Veľká noc patrí medzi naše najväčšie sviatky. Ich súčasťou je tradičná výzdoba, dodržiavanie rôznych zvykov a vôňa dobrôt šíriaca sa po celom dome. Práve počas týchto sviatkov navštevujeme rodinu, priateľov a známych. Ak by ste sa aj vy chceli popýšiť chutnými a pritom úplne inými veľkonočnými pochúťkami, nechajte sa inšpirovať – chutné a netradičné recepty, ktoré nezaťažia vás žalúdok a vyčaria tú správnu pohodovú atmosféru.
Zapekaná ryba so zemiakovou kašou a chrumkavou kôrkou
4 porcie
Doba prípravy: asi 80 minút
Potrebujeme:
· 800 g zemiakov
· 2 vajcia (použijeme iba žĺtky)
· 300 g filiet morských rýb
· 250 g paradajok
· 200 g listového špenátu
· 5 plátkov Knäckebrotu ražného RACIO
· 60 g strúhaného syra
· 2 lyžice kyslej smotany
· 7 lyžíc olivového oleja
· maslo na vytrenie formy
Postup:
1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na štvrtiny alebo šestiny a uvaríme domäkka. Scedíme a cez jemné sitko ich prepasírujeme do misy. Keď trochu vychladnú, primiešame smotanu so žĺtkom a podľa chuti osolíme.
2. Špenát dôkladne opláchneme, krátko sparíme v osolenej vode a prepláchneme studenou vodou.
3. Paradajky opláchneme a nakrájame na plátky.
4. Zapekaciu misu vytrieme maslom a na dno rozotrieme polovicu zemiakovej kaše. Na ňu rozložíme listy špenátu, potom pridáme rybie mäso. Osolíme, zakryjeme plátkami paradajok a povrch opatrne potrieme zvyšnou kašou.
5. Knäckebrot ražný RACIO rozdrvíme pomocou valčeka a preložíme do misky. Pridáme nastrúhaný syr, olivový olej a premiešame. Zmesou posypeme povrch kaše a mierne pritlačíme.
6. Naplnenú formu vložíme do rúry rozohriatej na 165 °C a pečieme cca 40 minút.
Zapečené ovocie s kokoskami
4 porcie
Doba prípravy: asi 25 minút
Potrebujeme:
· 1,5 balenia Veverčiny kokosky karamelové RACIO
· 400 g čerstvého ovocia - najlepšie jahody a lesné plody
· 300 ml mlieka
· ½ pudingového prášku
· 1 vajce (použijeme iba žĺtok)
· štipka soli
· 2 lyžice cukru
· 2 lyžice práškového cukru
· 40 g masla
· pár lístkov čerstvej mäty
Postup:
1. V hrnci zohrejeme 2/3 mlieka. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame puding a žĺtok. Do teplého mlieka najprv nasypeme štipku soli, potom cukor a vmiešame puding so žĺtkom. Miešame do zhustnutia a odstavíme.
2. Zapekaciu misku ľahko vytrieme maslom, na dno rozdrvíme tretinu Veverčiných kokosiek karamelových RACIO, ľahko ich prelejeme krémom, poukladáme plátky jahôd a ďalšie ovocie. Dáme piecť do rozpálenej rúry v režime grilovanie na najvyšší stupeň.
3. Pečieme asi 3 minúty, vyberieme, pocukrujeme a doplníme zvyšnými Veverčinými kokoskami karamelovými RACIO. Ozdobíme lístkami mäty.
Syrový dezert s bagetkami
4 porcie
Doba prípravy: asi 40 minút plus doba tuhnutia
Potrebujeme:
· 4 ks Bagetiek RACIO
· 200 g čerstvého prírodného syra
· 100 g mäkkého tvarohu
· zväzok pažítky
· 5 plátkov želatíny
· soľ
· 1 bielok
· 50 g modrého syra
· 1 lyžica strúhaného parmezánu
Postup:
1. Modrý syr rozdrobíme do hrnca a zalejeme 100 ml vody, pridáme parmezán a pomaly necháme variť. Odstavíme a necháme vychladnúť. Potom lyžičkou niekoľkokrát opatrne postupne prelejeme Bagetky RACIO.
2. Do misky so studenou vodou vložíme plátky želatíny a necháme napučať. V kovovej mise rozšľaháme syr s polovicou pažítky a tvarohom. Osolíme a aj so zmiešanou zmesou nad parou za stáleho miešania nahrejeme asi na 30 °C.
3. Želatínu zľahka vyžmýkame a dáme do sklenenej misky. Zakryjeme fóliou a dáme do mikrovlnnej rúry rozpustiť. Vmiešame ju do rozmiešaného syra a necháme stáť.
4. Vyšľaháme sneh z bielka a štipky soli a opatrne ho vmiešame do syra.
5. Vhodnú guľatú misku s priemerom asi 10 cm vyložíme fóliou. Na dno misky dáme tretinu syrovej hmoty. Pridáme 2 ks Bagetiek RACIO, zakryjeme druhou tretinou syra. Pridáme zvyšné Bagetky RACIO a zakryjeme zvyšným syrom. Povrch posypeme zvyšnou pažítkou, prekryjeme fóliou a necháme do druhého dňa stuhnúť.
Tip: Ako alternatívu môžeme namiesto Bagetiek RACIO použiť 2 ks Toast Multigrain RACIO.