1. Olivová variácia s opečenou zeleninou
Využite čerstvú sezónnu zeleninu a vykúzlite s ňou rýchle a chutné pohostenie!
Na túto olivovú variáciu budete potrebovať:
· španielske zelené olivy
· papriku
· cibuľu
· baklažán
· extra panenský olivový olej
· soľ
Postup: V rúre opečte papriku, cibuľu a na plátky nakrájaný baklažán, potom nechajte vychladnúť. V pripravenej mise následne zmiešajte španielske zelené olivy, opečenú zeleninu, trochu extra panenského olivového oleja a štipku soli.
Doba prípravy: 3 min.
Náš tip: Pridajte lyžičku cesnakovej omáčky alebo dresingu a natrite túto olivovú variáciu na opečený toast či chlieb.
Odporúčanie: Pre rodinné oslavy a posedenia s priateľmi.
2. Olivová variácia s treskou a pomarančom
Nebojte sa nezvyčajných kombinácií – pomaranč si s olivami rozumie.
Na túto olivovú variáciu budete potrebovať:
· španielske zelené olivy
· údenú tresku (plátky)
· kúsky pomaranča
· pomarančovú šťavu
· kocky varenej červenej repy
· čerstvú cibuľu
· sherry ocot
· petržlen
Postup: Olúpte pomaranč a rozdeľte ho na mesiačiky. Z niekoľkých mesiačikov vytlačte šťavu a zvyšné mesiačiky nakrájajte na kocky . Do nádoby vložte španielske zelené olivy, plátky tresky, na kocky nakrájanú vopred uvarenú repu, nakrájané kúsky pomaranča, nakrájanú cibuľu a pomarančovú šťavu. Všetko zmiešajte dohromady a pokvapkajte extra panenským olivovým olejom a sherry octom. Olivovú variáciu nechajte odležať a po 15 minútach ju môžete servírovať s čerstvo nasekaným petržlenom.
Doba prípravy: 4 min.
Náš tip: Na zvýraznenie citrusovej chute pridajte niekoľko kvapiek citróna alebo limetky.
Odporúčanie: Konzumujte ku kokteilom alebo ako predkrm k dobrému obedu či večeri
3. Olivová variácia à la Martini
Mužská inšpirácia – ideálna na pánsku jazdu či romantické chvíľky.
Na túto olivovú variáciu budete potrebovať:
· španielske zelené olivy
· med
· martini
· sherry ocot
· želatínu v prášku
· extra panenský olivový olej
· vodu
Postup: Do jednej nádoby nalejte vodu a Martini a pridajte želatínu v prášku – množstvo ingrediencií podľa návodu na želatíne. Po stuhnutí nakrájajte pripravené želé na malé kocky. Do druhej misky dajte španielske zelené olivy, kocky želé, trochu sherry octu, med a panenský olivový olej. Všetko dôkladne zamiešajte a pred podávaním nechajte ešte 15 minút odležať.
Doba prípravy: 3 min
Náš tip: Pozor, želatínu neurýchlite, nech má tu správnu tuhosť.
Odporúčanie: Ideálne ako predkrm pre milovníkov vermutu.