Možno že niekto si robí prípravu na vianočné menu na poslednú chvíľu, niekto naopak to má rokmi zaužívané. Sú však medzi aj tí, ktorí radi vyskúšajú niečo nové, aby ste si to mphli odskúšať, ponúkame vám recepty už teraz.
Teľacie závitky s bylinkami
Doba prípravy: 40 minút
Doba grilovania: 5 minút, priama metóda, stredný oheň
3kg teľacieho stehna
3 hrste listového petržlenu
3 hrste bazalky
5 lyžíc horčice
6 strúčikov cesnaku
kôra z citróna
250g parmezánu
soľ, korenie
olej
Postup:
Teľacie stehno očistíme a nakrájame na plátky. Rozklepeme cez fóliu na tenké plátky, osolíme a okoreníme. Parmezán nastrúhame do misky, rovno pristrúhame cesnak, pridáme horčicu, citrónovú kôru a nasekané bylinky. Zamiešame a vzniknutú zmes natierame na plátky mäsa. Zatočíme do roládiek, ktoré rozrežeme na plátky. Vzniknuté "slimáky" napicháme na špízové ihlice. Špízy ugrilujeme na strednom ohni z oboch strán cca. 2 minúty z každej strany.
Paradajková bruschetta
Doba prípravy: 30 minút
Doba grilovania: 10 minút, priama metóda, stredný oheň
3 bagety
50g strúhaného parmezánu
100g masla
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
5 paradajok
50g čiernych olív
100g sušených paradajok
1 lyžica nasekanej bazalky
2 jarné cibuľky
olivový olej
soľ, korenie
Postup:
Maslo zmiešame s parmezánom, roztlačeným cesnakom, petržlenovou vňaťou a ľahko osolíme. Vzniknutú zmes natrieme na polovice bagiet. Paradajky prepolíme, potrieme olivovým olejom a ugrilujeme na grile z oboch strán cca 5 minút. Necháme vychladnúť a nakrájame na drobnejšie kocky. Vložíme do misky a pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, nakrájané olivy, nakrájané sušené paradajky a bazalku. Dochutíme olivovým olejom, soľou a korením. Natreté bagety ugrilujeme na strednom ohni z oboch strán cca. 3-4 minúty.
„Kubo“ na grile
Doba prípravy: 40 minút
Doba varenia vo woku: 40 minút
1,5 kg krúp
150g sušených húb
2 cibule
500g slaniny
soľ, korenie
majoránka
cesnak
Postup:
Sušené huby si deň pred prípravou namočíme cez noc do vody. Rozškvaríme si na kocky nakrájanú slaninu, na ktorej speníme na kocky pokrájanú cibuľu. Následne pridáme scedené huby a podusíme ich. Krúpy si uvaríme v osolenej vode, prepláchneme a necháme odkvapkať. Uvarené krúpy zmiešame s hotovou hubovou zmesou, ochutíme soľou, majoránom, čiernym korením a cesnakom podľa chuti.
Kapustnica
Doba prípravy: 15 minút
Doba varenia vo wok panvici: 40 minút
3 cibule
500g kyslej kapusty
3 lyžice masti
30 malých klobások
3 lyžice mletej sladkej papriky
500g údeného mäsa
50g sušených húb
3l vývaru
1 lyžička rasce
soľ, korenie
Postup:
Sušené huby si vopred namočíme a poprekrajujeme. Mäso očistíme a nakrájame nadrobno. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. Kapustu scedíme a pokrájame, rôsol z kapusty nevylejme.
Na masti speníme cibuľu, pridáme mäso, osolíme, pridáme rascu a papriku a opražíme. Zalejeme vývarom a krátko povaríme. Vložíme pokrájanú kapustu, rôsol a vodu, pridáme namočené nadrobno pokrájané huby. Všetko povaríme spoločne do mäkka. Nakoniec dochutíme podľa potreby soľou a korením. Klobásy ugrilujeme na rošte z oboch strán a vložíme do hotovej polievky. Ozdobíme kyslou smotanou.
