Problémy s trávením mlieka má každý piaty Slovák. Ak niekto trpí intoleranciou laktózy, väčšinou sa mlieku a mliečnym výrobkom vyhýba. Čím sa dá táto zdravá biela tekutina nahradiť?
Laktózovo intolerantní ľudia majú kvôli nedostatku enzýmu laktáza v organizme nedostatočnú schopnosť rozkladať v organizme mliečny cukor – laktózu. Obsahuje ju nielen mlieko a mliečne výrobky, ale aj mnohé iné produkty, napríklad lieky. Problémy nastávajú aj pri varení, keďže mlieko je dôležitou ingredienciou v receptoch na mnohé pokrmy. Ľudia s touto poruchou trávenia však nemusia zúfať, existujú totiž riešenia, ktoré dokážu mlieko nahradiť.
Ľudia trpiaci na neznášanlivosť mliečneho cukru najčastejšie siahajú po bezlaktózovom mlieku, ktoré je už dostať v niektorých obchodoch, prípadne si ho môžu vyrobiť aj z obyčajného kravského mlieka pridaním špeciálnych kvapiek s enzýmom laktáza, ktorý laktózu rozloží. Druhou častou alternatívou je sójové mlieko. „V porovnaní s kravským mliekom má jeho sójová náhrada nižší obsah niektorých žívín, napríklad vápnika a vitamínu D, dôležitých hlavne pre deti,“ upozorňuje Rastislav Stolárik zo združenia Intolerancia laktózy.
Laktózu obsahujú aj mlieka z iných zvierat, riešením teda nie je ani použitie kozieho alebo ovčieho mlieka. „Stále existuje veľa ľudí s intoleranciou laktózy, ktorí sa nechcú ani napriek ich poruche vzdať mlieka. Pomáha im pri tom enzým laktáza vo výživovom doplnku, po ktorom môžu kľudne jesť aj mlieko a mliečne jedlá,“ dodáva Stolárik. Tabletka organizmu dodá chýbajúcu laktázu a poradí si s trávením mliečneho cukru.
Populárnou náhradou kravského mlieka pri varení býva aj kokosové, špaldové, mandľové, pohánkové, ovsené, alebo ryžové mlieko, namiesto masla sa v kuchyni môže použiť margarín alebo indické „čisté“ maslo ghee. To síce môže obsahovať laktózu, nemusí však robiť ťažkosti ani laktózovo intolerantním, keďže aj oni sú väčšinou schopní stráviť určité malé množstvo mliečneho cukru a kým túto hranicu neprekročia, problémy im nehrozia.
Intolerancia laktózy nie je choroba, ide o stav, pri ktorom ľudské telo neprodukuje enzým laktáza v dostatočnom množstve. Telo tak nemôže štiepiť láktózu — zložený mliečny cukor, ktorý v prípade, že sa dostane do hrubého čreva, spôsobuje tráviace ťažkosti. Miera intolerancie laktózy stúpa vekom. Viac sa o nej dočítate na www.laktoza.sk.