Recept na dnes: Plnené hydinové krídla
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 27.3.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
8 väčších hydinových krídel, 200g tuku, 0,5L bieleho vína, soľ Plnka: 600g mletého hydinového mäsa, 2 bielky, 100g hľuzoviek, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, soľ Očistené a dobre umyté hydinové krídla vykostíme a naplníme plnkou. Naplnené opečieme na tuku, osolíme, podlejeme vínom a udusíme. Plnka: Na každé krídlo počítame asi 65g mletého mäsa, na 500g plnky pridáme 80g hľuzoviek. Mleté hydinové mäso zmiešame s bielkami a s nadrobno pokrájanými hľuzovkami, okoreníme a osolíme, pridáme strúhaný muškátový oriešok. Podávame s ryžou a kompótom podľa chuti.
Diskusia k článku:
Privital by som dve rady. <BR>1. Ako prist lacno a dobre k hluzovkam. <BR>2. Ako sikovne vykostit kridelka, aby sa dalinaplnit.<BR>Inak OK.<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 28.3.2001 12:47, pelech(`na`)dmd.sk, Privital by som dve rady. <BR>1. Ako prist lacno a dobre k hluzovkam. <BR>2. Ako sikovne vykostit kridelka, aby sa dalinaplnit.<BR>Inak OK.<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 28.3.2001 12:47, pelech(`na`)dmd.sk, Ahoj Janka, chcem sa opýtať kde na Slovensku si kúila hľuzovky? Alebo čo sú to hľuzovky ? ďakujem :-) Neregistrovaný - nena, 29.3.2001 17:29, nena(`na`)post.sk, Ahoj Janka, chcem sa opýtať kde na Slovensku si kúila hľuzovky? Alebo čo sú to hľuzovky ? ďakujem :-) Neregistrovaný - nena, 29.3.2001 17:29, nena(`na`)post.sk, Hľuzovky sú v podstate zvláštne huby. Ich plodnice rastú v zemi, nie na povrchu ako u iných húb. Vyhľadávajú sa pomocou vycvičených psov alebo prasiat, ktoré na to cvičiť netreba, len im plodnicu včas uchytiť. <BR>Známe sú u nás aj pod názvom (čechizmom) - lanýže. Vraj sú vinikajúcej chuti. Ale kde ich kúpiť... to je otázka. A kde na ne vziať - to je ďaľšia.... :-)<BR>Pestujú sa ???)či skôr rastú vo Francúzsku. A preto sú aj známe z francúzskej kuchyne.<BR>Narýchlo všetko.<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 29.3.2001 18:15, pelech(`na`)dmd.sk, Hľuzovky sú v podstate zvláštne huby. Ich plodnice rastú v zemi, nie na povrchu ako u iných húb. Vyhľadávajú sa pomocou vycvičených psov alebo prasiat, ktoré na to cvičiť netreba, len im plodnicu včas uchytiť. <BR>Známe sú u nás aj pod názvom (čechizmom) - lanýže. Vraj sú vinikajúcej chuti. Ale kde ich kúpiť... to je otázka. A kde na ne vziať - to je ďaľšia.... :-)<BR>Pestujú sa ???)či skôr rastú vo Francúzsku. A preto sú aj známe z francúzskej kuchyne.<BR>Narýchlo všetko.<BR>Jan Neregistrovaný - jan, 29.3.2001 18:15, pelech(`na`)dmd.sk, Áno, aj ja som myslela na túto super dobrôtku z Francúzska, preto som sa najprv opýtala, KDE na Slovensku Janka kúpila hľuzovky. :-))) ale pre istotu som sa spýtala čo pod tými hľuzovkami autorka receptu myslela. :-)) Uvítala by som tu recepty, ktoré sa dajú tu na Slovensku realizovať. Lebo si myslím, že aj keď pôjdem v lete na dovolenku do Provence, lanýže kupovať iste nebudem. :-( <BR>To znamená, že tu uvádzané recepty sú len tak, opísané a nevyskúšané? Verím, že sa mýlim ... Ale potom chcem vedieť, kde ste Janulka kúpili tie hľuzovky a KOĽKO korún slovenských