Grilovaná morka
Doba prípravy: 20 minút + odležanie
Doba grilovania: 2 a pol hodiny
2 celé morky
500g slaniny
citrónová šťava
250g masla
čerstvé vetvičky estragónu
sušený estragón
mleté čierne korenie a soľ
Postup:
Očistenú morku bez vnútorností umyjeme a osušíme. Prešpikujeme slaninou, osolíme zvnútra aj zvonku. Necháme v chlade cez noc odležať. Do brušnej dutiny vložíme vetvičky estragónu. Celú morku potrieme pomocou dlane zmäknutým maslom. Morku nabodneme na grilovaciu ihlicu. Kotlový gril rozohrejeme na stredný oheň, nepriama metóda. Medzi brikety vložíme misku s vodou. Nad misku umiestnime grilovaciu ihlicu a priklopíme vekom. Grilujeme pozvoľna nad stredne rozohriatym grilom, počítame cca. 30 minút na kilogram mäsa. V hrnčeku zmiešame rozpustené maslo, citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak a sušený estragón. Marinádou potierame morku počas grilovania. Hotovú morku zabalíme do alobalu a necháme ešte 15 minút dôjsť. Pečenú morku naporciujeme a podávame so zemiakovým šalátom.
Zemiakový šalát s pestom
Doba prípravy: 10 minút
Doba grilovania: 40 minút, priama metóda, stredný oheň
4,5 kg zemiakov
1kg čerstvého špenátu
6 červených paprík
200g pesta
olivový olej
soľ, korenie
Postup:
Zemiaky umyjeme a rozpolíme. Vložíme na gril, ktorý sme si rozohriali na stredne silný oheň. Počas grilovania občas otočíme. Pred koncom pečenia pridáme polovičky paprík a ugrilujeme. Opečené zemiaky vysypeme do rozohriatej Wok panvice s trochou olivového oleja, pridáme nakrájanú grilovanú papriku a pesto. Nakoniec vložíme lístky špenátu a len zľahka premiešame. Dochutíme soľou a korením.
Medovníky
Doba prípravy: 20 minút + odležanie
Doba grilovania: 10 minút
1kg hladkej múky
200g masla
240g práškového cukru
300g medu
2 kypriace prášky
24g medovníkového korenia
4 vajcia
vajce na potretie
Postup:
Múku s cukrom preosejeme do väčšej misy, k nim pridáme korenie a prášok do pečiva. Všetko premiešame, pridáme vajcia a rozpustené maslo s medom (maslo rozpúšťame spoločne s medom).
Urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cez noc v chladničke odpočinúť.
Na druhý deň vyvaľkáme cesto, z ktorého vykrajujeme požadované tvary.
Poukladáme na papier na pečenie. Medovníky potrieme rozšľahaným vajcom. Naplnený papier na pečenie vložíme na rozohriaty pizza kameň do grilu a pečieme pri teplote 180 ° C-200 ° C nepriamou metódou dozlatista.
Medový punč
Doba prípravy: 15 minnút
½ litra slabého čaju
100g medu
3 pomaranče
1 citrón
2 klinčeky
kúsok škorice
0,5 litra červeného vína
2 dcl rumu
Príprava:
V hrnci povaríme: čaj, med, nastrúhanú kôru z 2 pomarančov a 1/2 citróna, škoricu, klinčeky a varíme 5 minút. Prelejeme cez sitko do inej nádoby. Prilejeme víno a zahrejeme takmer do varu a potom odstavíme. Pridáme šťavu z pomarančov, citróna a rum. Nalievame do zahriatych pohárov.
Štrúdľa s vanilkovou omáčkou
600g lístkového cesta
120g cukru kryštál
1g škorice
50g vlašských orechov
1kg jabĺk
2ks vajec
20g strúhanky
100g hladkej múky
80g hrozienok
30g vanilkového cukru
50ml rumu
100g cukru múčka
350ml smotany na šľahanie
Príprava:
Diskusia k článku:
?????
a co je na tom weber?
je to skor kleber
obycajne recepty a nie weber
Neregistrovaný - hopsanda, 1.12.2012 09:54