Jedzte tofu
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 24.8.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Výskumný tím pracovníkov z Harvardu zistil, že konzumácia väčšieho množstva Tofu, významne znižuje hladinu olova v krvi. Hoci presne nezistili ako chráni sójový tvaroh organizmus, výsledky sú jednoznačné - hladina olova v krvi je nižšia približne o 10%. Dá sa predpokladať, že práve vápnik obsiahnutý v sóji je tým činiteľom, ktorý chráni pred absorbovaním a akumuláciou olova v tele. Vo výskumoch sa ďalej pokračuje. Vedcov zaujíma mechanizmus, ktorý toto zníženie zapríčiňuje. Tofu, ktoré k nám prišlo svetovými cestičkami z Číny je obľúbené pre jeho vysoký obsah bielkovín, nízky obsah nenasýtených tukov, dobrý obsah vápnika a vitamínu E, fosforu a železa a ochranné účinky, teda prevenciu, srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny. Jeho nevýhodou je, že pri alergii na sóju, vzniká aj alergia na Tofu. Tofu sa totiž získava rozomletím sójových bôbov na sójové mlieko, ktoré sa potom zráža nerastným syridlom. Keďže má tento výrobok neutrálnu chuť. Môžeme z neho pripravovať sladké, slané, horké aj pikantné pokrmy. Dôležité je vedieť, že Tofu má byť v chladničke uložené v miske so studenou vodou, ktorú treba každý deň vymieňať.
Diskusia k článku:
vcera som si kupila tofu, lebo ma inspiroval tento clanok. pekne som ho pripravila na pikantny sposob spolu so zemiakmi a dens je celej rodine vratane mna zle. boli nas zaludok. mozme byt alergicki?! ale ved ja som tofu jedla uz mnohokrat. alebo je to z nespravnej pripravy, ci stAreho tofu? Neregistrovaný - natalia, 26.8.2001 17:12, p.natalia(`na`)post.sk, vcera som si kupila tofu, lebo ma inspiroval tento clanok. pekne som ho pripravila na pikantny sposob spolu so zemiakmi a dens je celej rodine vratane mna zle. boli nas zaludok. mozme byt alergicki?! ale ved ja som tofu jedla uz mnohokrat. alebo je to z nespravnej pripravy, ci stAreho tofu? Neregistrovaný - natalia, 26.8.2001 17:12, p.natalia(`na`)post.sk, Ahoj Natalia, myslela som si , že ty nevaríš, iba prežívaš šťastné dni. Trocha irónie mi iste odpustíš. Ale k tomu tofu, treba si dávať veľký pozor, aby nebolo staré, vtedy je trocha kysl=, alebo mdlé, akoby ležalo v starej vode. Ja pozorne čítam dátum výroby, zatiaľ mi nebolo zle. Dúfam, že po tejto skúsenosti na tofu nezanevrieš. Je naozaj zdravé, presne ako je to v tom článku. Neregistrovaný - Eva, 26.8.2001 22:12 Ahoj Natalia, myslela som si , že ty nevaríš, iba prežívaš šťastné dni. Trocha irónie mi iste odpustíš. Ale k tomu tofu, treba si dávať veľký pozor, aby nebolo staré, vtedy je trocha kysl=, alebo mdlé, akoby ležalo v starej vode. Ja pozorne čítam dátum výroby, zatiaľ mi nebolo zle. Dúfam, že po tejto skúsenosti na tofu nezanevrieš. Je naozaj zdravé, presne ako je to v tom článku. Neregistrovaný - Eva, 26.8.2001 22:12 never seckemu co citas :))))) Neregistrovaný - ftipalek, 27.8.2001 12:32 never seckemu co citas :))))) Neregistrovaný - ftipalek, 27.8.2001 12:32 Take som už jedol. Ibaže mi nebolo zle. Mne vlastne ...zo žiadneho jedla nebýva zle. Iba som mal pocit, že žujem školskú gumu.<BR>Dal by sa tento nedostatok odstrániť?<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 28.8.2001 12:36, pelech(`na`)dmd.sk, Take som už jedol. Ibaže mi nebolo zle. Mne vlastne ...zo žiadneho jedla nebýva zle. Iba som mal pocit, že žujem školskú gumu.<BR>Dal by sa tento nedostatok odstrániť?<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 28.8.2001 12:36, pelech(`na`)dmd.sk, Skúste lahôdkové tofu - mne chutí úplne najlepšie. Žiadna školská guma. Neregistrovaný - andrea, 20.4.2006 12:00, andrea90(`na`)post.sk, Treb avedieť pripraviť...
&smola pre tých , ktorý to nevedia...:-)) Neregistrovaný - , 4.10.2006 11:01 Treba ho vedieť pripraviť.Popučíme ho,pokvapkáme sójovou omáčkou a necháme krátko odležať. Medzitým si pokrájame cibuľku na malé kocky, dáme na olej, pridáme tam tofu a krátko opečieme. Podávame s celozrnným chlebom a surovou zeleninou. Neregistrovaný - Erika Pavlíková, 22.4.2007 08:14,
|