stáli ? Krásny piatok želám :-) Neregistrovaný - nena, 30.3.2001 14:27, nena(`na`)post.sk, Áno, aj ja som myslela na túto super dobrôtku z Francúzska, preto som sa najprv opýtala, KDE na Slovensku Janka kúpila hľuzovky. :-))) ale pre istotu som sa spýtala čo pod tými hľuzovkami autorka receptu myslela. :-)) Uvítala by som tu recepty, ktoré sa dajú tu na Slovensku realizovať. Lebo si myslím, že aj keď pôjdem v lete na dovolenku do Provence, lanýže kupovať iste nebudem. :-( <BR>To znamená, že tu uvádzané recepty sú len tak, opísané a nevyskúšané? Verím, že sa mýlim ... Ale potom chcem vedieť, kde ste Janulka kúpili tie hľuzovky a KOĽKO korún slovenských stáli ? Krásny piatok želám :-) Neregistrovaný - nena, 30.3.2001 14:27, nena(`na`)post.sk, Ak by vsetky napisane recepty aj skusala, tack asi nebude redaktorka ale kucharka :)) Neregistrovaný - SCooBy, 30.3.2001 19:23, scooby(`na`)scooby.sk, Ak by vsetky napisane recepty aj skusala, tack asi nebude redaktorka ale kucharka :)) Neregistrovaný - SCooBy, 30.3.2001 19:23, scooby(`na`)scooby.sk, Každý, kto sa chystá variť , musí mať aj trocha fantázie. Ja keď niečo nemám, alebo neľúbim, nahradím to tým, čo mám, poznám a ľúbim. Hľuzovku by som nahradila hlivou ustricovou a sójovými klíčkami. <BR> Kuchári všetkých krajín spojte sa! Neregistrovaný - Ana, 2.4.2001 01:11 Každý, kto sa chystá variť , musí mať aj trocha fantázie. Ja keď niečo nemám, alebo neľúbim, nahradím to tým, čo mám, poznám a ľúbim. Hľuzovku by som nahradila hlivou ustricovou a sójovými klíčkami. <BR> Kuchári všetkých krajín spojte sa! Neregistrovaný - Ana, 2.4.2001 01:11 iste, máš pravdu SCooBy, ale iste chce byť dobrá redaktorka :-) Neregistrovaný - nena, 9.4.2001 15:24, nena(`na`)post.sk, iste, máš pravdu SCooBy, ale iste chce byť dobrá redaktorka :-) Neregistrovaný - nena, 9.4.2001 15:24, nena(`na`)post.sk, Milá Ana, súhlasim s Tebou, dokonca mám pocit, že muži majú viac fantázie ako ženy a preto varia lepšie. <BR>Ale akosi som tu na slovenskom serveri čakala také recepty, /ako nešikovná začínajúca kuchárka, snažiaca sa milému pripraviť dobrý pamlsok/, ktoré po prečítaní ľahko pripravím, Keby som mala dostatok fantázie, nemusím čítať žiadne recepty ....... :-))) <BR> Neregistrovaný - nena, 9.4.2001 15:34, nena(`na`)post.sk, Milá Ana, súhlasim s Tebou, dokonca mám pocit, že muži majú viac fantázie ako ženy a preto varia lepšie. <BR>Ale akosi som tu na slovenskom serveri čakala také recepty, /ako nešikovná začínajúca kuchárka, snažiaca sa milému pripraviť dobrý pamlsok/, ktoré po prečítaní ľahko pripravím, Keby som mala dostatok fantázie, nemusím čítať žiadne recepty ....... :-))) <BR> Neregistrovaný - nena, 9.4.2001 15:34, nena(`na`)post.sk, Keďže sa už toľko "hľuzovkujeme", ja osobne by som hľuzovku nahradiľ žampiňónmi (či šampiónmii?. Hliva je dosť tuhý hríb pardon huba. Skôr mi pripomína nakrájanú a udusenú pneumatiku. Ale i tak si myslím, že je chutná. (Podobne mi chutia aj kalmary.) <BR>Aaa sójové klíčky - to ako? Dostať kúpiť, či si dať naklíčiť sóju? (Inak ju pestujem.)<BR>Zdraví <BR>Jan Neregistrovaný - jan, 9.4.2001 18:38, pelech(`na`)dmd.sk, Keďže sa už toľko "hľuzovkujeme", ja osobne by som hľuzovku nahradiľ žampiňónmi (či šampiónmii?. Hliva je dosť tuhý hríb pardon huba. Skôr mi pripomína nakrájanú a udusenú pneumatiku. Ale i tak si myslím, že je chutná. (Podobne mi chutia aj kalmary.) <BR>Aaa sójové klíčky - to ako? Dostať kúpiť, či si dať naklíčiť sóju? (Inak ju pestujem.)<BR>Zdraví <BR>Jan Neregistrovaný - jan, 9.4.2001 18:38, pelech(`na`)dmd.sk, Ked vidim tfoje meno hned si spomeniem na 99 flushbalon ci ako to bolo :)))<BR><BR>Inak co sa tyka jedla najlepsie su jedla totalne experimentalne, par krat sa da na taketo divoke varenie manzelka a zatial so 100% uspechom, proste mnam. A to vobec necita lady.sk<BR><BR>A co sa mna tyka a varenia, ked som sa este snazil, uputat partnerkynu pozornost, vymyslal som naroznejsie oblezene taniere zo zeleniny, proste studena kuchyna to je moje a myslim ze aj teraz viem spravit prestrejsi tanier ako ona. Len ked uz nemusim tack..... Neregistrovaný - SCooBy, 12.4.2001 00:53, scooby(`na`)scooby.sk, Ked vidim tfoje meno hned si spomeniem na 99 flushbalon ci ako to bolo :)))<BR><BR>Inak co sa tyka jedla najlepsie su jedla totalne experimentalne, par krat sa da na taketo divoke varenie manzelka a zatial so 100% uspechom, proste mnam. A to vobec necita lady.sk<BR><BR>A co sa mna tyka a varenia, ked som sa este snazil, uputat partnerkynu pozornost, vymyslal som naroznejsie oblezene taniere zo zeleniny, proste studena kuchyna to je moje a myslim ze aj teraz viem spravit prestrejsi tanier ako ona. Len ked uz nemusim tack..... Neregistrovaný - SCooBy, 12.4.2001 00:53, scooby(`na`)scooby.sk, Zdravím všetkých.Chcem reagovat na tému hluzoviek.Momentálne sa daju zohnat na Slovensku iba konzervované /Taliansko/,kedže sezona v strednej Europe už skončila.Cena konzerv sa pohybuje okolo 300Sk.Táto davka stačí na 10 jedal.Takže to nie je až tak vela.Čerstvé začnu na trhu až v oktobri cena bude okolo 5-9000Sk za kilo /Madarsko/.U nás je zber hluzovky letnej zakázany pretože z nevysvetlitelných dovodov je v červenej knihe ohrozených druhov.Ak má niekto záujem o konzervované ,pošlem cenník a brožurku receptov.Ak chcete vediet niečo viac o hluzovkách ponukam stránku www.hluzovky.sk Neregistrovaný - simba, 22.1.2006 18:32, peter.vy(`na`)azet.sk, Ahojte,
som ten isty Jan ako je uvedeny vyssie. Ibaze starsi a mozno aj mudrejsi.... Ktovie.
Takze hluzovky ni su na Slovensku problem. Uz zostava iba know-how ako vykostit kridelka.... Neregistrovaný - Jan, 20.3.2006 12:32 Zareagoval by som na tému hľuzovky trochu z iného pohľadu. Súhlasím s tvrdením, že hľuzovky sú v červenej knihe ohrozených druhov úplne zbytočne. Bráni to voľnému pestovaniu hľuzoviek plantážnickým spôsobom. Vhodných vápencových lokalít na pestovanie je na Považí skutočne dosť a voľne sa tu vyskytujú v dubových porastoch. Najväčším nepriateľom hľuzoviek je ťažba dreva a diviaky, ktoré dokážu zlikvidovať celé hľuzovisko. Poznám lokality výskytu hľuzovky letnej na okolí, ktoré monitorujem už asi 5 rokov. V tomto roku som sa bol pozrieť na hľuzoviská a bolo som sklamaný, pretože diviaky ich totálne preorali a spravili si na nich ležoviská. Našiel som iba povyrypované a pochrúmané kúsky hľuzoviek. So skúsenosti môžem povedať, že na takýchto miestach sa už hľuzovky opakovane neobjavili. Neregistrovaný - martin, 6.7.2007 22:18
|