Bryndza patrí do kategórie moderných funkčných potravín, ktoré prospievajú ľudskému organizmu prirodzenou cestou. Má antioxidačné účinky, odbúrava zlý cholesterol, podporuje imunitný systém a funguje aj ako prevencia proti alergickým ochoreniam. Všetky tieto benefity sú aj v novinke 100%-tnej ovčej bryndzi Green Sheep od Bryndziarne a syrárne Zvolenská Slatina a.s.
„Funkčná“ potravina? Naša bryndza?
Poznáte “funkčné” oblečenie na šport, ale o “funkčných” potravinách ste ešte nepočuli? Tento pojem znie veľmi moderne a pokrokovo, no môže byť aj v súlade s tradíciou a históriou. Funkčná potravina má za úlohu vytvoriť v tele podmienky na optimálne fungovanie všetkých orgánov a podporiť obranyschopnosť. Medzi funkčné potraviny nepatria ani výživové doplnky, ani potraviny, ktoré sú umelo obohatené o vitamíny a minerálne látky. Hovoríme výhradne o potravinách s významným množstvom nutričných látok, ktoré prospievajú ľudskému zdraviu. Funkčné potraviny pomáhajú konzumentovi udržiavať zdravie, znižovať riziko ochorení a sú charakteristické obsahom zložiek, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú. Všetky zložky však musia byť prírodného charakteru a pôvodu. Funkčné potraviny, medzi ktoré patrí aj slovenská bryndza sú na svetovom trhu vyhľadávané a do budúcna sa očakáva nárast ich spotreby. Tradičná slovenská 100%-tná ovčia bryndza spĺňa všetky požiadavky na zaradenie do skupiny funkčných potravín.
Príroda je najlepší farmaceut
Pri výrobe podľa pôvodných receptúr sa v bryndzi doslova premnožujú „dobré" mliečne baktérie a tie produkujú kyseliny a látky podobné antibiotikám, zabíjajúce choroboplodné baktérie. Tento proces zrenia bryndze možno považovať za unikátny prírodný postup, keď sa rozmnožia baktérie, najčastejšie mliečne baktérie a kvasinky, z ktorých mnohé majú probiotické vlastnosti. Pozitívny účinok na ľudský organizmus je nevyvrátiteľný. V jednom grame bryndze sa nachádza približne miliarda prospešných mikroorganizmov, čo je najmenej stokrát viac ako v jogurtoch.
Ako pomáha bryndza?
Bryndza má zásluhou mliečnych baktérií a kvasiniek pozitívne účinky na zdravie pri prevencii rakoviny, cievnych ochorení (infarkt myokardu, mozgová príhoda), zažívacích problémoch, rednutí kostí, cukrovke, posilňuje imunitu, stlmuje hladinu cholesterolu v krvi a dokonca aj znižuje krvný tlak.
Kyselina mliečna vznikajúca počas kysnutia bryndze chráni črevá pred množením choroboplodných mikroorganizmov a rizikových baktérií. Vďaka premene mliečneho cukru (laktózy) môžu bryndzu konzumovať jedinci , ktorým pôvodný mliečny cukor spôsobuje rôzne zdravotné problémy. 100%– tná ovčia bryndza je preto ideálna pre ľudí s intoleranciou na laktózu.
K benefitom bryndze dopĺňa doktorka Alžbeta Béderová, vedúca poradne zdravia pri RÚVZ, ktorá sa viac ako 40 rokov profesionálne venuje problematike zdravej výživy ešte ďalšie dôležité vlastnosti : „Baktérie bryndze majú kľúčový význam z hľadiska dozrievania a regulácie imunitného systému a prevencie proti alergickým ochoreniam. Využívajú na stavbu vlastných buniek cholesterol a viacerými spôsobmi ho zneškodňujú. Spektrum prítomných mastných kyselín v tuku optimalizuje pomer dobrého HDL a zlého LDL cholesterolu. Hladinu zlého cholesterolu v krvi tým znižuje. Baktérie bryndze majú aj antioxidačné účinky, keď vychytávajú reaktívne formy kyslíka poškodzujúce dôležité štruktúry buniek čo môže viesť k vzniku rôznych degeneratívnych ochorení vrátane Alzheimerovej choroby.“
Bryndza ako za čias pradedov
Pravá bryndza v minulosti bola vyrábaná z nepasterizovaného ovčieho mlieka a neobsahovala žiadne iné mlieko. Zachovávala si tak všetky biologicky aktívne zložky pôvodného ovčieho mlieka.
V dnešnej dobe vysokých nárokov na hygienu je možné takýmto spôsobom vyrábať bryndzu len vo veľmi malých množstvách a určenú k okamžitej spotrebe. Bryndziareň a syráreň v Zvolenskej Slatine však vyrába 100%-tnú bryndzu, ktorá je vyrábaná z čistého ovčieho mlieka, ktoré prejde pasterizáciou nasledovanou opätovným navrátením živých kultúr z ovčieho syru, hlavne kmeňov baktérií Lactococcus lactis. Zabezpečí sa tým garantovaná kvalita, hygienická nezávadnosť a zároveň prebehnú pri jej výrobe všetky potrebné procesy na dosiahnutie jej zdraviu prospešných účinkov.
Slovensko má bryndziarsku tradíciu aj úspechy
V najstaršej fungujúcej a zároveň najväčšej bryndziarni na svete vo Zvolenskej Slatine sa vyrába už viac, ako 210 rokov. V súčasnosti tu spracujú ročne asi štvrtinu celoslovenskej produkcie bryndze. Kvalitu miestnej bryndze potvrdzuje aj fakt, že bola v minulosti viackrát ocenená a to nielen doma, ale aj v zahraničí. Bryndza Slatina v r. 2006 získala striebornú medailu na súťaži CHEESE OF THE YEAR v Cremone (Taliansko). V roku 2007 získala značku kvality SK a naposledy v roku 2009 zlatú medailu na výstave Danubius Gastro. Rozvoj produkcie a plánované nové produkty do budúcna zachovajú domácu bryndziarsku tradíciu a medzinárodnými úspechmi ju postupne Slovensko prináša aj do iných častí Európy.
Bryndziareň a syráreň Zvolenská Slatina a.s. vo svojom portfóliu ponúka 100% -tnú ovčiu bryndzu Green Sheep hneď v niekoľkých baleniach. Slovenský spotrebiteľ si tak bude môcť vybrať presne podľa svojich potrieb.
Zdroje:
www.eufic.org
www.cvzv.sk