Prečo potrebujeme zinok?
|
|
Spracoval(a) : Jana Osuska
Dátum : 10.8.2001 |
Späť |
|
Poslať |
|
|
Zinok potrebujeme pre zdravie
Má vplyv na optimálne trávenie bielkovín, vytváranie inzulínu, udržiavanie zdravej hladiny cholesterolu. Zúčastňuje sa procesu formovania kostí, posilňuje ich. Preto je mimoriadne dôležitý pre mládež v období rastu a pre starších ľudí, ohrozených rednutím kostí /osteoporózou /. Od vhodného množstva zinku závisí aj naša dobrá nálada a činorodosť. Zinok totiž podporuje vylučovanie endorfínu, ktorý nazývame aj hormón šťastia. Dostatok zinku je prevenciou pred predčasným zhoršovaním zraku, pretože aktivizuje vylučovanie enzýmov, nevyhnutných k fungovaniu sietnice. Podľa najnovších výskumov takisto zlepšuje činnosť mozgu a tým aj pamäť a uľahčuje schopnosť sústrediť sa. Hladina zinku v krvi môže prudko poklesnúť už po dvanásťhodinovej absencií jeho príjmu zo stravy, alebo po silnom strese. Dôsledkom dlhodobého nedostatku zinku je zvýšenie náchylnosti na infekcie, nechutenstvo a zánik citu pre chute a vône. U detí sa môže prejaviť poruchami rastu a nedostatočným vývinom pohlavných orgánov. Niektorí vedci sa domnievajú, že nižšia hmotnosť a výška detí vegetariánov je spôsobená práve nedostatkom zinku.
Pre krásu
Zinok urýchľuje liečbu všetkých chorobných prejavov na koži. Masti s obsahom zinku sú veľmi účinné v boji s akné a ekzémami. Od zinku závisí aj zdravý a pekný vzhľad vlasov, pretože ovplyvňuje činnosť mazových žliaz. Lekárom stanovené množstvá zinku môžu zastaviť vypadávanie vlasov a dokonca aj šedivenie. Nedostatok zinku sa môže prejavovať aj krehkými lámavými nechtami, aftami, oparmi /herpesom/,impotenciou, neplodnosťou, predčasným starnutím, kožnými chorobami...
Zdroje sú v strave
Veľké množstvá zinku sa nachádzajú v plodoch mora, najmä v ustriciach. Keďže v našich končinách nepatria ustrice k bežným jedlám, musíme hľadať zdroje zinku aj inde. Aby sme dodali organizmu dostatočné množstvo zinku, stačí dodržiavať zásady zdravej výživy a pestrý „jedálníček“, v ktorom by nemalo chýbať mäso /červené/, celozrné výrobky, arašidy, slnečnicové semiačka, orechy, pšeničné klíčky, mliečne výrobky, vajíčka, strukoviny (nie konzervované). Zinok sa nachádza aj v zelenine – najmä v cibuli a v cesnaku. Treba však vedieť, že pre organizmus je lepšie prijateľný zinok pochádzajúci zo živočíšnych výrobkov.
Diskusia k článku:
Dobrý deň, prvidelne konzumujem slnečnicové semienká, každý deň. Aké množstvo je potrebné pre dennú dávku organismu ? Neregistrovaný - gufi, 1.4.2008 10:35, gubis(`na`)atlas.sk,
|