lady.sk
AKLINIK B 468X60

 
Napíšte nám svoje otázky, pripomienky, návrhy, nápady, požiadavky na redakcia(`na`)lady.sk
 
PRIHLÁSENIE


  Zapamätať heslo

Nová registrácia
Zabudnuté heslo

Registráciou získavate ochranu mena v poradni a v komentároch k článkom.
 
PORADŇA

Dnes pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.
Včera pribudlo:
1 tém, a 0 reakcií.

 
Z ARCHÍVU
 
Utorok, 19. Marec, , Dnes oslavuje Jozef
  KATALÓG Informácie    Pridať firmu 
Móda, módne odevy, bielizeň Obuv, kabelky Módne doplnky, klenotníctva Kozmetika, parfuméria Skrášľovacie salóny, služby, pobyty Zdravie, výživa
Čo je to tá imunita?

  Spracoval(a) : Gabika
Dátum : 14.11.2011
späť
Späť

Poslať
 

O imunite sa v jesenných a zimných mesiacoch rozpráva často. Všetci majú akýsi rešpekt pred obdobím, kedy všade naokolo zúri chrípka a nádcha. Čo však o imunite viete?  Je to prirodzená obranyschopnosť voči choroboplodným zárodkom aj voči cudzorodým látkam, ktoré voláme alergény. O tom ako si ju vybudujeme, ako si ju môžeme posilniť a kedy je to vhodné nám porozprávala doktorka pre deti a dorast MUDr. Šimovičová.

Je imunita niečím, čo dostaneme „do vienka“?

Človek sa nerodí imunitne úplne vyvinutý. Imunita, ktorá nás ochraňuje po celý život je „hotová“ okolo šiesteho roku života. Dovtedy je imunita vo vývoji. Samozrejme, každý má niečo geneticky dané od rodičov a ďalej imunitný systém postupuje úplne prirodzenou cestou v prípade, že sa tento proces nenarúšal častými infektami- väčšinou ochoreniami dýchacích ciest, angínami, zápalmi pľúc, priedušiek, uší, ktoré deti v predškolskom veku často mávajú.

Máme ju všetci rovnakú?

To záleží od toho ako sa imunita vyvinie. Pokiaľ dieťa prekoná 4-5 infektov do roka, nič vážne sa nedeje, jemu sa imunita vyvíja a posilňuje, lebo organizmus sám seba pestuje ku kvalitnejšej imunitnej odpovedi. Pokiaľ je to veľmi často a dieťa prechádza z choroby do rekonvalescencie a z rekonvalescencie do ďalšej choroby, imunitný systém sa môže posunúť do polohy, že sa  nevyvinie tak ako by sa mal. To znamená, že nie je dostatočný a výsledkom sú alergie a väčšinou aj ochorenia dýchacích ciest.

Existujú rôzne druhy imunity?

Imunitu rozdeľujeme na tzv. špecifickú a nešpecifickú. Nešpecifická je  tá, ktorá nás chráni pred bežnými alergénmi a choroboplodnými zárodkami, s ktorými bežne prichádzame do styku. A špecifická nás chráni pred  špeciálnymi alergénmi a choroboplodnými zárodkami. A potom existuje imunita získaná, ktorú môžeme získať odolnosťou, teda  prekonaním nejakej choroby. Napríklad, keď človek prekoná tradičné detské ochorenia ako  mums, rubeola, osýpky, má voči nim doživotnú imunitu. A napokon je imunita, ktorú získavame očkovaním. To znamená, že telo sa naučí rozpoznávať alergén alebo choroboplodný zárodok a vie s ním už bojovať.

Ako sa prejavuje znížená imunita?

Zdravý človek má odolnosť voči vonkajším vplyvom úplne prirodzenú. V prípade, že má zníženú imunitu, prejavuje sa to rôzne. Buď  alergiou na nejaké pele alebo trávy, na nejaké časti jedla, alebo rôznymi ochoreniami.

Čo odporúčate na jej posilnenie?

Ak je človek zdravý,  najlepším spôsobom je  otužovanie. Otužovať, otužovať, otužovať! To je to, čo stále radím. Nebyť v teplom prostredí, hlavne nie v suchom  a teplom. Rovnako pohyb na čerstvom vzduchu, dnes mnohým chýba. Šport nemusí byť  vrcholový, stačí turistika, bežné bicyklovanie, plávanie. Už od malička viesť  deti k športu.  Je dobré, keď športuje celá rodina, lebo deti športujú tak, ako športujú ich  rodičia. Takže na posilnenie imunity rozhodne odporúčam otužovanie a šport. A vo  výžive by som zdôraznila surovú zeleninu a surové ovocie. To sú tri najdôležitejšie zložky.  Ak je imunitný systém už oslabený pomáhajú aj bežne dostupné doplnky výživy, ktoré pomáhajú. Napríklad sú to probiotiká Pearls WINTER+TM , s obsahom aktívneho laktoferinu z kolostra špeciálne vyvinuté na podporu imunity.

Je pravda, že zimné počasie na nás vplýva negatívne, a preto sme častejšie chorí?

Na zdravého človeka počasie nevplýva. V našich zemepisných šírkach sme geneticky disponovaní na štyri ročné obdobia, preto  sa nedá povedať, že by  na nás mali zmeny ročných období extra pôsobiť. Jesenné a zimné mesiace zdravému organizmu neškodia, práve naopak. Vo vzduchu je viac vlhkosti, čo je dobré, lebo čím je vzduch teplejší a suchší, tým viac vysušuje sliznice dýchacích ciest, na ktoré sa potom skôr nalepia choroboplodné zárodky. Preto vzduch, ktorý je viac vlhký, je zdravší.

A čo stres? Ovplyvňuje našu obranyschopnosť?

Stres je naozaj faktor, ktorý znižuje imunitu. To je pravda. Človek si môže stresom navodiť zníženie imunity,  a potom je častejšie chorý. Vidím to u pacientov, ktorí akurát prechádzajú nejakým stresovým obdobím. Preto odporúčam na to myslieť a v takom prípade si imunitu posilniť voľno predajnými prostriedkami na posilnenie imunity, akými sú napríklad probiotiká Pearls.

 


Diskusia k článku:

Príspevok :
Autor :
E-mail :
Prispievate ako neregistrovaný používateľ. Prihlásiť sa môžete v ľavom stĺpci.
NAJČÍTANEJŠIE
 
REKLAMA
BIOTRUE banner 109 sutaz
 
REKLAMA
 
PARTNERI
Slovensky paraolypijsky vybor
 
NAJNOVŠIE
 
HĽADAŤ

v článkoch
v poradni
v katalógu
 
 
(c)2016 Fornet. Všetky práva vyhradené. redakcia(`na`)lady.sk
Nezodpovedáme za obsah príspevkov pridaných zvonku!!!