Pre 4 osoby
doba prípravy: 30 minút
spôsob grilovania: priamy stredne silný žiar (175 – 230°C)
doba grilovania: približne 12 minút
na omáčku
500 g modrých sliviek, rozpolených a vykôstkovaných
1 lyžica olivového oleja
125 ml portského vína
3 lyžice cukru
1 šalotka, pokrájaná na tenké kolieska
údená soľ
čerstvo namleté čierne korenie
na koreniacu zmes
1 lyžica údenej soli
1 lyžica hrubozrnnej morskej soli
1 lyžica hnedého cukru
4 filety z vykostených kačacích pŕs, zhruba po 150 g, bez kože
1 lyžica olivového oleja
1. Gril pripravíme na priamy, stredne silný žiar. Grilovací rošt očistíme kefou.
2. Slivky potrieme olejom. Na priamom, stredne silnom žiari ich pod poklopom grilujeme približne 4 minúty, kým sa do nich zľahka neotlačia mreže roštu a slivky nezmäknú. Jedenkrát ich obrátime. Slivky zložíme z grilu, vložíme do stredne veľkého hrnca a spolu s portským, cukrom a šalotkou privedieme k varu. Na miernom ohni približne 10 minút povaríme, pritom sem tam zamiešame. Hrniec zložíme zo sporáka a slivky v omáčke opatrne roztlačíme vareškou. Omáčku prepasírujeme cez hrubšie sitko do misy, súčasne sa snažíme cedidlom pretlačiť čo najviac ovocnej dužiny. Zvyšok dužiny so šupkami vyhodíme. Omáčku dochutíme údenou soľou a korením a krátko pred podávaním ju opäť ohrejeme.
3. Prísady na koreniacu zmes premiešame v menšej miske. Kačacie prsia vložíme do veľkého uzatvárateľného igelitového vrecka a pridáme koreniacu zmes. Vrecko zatvoríme a pretrepeme, aby sa mäso po celom povrchu pokrylo korením. Necháme 10 minút odstáť pri izbovej teplote, potom mäso vyberieme z vrecúška, osušíme papierovou utierkou a zľahka potrieme olejom.
4. Grilovací rošt očistíme kefou. Kačacie prsia grilujeme na priamom, stredne silnom žiari zakryté približne 8 minút, kým nedosiahnu požadovaný stupeň prepečenia. Jedenkrát ich obrátime. Pred podávaním necháme 5 minút odpočinúť, potom ich nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky. Podávame teplé s omáčkou.
Údená soľ grilovacej koreniacej zmesi dodá ďalšie chuťové nuansy, ale súčasne uvoľní svalové vlákna mäsa, vďaka čomu sú kačacie prsia ešte krehkejšie.
Zdroj : WEBER