Veľká noc prináša do všetkých domácností jar a radosť. Tieto tradičné sviatky majú zabezpečiť zdravie, čistotu, plodnosť a vyhnať z tela všetko zlé. Stoly v domácnostiach sú vyzdobené kraslicami a rozkvitnutými halúzkami, v každej domácnosti vidíme symboly ako korbáčiky či ovečky. Medzi zaužívané tradície patrí nielen jarná výzdoba, ale aj obľúbené jedlá z bryndze a syrov. Inšpirujte sa jarnými receptami s produktmi Liptov!
Počas veľkonočných sviatok, kedy si doprajeme viac jedla ako počas zvyšku roka sa snažíme pripraviť si zdravé a chutné jedlá, aby sme sa neprejedali ako počas Vianoc. Produkty Liptov, ktoré sú bez konzervačných látok, či iných umelých prísad, vám zachutia len tak samostatne, ale aj ako ingrediencia v receptoch. Nechajte sa inšpirovať a pripravte pre svoju rodinu a hostí lahodné jedlá a syrové chuťovky. V kombinácii so zeleninou vaše telo obohatia o potrebné vitamíny, vlákninu a energiu.
„Kravy, ktoré nám poskytujú mlieko, sa pasú väčšinu roka na horských pasienkoch. Vďaka rozmanitému zloženiu tráv horských a podhorských oblastí je toto mlieko bohaté na aromatické látky a vitamín A. Preto Liptov maslo, syry a bryndza vynikajú svojimi unikátnymi vlastnosťami, akými sú príjemná vôňa, sýtejšia farba a tradičná lahodná chuť,“ uviedla Kristína Grófová, Brand manažérka značky Liptov a líderka projektu Zelený Liptov.
Cheesecake
6 porcií, príprava 45 minút
1 lístkové cesto (zabalené do ruličky v papieri)
200 ml kyslej smotany
70 g tvarohu
200 g Liptov Bryndze
2 vajíčka
½ ČL kurkumy
soľ a korenie
20 g červenej papriky nakrájanej na kocky
30 g na slížiky posekanej cukiny
2 ČL rasca na posypanie
Zo smotany, tvarohu, Liptov Bryndze, vajíčka, kurkumy, soli a korenia vymixujeme hladkú hmotu. Potom do nej pridáme na maličké pásiky posekanú papriku a cukinu. Cesto rozvinieme a pokrájame na 6 kusov. Každý kúsok vložíme do jednej formičky, pretŕčajúce cesto odtrhneme. Do formičiek na cesto nalejeme pripravenú zmes, ktorú plníme asi 3 mm pod okraj a posypeme rascou. Pečieme na 200°C asi 15-20 minút.