Zabudnite na drastické diéty, nízkotučné jogurty a počítanie kalórií. Pokiaľ si chcete dlhodobo udržať pevné zdravie i peknú postavu s tým všetkým musíte prestať. Nutričná poradkyňa pani Katarína Grich z metabolic balance odporúča pohyb na čerstvom vzduchu, dostatok vody a spánku a to najdôležitejšie, kvalitné jedlo zodpovedajúce potrebám organizmu. Potrebujete vybalansovať organizmus! Ponúkame vám návrh denného menu raňajok, obeda a večere. Zistite ako chutí vyvážená strava. :)
Raňajky
Jogurtový nápoj s mangom
Ingrediencie na jednu porciu:
1 porciu ovocia (mäkké mango) / 1 porcia jogurtu (plnotučný –natur jogurt alebo sójový jogurt) / 100ml studenej minerálky / štipku šafránu
Postup:
1. Mango olúpať, dužinu oddeliť od kôstky a nakrájať na kocky.
2. Nakrájané kocky manga spolu s jogurtom mixovať ponorným mixérom.
3. Ľadovo studenú minerálku vmiešať do mangového krému. Drink preliať do pohára a ozdobiť štipkou šafranu.
Tip: V odľahčenej fáze alebo tí čo nepotrebujú hmotnosť redukovať, môžete do nápoja vmiešať kokosové mlieko.
Obed
Cuketa plnená tvarohovo-zeleninovou plnkou
Ingrediencie na jednu porciu:
Porcia zeleniny : 135 g/ porcia pre jednu osobu (paprika, polievková lyžica nasekanej cibule, cuketa), cesnak
Porcia tvarohu: 65 g/porcia pre jednu osobu
Polievková lyžička nasekaného petržlenu
Polievková lyžička pažítky
Koreniny: soľ, čierne korenie, mletá červená paprika sladká.
Postup:
- Papriku umyjeme, očistime a nakrájame na malé kocky. Očistíme cesnak a najemno nasekáme.
- Tvaroh premiešame s paprikou, cibuľou, petržlenom a pažítkou. Podľa potreby pridáme trošku vody, aby bola plnka krémová. Dochutíme soľou a korením.
- Rúru na pečenie si predhrejeme na 200 stupňov.
- Cuketu umyjeme, prepolíme na polovičky, vydlabeme dužinu a naplníme tvarohovou plnkou. Vložíme do ohňovzdornej nádoby a podlejeme troškou vody. Zapekáme cca 20 minút.
Náš tip: ak nemáte v obľube cuketu, môžete naplniť aj papriku.
Večera
Losos v kelovom župane
Ingrediencie na jednu porciu:
1porcia zeleniny (kel, 1PL nasekanej cibule), 1 porcia lososa, soľ, čierne korenie, 1 pomaranč, 100ml zeleninového vývaru, čerstvo nasekaný kôpor
- Z kelu oddeliť dva veľké listy, umyť, stred z kelových listov odstrániť a v slanej vode blažírovať. Ostatok (okrem koreňa) nakrájať na jemné pásiky.
- Lososa umyť v studenej vode, osušiť, osoliť a okoreniť.
- Pomaranč umyť a očistiť tak aby bola odstránená aj tá biela vnútorná šupka. Dužinu nakrájať na mesiačiky (pásiky).
- Rybie filety položiť na kelové listy a na ne poukladať ešte pomaranč. a všetko spolu zavinúť do listov.
- Panvicu bez oleja zohriať a cibuľu dusiť s troškou vývaru. Pridať k cibuľke ostatok kelu, okoreniť soľou a korením.
- Rúru predhriať na 175 C. Kel vložiť do ohňovzdornej misy, závitky položiť na ne a podliať zeleninovým vývarom. Pečte 25min. Pred podávaním ozdobte kôprom.
V programe metabolic balance si spočiatku suroviny vážime. Každý organizmus je jedinečný a vyžaduje iné množstvo bielkovín či tukov. Preto v recepte je napísaná gramáž na jednu porciu. Každý má v metabolic balance - programe uvedené individuálne množstvo potravy, ktorú má daná porcia obsahovať.
metabolic balance praje dobrú chuť!
Katarína Grich, www.chudnutie.vitalstudio-metabolic.sk/vyziva/recepty