Priaznivé účinky kyslej chuti na ľudský organizmus sú známe už mnoho storočí. Pre naše telo majú kyslé potraviny množstvo blahodarných účinkov. Odborníci upozorňujú hlavne na povzbudivé pôsobenie na našu tráviacu sústavu. Kyslé si teda na jar v žiadnom prípade neodopierajte.
Odborníci poznajú veľa priaznivých účinkov kyslej chuti na ľudský organizmus. Príkladom môžu byť aj priaznivé účinky na funkciu pečene. „Kyslá chuť prospieva hlavne pečeni, pretože ju svojim dostredivým efektom vyživuje a zmäkčuje,“ hovorí Martin Rezníček, terapeut tradičnej čínskej medicíny.
V primeranom množstve kyslá chuť taktiež očisťuje organizmus, zlepšuje chuť do jedla a zmenšuje opuchy. Priaznivo vplýva na zníženie nadmerného potenia a zvyšuje energiu. Ideálna je pri šoférovaní auta alebo činnostiach, ktoré vyžadujú zvýšenú pozornosť.
Všetko však s mierou! „Naopak, nadmerná konzumácia potravín s kyslou chuťou môže vyvolať ochabnutie svalstva,“ dodáva Martin Řezníček.
Dievčatá vnímajú kyslú chuť lepšie
Vedci dlhé roky skúmali, či sú skutočne v chuťových bunkách jazyka molekuly, ktoré rozoznávajú kyslú chuť. Vedcom sa podarilo zistiť, že ľudský jazyk naozaj senzory na kyslú chuť má. Tie sa dokonca nachádzajú aj v nervových bunkách miechy.
Diskusia k článku: