Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1 balíček sušeného droždia
50 g Korunného cukru krupicového
1 balíček vanilkového cukru
2 vajcia
1 bielok
250 ml vlažnej smotany
olej a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
Korunný cukor práškový - mlynček
Postup:
Múku preosejeme do misy a dôkladne premiešame s droždím. Pridáme ostatné prísady a spracujeme elektrickým ručným mixérom, miešame asi 5 minút najprv na najnižšej a potom na najvyššiu rýchlosť. Dôkladne premiesime a vytvoríme vláčne cesto. To dáme do vymastenej a vysypanej formy na veniec a necháme na teplom mieste vykysnúť po dobu cca 30 minút. Potom pečieme v predhriatej rúre asi 35 minút pri teplote 175 - 200 stupňov. Dostatočné prepečenie zistíme pomocou špajdle - šetrne ju zapichneme do múčnika a vytiahneme ju. Ak je ešte vlhká, pečieme ďalej. Akonáhle sú na nej sú suché omrvinky, je veniec hotový. Vyberieme ho z rúry, necháme ešte chvíľu vo forme. Po chvíli sa upečené cesto odtiahne od okrajov. Vtedy snímeme postranné časti formy a veniec vyklopíme na podnos. Po vychladnutí pocukrujeme veniec Korunným cukrom práškovým v mlynčeku. Veniec môžeme ozdobiť mašľou a do stredu naaranžovať veľkonočné vajíčko.