktorá vášho drobca zaujme. Zaspievajte si,  zahrajte si jeho obľúbenú hru. Môžete si vyrobiť ponožkové maňušky a zahrať sa na ponožkovú princeznú Maňušku, ktorú chce uniesť zlý drak Choroba, ale chrabrý princ Liek ho odoženie a princeznú zachráni.

4.      Smiech je ten najlepší lekár. A niekedy stačí tak málo – oživená ponožkovú maňuška na vašej ruke, ktorá spieva, tancuje či rozpráva rozprávku určite dokáže rozžiariť oči vášho dieťatka.


KEĎ DIEŤA ČAKÁ VYŠETRENIE

5.      Nehovorte mu: „Neboj sa, nebude to bolieť.“  Dieťa by malo vedieť, že vyšetrenie nie je vždy príjemné, ale pomôže mu, aby sa uzdravilo. Ponožková maňuška mu jednoducho vysvetlí a na vhodnej  hračke ukáže, čo ho čaká.

6.      Dovoľte svojmu drobčekovi, aby si zobral so sebou na vyšetrenie obľúbenú hračku. Pani doktorka môže vyšetriť aj ju J

7.      Povedzte svojmu dieťatku, že plakať vôbec nie je hanba a pochváľte ho, aj keď počas vyšetrenia plakalo. Nájdite niečo, čo bolo na jeho správaní hrdinské – nabudúce to zvládne ľahšie, ak od neho nebudete očakávať, že počas vyšetrenia „ani nemukne“.  Doma si návštevu u lekára zahrajte s maňuškou a pripomeňte malému pacientovi, kedy sa správal hrdinsky. Posilní to jeho sebavedomie.


KEĎ DIEŤA LEŽÍ V NEMOCNICI

8.      Ak dieťatko musí zostať v nemocnici, zostaňte s ním (ak je to možné) a vytvorte mu tam „kus domova“ – prineste obľúbenú hračku, domáci hrnček, deku, vankúšik. Je dobré, keď má pri sebe niečo známe v čase, keď s ním práve nebudete. Ponožková maňuška na vašej ruke je kamarátom do partie a už ste v nemocnici zrazu traja, takže vám určite bude veselšie.

Ak s väčším dieťaťom nemôžete zostať, povedzte mu, že ho budete často navštevovať a nájdite niečo pozitívne – napríklad  nových kamarátov,  upracete mu detskú izbu. Spoločná ponožková maňuška, ktorá s ním zostane,  mu pomôže vytvoriť spojenie s domovom.

9.      Nesľubujte malému pacientovi, čo nemôžete splniť – kedy pôjde domov, že vyšetrenie určite nebude bolieť... Namiesto toho ho povzbudzujte: „Neboj sa, ty to zvládneš! Spolu to vydržíme.“ Maňuška ako správny kamarát ho môže povzbudzovať spolu s vami.

10.  Nechajte ho hovoriť o tom, čoho sa bojí, čo ho bolí. Pomôžete mu, keď sa zahráte na nemocnicu s maňuškami – vaše dieťatko s ponožkovou maňuškou na ruke sa vyrozpráva z toho, čo ho trápi, prípadne ukáže, čo sa s ním dialo a kde ho čo bolí A potom môžete spoločne vymýšľať, na čo sa môže tešiť.

 

11.   A hlavne -  nezabudnite, že vy ste pre dieťa  jeho ostrov istoty. Spoločná hra s veselými maňuškami pomôže prekonať strach aj vám.


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!